Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki

Serwis internetowy Taste Atlas zaktualizował swój ranking najlepszych słodkich ciast na świecie. Na szczycie zestawienia znalazł się polski przysmak. Wyprzedził smakołyki z Włoch, Francji, Belgii czy USA.

Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje

Mała taquería „El Califa de León” w stolicy Meksyku, otrzymała właśnie prestiżową gwiazdkę Michelin, którą najczęściej nagradzane są eleganckie i drogie restauracje. To kolejny lokal serwujący street food, który zdobył to cenne wyróżnienie.

Dieta ketogeniczna może powodować starzenie. Niepokojące wyniki badań na myszach

Badania na myszach wykazały, że dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa obciąża komórki serca, nerek, mózgu i wątroby, ale skutki mogą być odwracalne.

W USA bunt przeciw kawie bezkofeinowej. Eksperci krytycznie o metodzie produkcji

Kawa bezkofeinowa może zostać w USA zakazana, przynajmniej ta, która powstaje z wykorzystaniem substancji chemicznych uznanych za szkodliwe dla zdrowia.

Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz

Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin – najbardziej znanej tego typu publikacji na świecie – mogą się znaleźć restauracje z Pomorza. To efekt porozumienia Polskiej Organizacji Turystycznej i władz województwa pomorskiego z wydawcą przewodnika.

Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie

W tym miejscu każdy dzień jest dniem czekolady. Muzeum firmowane przez szwajcarską firmę Lindt to jedna z wielu atrakcji Zurychu. Ozdobą muzeum jest fontanna czekoladowa – największa na świecie konstrukcja tego typu.

Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce. Rzucił wyzwanie Szwedom

Bernard Arnault, francuski miliarder, nowy najbogatszy człowiek na świecie według magazynu „Forbes”, swoje bogactwo po części zawdzięcza również interesom prowadzonym od lat w Polsce – a właściwie dzięki jednemu biznesowi, za to niezwykle udanemu.

„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Szef przewodnika Michelin krytykuje niedobór kobiet na stanowiskach szefów kuchni we francuskich restauracjach. „Gdzie są kobiety?” – pytał retorycznie podczas rozdania tegorocznych gwiazdek. Tylko w 5 procentach wyróżnionych restauracji we Francji kobiety pracują na stanowiskach szefowych kuchni.

Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni

Już niebawem grupa bogatych szczęśliwców zje ekskluzywną kolację na wysokości ponad 30 tysięcy kilometrów nad Ziemią. Za menu odpowiada Ramus Munk, jeden z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie.

Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?

To, co jemy na śniadanie, może mieć wpływ na to, czy inni postrzegają nas jako osoby atrakcyjne. Francuscy badacze przekonują, że odkryli, które potrawy sprawiają, że nie wyglądamy w sposób atrakcyjny dla płci przeciwnej.

„Różowa kolekcja” kaw premium: nowy projekt marki Caffè Vergnano

„Różowa kolekcja” kaw premium podawanych w charakterystycznych, różowych filiżankach – to nowy projekt znanego włoskiego producenta kawy, Caffè Vergnano. To zarazem część ważnego projektu społecznego, którego celem jest wsparcie dla kobiet pracujących na plantacjach kawy.

PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie

13 marca przy ulicy Waliców 13 w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie stolicy – PRIMITIVO Kuchnia i Wino. Wieczór który stał pod znakiem smaków z południa Europy, uświetniły gwiazdy show-biznesu.

Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”

Hiszpańska ministra pracy chce skrócenia godzin otwarcia tamtejszych restauracji. Powody? Zdaniem hiszpańskiego rządu praca w lokalach gastronomicznych otwartych do późna negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne pracowników gastronomii.

Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”

Redakcja CNN doceniła polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Nie chodzi jednak o chleb razowy.

Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź

Kto przy zamawianiu obiadu najchętniej sięga po dania wegetariańskie? Badacze z Finlandii przeprowadzili badania i twierdzą, że znaleźli odpowiedź, choć wielu osobom może ona wydać się zaskakująca.

Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”

Słynnemu przewodnikowi kulinarnemu Michelin, znanemu z gwiazdek, które przyznawane są restauracjom, rośnie silna konkurencja. Paryscy miłośnicy dobrej kuchni coraz częściej sięgają po znacznie bardziej demokratyczny przewodnik o nazwie Guide Ultime – dla tych, którzy kochają dobre jedzenie, ale nie chcą wydać w restauracji fortuny.

„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?

Koreańscy naukowcy stworzyli innowacyjny produkt, który może stać się hitem w kuchni azjatyckiej. To zrodzona w laboratorium hybryda ryżu i wołowiny. Nowy produkt zyskał już nazwę; „ryż wołowy”.

Światowy dzień pizzy 2024. Trzy pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie

Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił aż trzy lokale z Polski specjalizujące się w pizzy. Gdzie, zdaniem Włochów, w Polsce podają najlepszą pizzę?