Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni

Gdzie najlepiej wybrać się na wyjazd w Europie, aby dobrze i smacznie zjeść, ale nie wydać przy tym majątku? Na czele zestawienia znalazł się Budapeszt, ale tuż za nim, bo na miejscu drugim, jest także Warszawa.

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulinarny robi furorę w bistrach – oraz w mediach społecznościowych.

XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przypadło produktowi z Malezji.

Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne

Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadzenie diety roślinnej dla sportowców biorących udział w igrzyskach.

Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?

Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi sprawiły, że zbiory winogron były najtrudniejsze od wielu dekad.

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się też preferencje klientów, co odbija się na zainteresowaniu winami czerwonymi, z którym Francja słynie.

Finlandia za 5 lat chce się stać krajem winiarskim. „Widzę potencjał”

Niebawem Finlandia może dołączyć do grona europejskich krajów produkujących wino. Ma temu sprzyjać zmiana fińskiego prawa zaproponowana przez rząd w Helsinkach na wniosek lokalnych wytwórców.

Legendarna restauracja kończy działalność. „Chcę spędzać więcej czasu z rodziną”

„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, jest zmęczony pracą restauratora, więc zapowiedział zamknięcie lokalu.

Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku poddanego recyklingowi to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska receptura wykorzystująca zużyty plastik do produkcji lodów?

Najgorsze stoliki i podwójna opłata. Tak restauracje dyskryminują singli

Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupowe rezerwacje. Powód? Na grupach można więcej zarobić. Jak restauracje utrudniają życie singlom?

Winiarze z Europy chcą dodawać wodę do wina. Wróci praktyka zakazana w UE?

Winiarze z południa Europy zmagają się ze rosnącymi temperaturami mającymi wpływ na jakość win, które produkują. Żądają, aby Unia Europejska zalegalizowała dodawanie wody w trakcie produkcji wina.

Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Narodowy konkurs rozstrzygnięty

W którym z włoskich miast pizza jest najlepsza? O to od dawna spierają się Włosi z różnych części kraju. Tegoroczna edycja narodowego rankingu przynosi odpowiedź. Ten rok to całkowita dominacja pizzerii z Neapolu.

Dwa lokale z Polski w rankingu najbardziej legendarnych restauracji na świecie

Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych lokali znalazły się aż dwie restauracje z Polski.

Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk

Archeolodzy odkryli na ścianie jednego ze starożytnych domów w Pompejach bardzo ciekawy fresk. Przedstawia coś, co zdaniem wielu można nazwać antycznym pierwowzorem pizzy.

Włochy? Japonia? Nie. Najlepsza restauracja na świecie mieści się w stolicy Peru

W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu „World's 50 Best”, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii, pierwsze miejsce zajęła restauracja „Central” z Limy, stolicy Peru. To nie przypadek. Kuchnia peruwiańska święci triumfy od lat.

Kamienie smażone na patelni. „Kryzysowa potrawa” robi furorę w Chinach

Czy to bób? Nie, to kamienie rzeczne podsmażane na patelni z przyprawami. Chińczycy na nowo odkrywają tradycyjną „potrawę”. Jak smakują otoczaki stir fry – i po co w ogóle smażyć kamienie?

Przewodnik kulinarny Michelin: za co przyznaje gwiazdki i jak można je stracić?

Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To jednak niejedyne prestiżowe wyróżnienie w świecie najlepszych restauracji.

Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin: w domu gotuję proste rzeczy

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin, opowiada o sekrecie kreatywności, polskiej kuchni – i o wyrzeczeniach, które wiążą się z walką o słynne gwiazdki.