Poznańska restauracja Concordia Taste została wyróżniona przez brytyjski dziennik „The Guardian” jako jedna z najlepszych w Europie. To jedyny lokal z Polski, który znalazł się w tym zestawieniu zdominowanym przez Włochów, Francuzów i Hiszpanów.
Pracował jako szef kuchni dla króla Szwecji, dbał też o jakość dań w ambasadzie Szwecji w Paryżu. Od kilkunastu lat Jonas Mårtensson jest szefem kuchni sieci MAX Burgers. Współtworzy roślinną rewolucję, która dokonuje się na naszych talerzach.
Ponad 120 miliardów euro – to wartość produkowanej co roku na świecie podrobionej włoskiej żywności – alarmują Włosi. Ponad dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie”, nie mają z tym krajem nic wspólnego – informuje agencja ANSA.
Już niebawem wina z Bordeaux mogą smakować zupełnie inaczej niż dotąd. Powodem jest wprowadzanie upraw nowych odmian winorośli, przed którymi region Bordeaux, najsłynniejszy we Francji, bronił się bardzo długo.
Japońskie studio Nendo, prowadzone przez cenionego projektanta Okiego Sato, przedstawiło prototyp puszki, która może oznaczać rewolucję w branży piwnej. Rozwiązanie opracowane przez Nendo ma zapewniać „idealną pianę”.
Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” ogłosił tegoroczną listę najlepszych pizzerii w Europie. W zestawieniu znalazły się aż trzy polskie pizzerie. Gdzie, zdaniem Włochów, w Polsce podają najlepszą pizzę?
Grodziskie, polski styl piwny, znalazło się w czołówce zestawienia najbardziej cenionych piw świata przygotowanego przez serwis Taste Atlas. Grodziskim zachwycają się miłośnicy piwa w całej Europie, ale w Polsce popadło ono niemal w zapomnienie.
McDonald's zmieni receptury swoich najbardziej znanych kanapek – twierdzi CNN, powołując się na przedstawicieli koncernu. Zmiany obejmą między innymi Big Maca. Co zmieni się klasycznych burgerach McDonald’s?
Żurek doceniony na świecie – polska zupa zajęła drugie miejsce w plebiscycie znanego serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni. Żur przegrał jedynie z tonkotsu ramen z Japonii, ta zupa okazała się bezkonkurencyjna.
Ube, filipiński ziemniak o intensywnie fioletowej barwie, zyskuje coraz większą popularność w restauracjach na całym świecie. Zdaniem analityków trendów, 2023 roku będzie stał pod znakiem właśnie ziemniaka ube. Skąd ta popularność?
Francuzi zaangażowali ChatGPT do produkcji wina. Sztuczna inteligencja przejęła obowiązki enologa w jednej z francuskich winnic. Powstanie kilkaset butelek wina „wymyślonego” przez AI.
Taste Atlas przygotował ranking najbardziej lubianych tradycyjnych produktów mięsnych na świecie. Zestawienie, pełne wędlin i kiełbas, zdominowali Hiszpanie. Nie zabrakło polskich produktów. Który z polskich specjałów poradził sobie najlepiej?
Jeden z największych szpitali w Belgii zdobył wyróżnienie znanego przewodnika kulinarnego Gault & Millau. Jego autorzy docenili znakomitą jakość szpitalnego jedzenia. Zdaniem recenzentów, dania nie ustępują potrawom z dobrych restauracji.
Jak informuje „The Wall Street Journal”, na europejskim rynku fast foodów wkrótce zrobi się tłoczniej. Kolejny gigant, sieć Chick-fil-A, znana z kanapek z kurczakiem, planuje wejście do Europy. Do 2030 roku Amerykanie chcą się tu zadomowić.
Sake, narodowy trunek w Japonii, traci popularność w swojej ojczyźnie. Tymczasem eksport sake osiąga rekordowe wyniki, japoński trunek budzi coraz większe zainteresowanie na świecie. Dlaczego Japończycy mają dość sake?
Ranking najlepszych serów świata zdominowali Włosi, ale Polacy też mogą mówić o sukcesie – w zestawieniu są 4 polskie sery, jeden z nich dotarł do czołowej dziesiątki. We Francji oburzenie – Francuzi zarzucają organizatorom rankingu nieuczciwość.
Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową porażkę. Jego paryska restauracja właśnie straciła gwiazdkę Michelin. Czy to znaczy, że jedzenie w „Restaurant Guy Savoy” stało się gorsze? Wcale nie.
Brytyjskie sklepy mierzą się z brakami owoców czy warzyw. Wśród najbardziej deficytowych produktów są obecnie pomidory. Pizzerie, dla których to niezwykle ważny składnik, starają się dostosować do sytuacji modyfikując swoje menu – pisze „Guardian”.