Perła Kulinarna w Monopolis

Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej perle kulinarnej łódzkiego Monopolis.

Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje

Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać umieszczanie wyłącznie pozytywnych recenzji restauracji. Inwestorem jest John Legend, znany amerykański wokalista.

Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji, które trwało w ostatnich latach i które skończyło się sprawą w sądzie.

Dzień św. Marcina to nie tylko rogale. Z czym jeszcze wiąże się to święto?

Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina. Jakie jeszcze zwyczaje wiążą się w Polsce z datą 11 listopada?

Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie

Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z więzienia nadal zarabia na swoim fachu. Co więcej, robi to całkowicie legalnie. Jak to możliwe?

Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny

Jak przyciągnąć do siebie klientów korzystających z wyszukiwarki Google? Restauratorzy odkryli lukę w algorytmie, dzięki której łatwiej jest wybić się w wynikach wyszukiwania. Na czym polega sztuczka, którą wykorzystują? O sprawie napisał ceniony serwis internetowy „The Verge”.

Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”

Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.

Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygnuje z serwowania tej ryby. Dlaczego?

Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux

W Bordeaux, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Francji, ujawniono kolejny przypadek niewolniczej pracy i handlu ludźmi. Wśród ofiar procederu znalazły się również dzieci.

Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem

Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki są znacznie lepsze niż w rzeczywistości. Ten przekręt wstrząsnął hiszpańską branżą winiarską. Oskarżeni staną przed sądem.

Restauracja z Warszawy na światowej liście „miejsc do odkrycia”. „Żurek to hit”

Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Warszawy prowadzi w globalnym zestawieniu „ukrytych pereł”.

Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie

Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie zabrakło w nim również polskich klopsików.

Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni

Gdzie najlepiej wybrać się na wyjazd w Europie, aby dobrze i smacznie zjeść, ale nie wydać przy tym majątku? Na czele zestawienia znalazł się Budapeszt, ale tuż za nim, bo na miejscu drugim, jest także Warszawa.

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulinarny robi furorę w bistrach – oraz w mediach społecznościowych.

XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przypadło produktowi z Malezji.

Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne

Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadzenie diety roślinnej dla sportowców biorących udział w igrzyskach.

Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?

Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi sprawiły, że zbiory winogron były najtrudniejsze od wielu dekad.

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się też preferencje klientów, co odbija się na zainteresowaniu winami czerwonymi, z którym Francja słynie.