Rzym: wojna z podwyżkami cen w restauracjach. Ratunkiem ma być „Pakt carbonara”

W przyszłym roku, w związku z obchodami Roku Jubileuszowego, do Rzymu przyjadą miliony pielgrzymów z całego świata. To okazja dla restauratorów, by na tym zarobić. Niektórzy jednak wolą zawrzeć porozumienie dotyczące cen między innymi jednego z najpopularniejszych rzymskich dań. Sprawie przyjrzał się brytyjski „The Times”.

Nowy biznes Wojciecha Amaro. Słynny polski szef kuchni tworzy własną markę

Wojciech Modest Amaro, pierwszy polski szef kuchni nagrodzony gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelin, rusza z nowym biznesem. Szef kuchni pracuje nad stworzeniem nowej marki ze świata stylu życia.

9 restauracji z tytułem najlepszej na świecie. Nietypowa sytuacja w konkursie

Twórcy prestiżowego rankingu La Liste przyznali tytuł najlepszej restauracji na świecie aż 9 restauracjom ex aequo. Na liście znalazły się też aż 8 restauracji z Polski.

Nowy projekt właściciela Zary. Pierwszy lokal w Madrycie, niebawem cała Europa

Zara to już nie tylko ubrania czy akcesoria do domu. Inditex, właściciel jednej z najbardziej znanych marek odzieżowych na świecie, uruchamia nowy projekt, który wkrótce ma stać się globalnym biznesem.

Polscy szefowie kuchni na liście najlepszych na świecie. Jeden z nich dominuje

W gronie najlepszych szefów kuchni na świecie znalazło się czworo reprezentantów Polski – tak wyglądają wyniki tegorocznej edycji konkursu The Best Chef Awards 2024. Kto z Polaków i Polek zdobył wyróżnienie?

11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?

Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina. Jakie jeszcze zwyczaje wiążą się w Polsce z datą 11 listopada?

Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł

Kopenhaska Noma, uznawana przez wielu ekspertów za najlepszą restaurację na świecie, w ostatnich latach przechodziła spore przemiany. Jej twórca, duński szef kuchni René Redzepi, zdradził, jaki los czeka słynny lokal, który zdobył trzy gwiazdki Michelin.

Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”

Właściciele restauracji w Toskanii we Włoszech zrezygnowali z przyznanej im gwiazdki w przewodniku kulinarnym Michelin. To nie pierwszy taki przypadek. Dlaczego restauratorzy nie chcą wyróżnień, które uchodzą za jedne z najbardziej prestiżowych nagród w świecie gastronomii?

Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie

Znamy wyniki cenionego konkursu World Culinary Awards 2024. Na liście najlepszych restauracji na świecie znalazły się dwa lokale z Polski.

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze

Znany brytyjski szef kuchni otworzył niezwykłą restaurację. Zdecydowaną większość zatrudnionych w niej ludzi stanowią osoby bezdomne. To próba zwrócenie uwagi na zjawisko, które w Wielkiej Brytanii staje się coraz większym problemem.

Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska

Gdańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji serwisu Tripadvisor. Gdańszczanie zwyciężyli w kategorii lokali najbardziej przyjaznych zwierzętom.

Pizzeria z Polski wśród 100 najlepszych na świecie. Mieści się pod Łodzią

Jury konkursu 50 Top Pizza ogłosiło 100 najlepszych pizzerii na świecie. W zestawieniu po raz kolejny znalazła się jedna polska pizzeria. Nie jest to jednak lokal z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia – kulinarnych potęg na mapie Polski.

Pierwsza gwiazdka Michelin dla Louis Vuitton. Zmiana strategii przynosi efekty

Louis Vuitton to przede wszystkim słynny dom mody, ale od jakiegoś czasu właściciel francuskiej marki szuka nowych sposobów na to, jak na niej zarabiać. Efekty zaczynają być widoczne, czego dowodem jest przyznana właśnie gwiazdka w przewodniku Michelin.

Raport: najdroższe restauracje w Europie. Jak w rankingu wypada Polska?

Gdzie w Europie zjemy najtańszy, a gdzie najdroższy posiłek w restauracji? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza nowy raport ekspertów z branży turystycznej. Uwzględniono w nim również ceny w polskich restauracjach. Jak wypadamy na tle Europy?

Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali

Ceniony internetowy przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował ranking 100 najlepszych lodów i lodziarni na świecie. Znalazły się w nim lody, które serwuje jedna ze znanych krakowskich cukierni.

Trzy lokale z Polski wśród najpiękniejszych na świecie. Sukces małych kawiarni

Znamy krótką listę prestiżowego konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2024. Znalazły się na niej aż trzy lokale z Polski. To dwie kawiarnie i przestrzeń eventowa. Co ciekawe - tylko jeden z tych lokali mieści się w Warszawie.

Te produkty zostały wycofane z menu w wiosce olimpijskiej. „Są zbyt ryzykowne”

Niektórych produktów spożywczych nie da się zjeść w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk w Paryżu. Decyzja organizatorów budzi spore kontrowersje, ale organizatorzy bronią się i przedstawiają powody swojej decyzji. O sprawie informuje między innymi amerykański serwis NBC.

Piotr Popiński: Restauracja Primitivo to ucztowanie w klimacie wakacyjnej sjesty

Wsłuchując się w ich oczekiwania doszliśmy do wniosku, że w Warszawie brakuje restauracji z kuchnią śródziemnomorską, oferującą dania nie tylko włoskie, ale także hiszpańskie, francuskie czy greckie – mówi Piotr Popiński, znany restaurator, twórca i właściciel nowej warszawskiej restauracji Primitivo.