Jedyna kobieta, która ma 4 gwiazdki Michelin. „Sama dla siebie jestem idolką”

Miała być dyplomatką. Albo narciarką alpejską. Miała robić karierę w Brukseli, zostać ambasadorką. Z pewnością jednak nie miała pracować w restauracji. A j...

Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa

Dziczyzna jako żywność jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bezpieczna i zdrowa. Wspomaga odchudzanie, leczy niedokrwistość, działa antynowotworowo i...

Najlepsze włoskie restauracje w Polsce. Oceny wystawili eksperci z Włoch

Gdzie na pizzę i autentyczną włoską kuchnię w Polsce? Jurorzy z prestiżowego włoskiego magazynu „Gambero Rosso” ogłosili swoje rekomendacje. Wśród wyróżnio...

Nowa edycja przewodnika Michelin w Polsce. Kolejne miasto wyrasta na potęgę

Mamy w Polsce kolejną restaurację z gwiazdką Michelin – tak zdecydowali inspektorzy słynnego przewodnika kulinarnego. Które restauracje zdobyły – i utrzyma...

Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią

Znamy wyniki konkursu „50 Top Pizza”. W gronie najlepszych 50 pizzerii w Europie znalazły się dwa lokale z Polski.

Litwa kulinarną potęgą. Wilno ma więcej gwiazdek Michelin niż Warszawa

Litwa staje się potęgą kulinarną w naszej części Europy, co potwierdza najnowsza edycja przewodnika Michelin. Pod względem liczby gwiazdek Warszawa (na raz...

Rywal przewodnika kulinarnego Michelin wraca do Polski. Walka o polski rynek

„Wracamy” – ogłosili twórcy polskiej edycji przewodnika Gault & Millau. To reaktywacja, po pięciu latach nieobecności w Polsce. Niebawem inspektorzy rozjad...

Finał wiosennej odsłony RestaurantWeeka. Ta edycja festiwalu jest szczególna

Tegoroczna edycja RestaurantWeeka, największego w Polsce festiwalu kulinarnego, odbywa się pod hasłem #borntobefoodie. Zostało już tylko kilka dni, by odwi...

Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”

„Georges Blanc” to najstarsza gwiazdkowa restauracja na świecie. Pierwszą gwiazdkę w przewodniku Michelin zdobyła w 1929 roku. W 1981 roku otrzymała trzeci...

Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend

Na przystawkę i danie główne – wyłącznie słodkości. Szefowie kuchni proponują zmianę, która wielu osobom przypadnie do gustu, szczególnie w tłusty czwartek...

Reklama
Reklama

Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście

Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Tym razem lokal prowadzony przez najbardziej znanego polskiego szefa kuchni, Przemys...

Czekolada dubajska podbija Europę. Na czym polega fenomen przysmaku z Dubaju?

Czekolada dubajska zrobiła światową furorę, jej popularność dotarła także do Europy – i do Polski. Miłośnicy dubajskiego przysmaku zachwalają smak tej czek...

Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią

Paryżanie przygotowują się do wydarzenia o nazwie La Vaisselle des Chefs. To wielka wyprzedaż przedmiotów pochodzących z najbardziej znanych paryskich rest...

11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?

Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świę...

Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”

Restauracja „Bottiglieria 1881” z Krakowa, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, przechodzi gruntowny remont. Lokal ponownie otworzy się za dwa tygodnie....

Słynny szef kuchni wypowiada wojnę przewodnikowi Michelin. Koniec z gwiazdkami

Znany francuski szef kuchni Marc Veyrat ogłosił zakaz wstępu dla inspektorów Michelin w swojej nowej restauracji. Trwający wiele lat konflikt Veyrata z wyd...

Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca

Kucharze w wielu państwach europejskich coraz częściej rezygnują z wykorzystywania łososia w przygotowywanych przez siebie potrawach. Część z nich sięga po...

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce. „Zaczynałem od zmywaka”

„Gramy w ekstraklasie i to jest wspaniałe” – mówi Bartosz Szymczak, szef kuchni warszawskiej restauracji Rozbrat 20, którą w 2024 roku wyróżniono gwiazdką...

Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami

Czołowe firmy z branży spożywczej przedstawiły listę smaków, które powinny dominować w 2025 roku. Wszystkie są wyjątkowo słodkie, a do tego idealnie pasują...

Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi

Twórcy serwisu Taste Atlas ogłosili doroczną listę 100 najlepszych kuchni na świecie. Czołówkę zdominowali Europejczycy. Które miejsce zajęła w tym zestawi...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama