Czeskie restauracje, także te nagrodzone gwiazdką, mogą zniknąć z kulinarnego przewodnika Michelin – informują czeskie media. To potencjalny efekt polityki wydawcy najbardziej prestiżowego przewodnika po restauracjach.
Hiszpania, Francja i Włochy to najwięksi producenci wina w Europie. Mimo to mieszkańcy południa Europy piją go coraz mniej, mimo wielowiekowej tradycji. Czy Francuzom, Włochom i Hiszpanom znudziło się wino?
Złodzieje ekskluzywnych win stają się coraz bardziej zuchwali. W ostatnim czasie ze sklepów w Austrii i Norwegii ukradziono kilkaset drogocennych butelek. Złodzieje doskonale wiedzą, co kraść. Biorą najrzadsze i najdroższe butelki.
Powstało wino, które dojrzewało w marmurowym zbiorniku. To próba odtworzenia starożytnej metody produkcji. Cena butelki wina z marmuru, ok. 5 tysięcy euro, może szokować, ale jest adekwatna do luksusowych warunków, w których powstawał trunek.
Butelkę rumu z Barbadosu, zabutelkowaną w 1780 roku, sprzedano go za równowartość ponad 130 tysięcy złotych. Zanim został odnaleziony, trunek przeleżał 200 lat w piwnicach posiadłości w Wielkiej Brytanii.
Restauracja Noma w Kopenhadze, przez wielu uważana za najlepszą na świecie, kończy działalność w obecnej formie. Jej twórca, duński szef kuchni, René Redzepi, zapowiedział start nowego projektu, jednak o rezerwacje stolika będzie jeszcze trudniej.
Krakowska restauracja „Fiorentina”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie przypadł restauracji z Włoch.
„Suchy styczeń” lub, jak kto woli, „Dry January” to akcja, która ma być zachętą do tego, by na miesiąc odstawić alkohol. Czy miesięczna abstynencja w ramach akcji „Suchy styczeń” korzystnie wpływa na zdrowie?
Currywurst przez wiele lat był ulubioną przekąską Niemców, chętnie kupowaną w ulicznych barach i bistrach. Jednak niemiecka sympatia do kiełbaski z ketchupem o smaku przyprawy curry słabnie. Currywursta zdetronizował döner kebab.
Zgodnie z tradycją nadejście nowego roku witamy kieliszkiem wina musującego. Jakiego? To zależy od zasobności portfela, ale nie tylko. Do wyboru jest wiele win musujących z Europy – od Cavy przez Sekta po Cremant czy Prosecco. Czym się różnią?
W okresach świątecznych raptownie rośnie aktywność autorów zajmujących się kulinariami. Kulebiak, karp w galarecie, barszcz z uszkami, zrazy zawijane, gęś na czerwonej kapuście, makowiec... nie schodzą ze szpalt.
Powrót kuchni molekularnej, rosnąca popularność smaku „swalty” czy coraz większe zainteresowanie drinkami bezalkoholowymi – to tylko niektóre z zapowiedzi dotyczących tego, co zmieni się na naszych talerzach i w kieliszkach w 2023 roku.
W Szampanii obowiązują niezwykle restrykcyjne zasady produkcji tamtejszych win musujących. Jeden z producentów spróbował je obejść, co przypłacił bardzo dotkliwą karą.
Ciasto panettone coraz częściej gości również na stołach świątecznych, także w Polsce. Jego globalna popularność sprawia, że coraz bardziej zasadne jest pytanie: do kogo należy panettone? Odpowiedź: do Włochów – nie jest już wcale oczywista.
Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować narodziny trendu który, zdaniem ekspertów, wyznaczy to, jak będziemy postrzegać „dobrą zabawę”.
Aż dwie restauracje z Warszawy znalazły się w podsumowaniu najpiękniejszych na świecie lokali tego typu przygotowanym przez „Dezeen”, wpływowy serwis poświęcony architekturze. Które restauracje zostały wyróżnione?
Kuchnia japońska znana jest z wyrafinowanych potraw i niezwykłego kunsztu szefów kuchni. Na co dzień jednak Japończycy są bardzo praktyczni. Ogólnokrajowy konkurs na ulubioną potrawę roku 2022 wygrały dania mrożone do przygotowania w mikrofalówce.