Kawiarnia we Włoszech dostała tysiąc euro mandatu. Bo kawa była za droga

1000 euro – taki mandat otrzymał właściciel kawiarni we Florencji od miejscowej policji. Funkcjonariuszy wezwał klient kawiarni, któremu nie spodobało się, że o wyższej cenie espresso nie został odpowiednio poinformowany przed złożeniem zamówienia.

Wierny klient Anthony'ego Bourdaina przywraca do życia jego słynną restaurację

Nowojorska restauracja „Brasserie Les Halles”, w której Anthony Bourdain pracował jako szef kuchni, przez ostatnich kilka lat pozostawała zamknięta. Niebawem ponownie przyjmie gości, ale pod nową nazwą – „La Brasserie by Francis Staub”.

Upada mit słynnej diety śródziemnomorskiej: połowa Włochów cierpi na otyłość

Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z otyłością lub nadwagą.

Szampania zaczyna przypominać powierzchnię Marsa. Koniec zrównoważonego rozwoju?

Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – twierdzą eksperci. Czy to efekt nadmiernego stosowania herbicydów?

Polka z główną nagrodą w prestiżowym konkursie fotograficznym

Fotografka Kasia Ciesielska-Faber wygrała międzynarodowy konkurs fotografii kulinarnej. Zajęła pierwsze miejsce w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Pierogi zamiast pizzy. Rzymskie szkoły wprowadzają ukraińskie menu w stołówkach

W szkołach publicznych w Rzymie raz w tygodniu serwowane będą ukraińskie potrawy. To okazja do tego, by młodzi Włosi poznali bliżej ukraińską kuchnię, z którą w większości przypadków nie mieli dotąd okazji, by się zetknąć.

„Nie chmiel dzieci”. Czesi apelują: dzieci nie powinny pić piwa bezalkoholowego

Częstowanie dzieci piwem bezalkoholowym jest w Czechach popularne. W końcu w tym kraju piwo to trunek narodowy, a piwiarnie to tradycyjne miejsca spotkań. Jednak eksperci przestrzegają przed podawaniem dzieciom piwa bezalkoholowego. Dlaczego?

Szampan ma rywali ze Skandynawii. Przyszłość należy do win musujących z Północy

Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era szampana powoli dobiega końca, a w przyszłości dominować będą wina z północy?

Fine dining w kosmosie: słynni szefowie kuchni przygotują dania dla astronautów

Na Ziemi osiągnęli już wszystko. Teraz najlepsi szefowie kuchni na świecie chcą kulinarnie podbić kosmos. Niebawem kosmonauci na orbicie Ziemi będą jedli naprawdę nieziemskie dania.

Najdroższa w cenie wina niebawem będzie szklana butelka? To całkiem możliwe

Pandemia, a teraz wojna w Ukrainie – te wydarzenia niekorzystnie wpływają także na branżę winiarską. Rosną koszty wprowadzania wina do sprzedaży, a duży udział ma w tym wzrost cen szkła, z którego produkuje się butelki.

Nowy „przekręt sycylijski”: miliony butelek „wina” produkowanego z wody i cukru

Wino produkowane na bazie wody i cukru, ale bez udziału winogron? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Jeden z tamtejszych producentów wprowadził na rynek miliony butelek podrabianego wina. Trafiły do restauracji i sklepów w całych Włoszech.

Jak Rosjanie radzą sobie bez szampana? Nieźle. Mają własną wersję, równie dobrą

Wprowadzony przez UE zakaz eksportu produktów luksusowych oznacza, że do Rosji, z uwagi na sankcje, nie wjedzie francuski szampan. To jednak nie bardzo martwi Rosjan, bo ich kraj ma długą tradycję produkcji win musujących wysokiej jakości.

Duńczycy triumfują w słynnym konkursie kulinarnym. Wygrali daniem z ziemniaka

W europejskim etapie słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or zwyciężyła reprezentacja Danii. Polscy szefowie kuchni biorący udział w konkursie zajęli dalekie miejsce. Jedną z kluczowych konkurencji okazało się danie z ziemniaków.

Bogaci Rosjanie chętnie kupowali prestiżowe winnice w Europie. Teraz je stracą?

W ostatnich kilkunastu latach rosyjscy miliarderzy kupowali udziały w prestiżowych europejskich winnicach. Jednak ich wpływy w tej branży stopniowo się kurczą. Francuzi zaczęli uważnie przyglądać się rosyjskim inwestycjom w swój przemysł winiarski.

Barcelona jako pierwsza mówi dość: „restauracje widmo” znikną z centrum miasta

Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające produkty tylko poprzez aplikacje na telefon.

Zuzanna Skalska: Polska staje się rajem dla wegan i wegetarian

Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do porządku dziennego – mówi Zuzanna Skalska, analityczka trendów w biznesie i innowacjach.

Jak będzie smakować wino w 2050 roku? Francuscy winiarze chcą zrobić eksperyment

Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowadzić eksperyment, jakiego w branży winiarskiej nie podjął się dotąd jeszcze nikt.

Kulinarna mekka nad Bałtykiem: wyspa Uznam wyróżniona w przewodniku Michelin

Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują się aż cztery restauracje wyróżnione w najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin.