Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie zdobył Dabiz Munoz z Hiszpanii, szef kuchni słynnej madryckiej restauracji DiverXo.

Pijemy coraz więcej whisky. Powód jest zaskakujący: wierzymy, że pomaga schudnąć

Na świecie rośnie zainteresowanie whisky. Nie chodzi jednak jedynie o walory smakowe tego trunku. Coraz więcej osób wybiera whisky wierząc, że to trunek „dietetyczny” i dzięki temu pomoże im schudnąć.

Najsłynniejsza restauracja świata w końcu zdobyła trzecią gwiazdkę Michelin

Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście lat na trzecią gwiazdkę?

Producenci wina we Francji mają kolejny wielki problem. Będzie drożej?

Producenci z Szampanii o roczniku 2021 woleliby zapomnieć. W tym roku czekają ich dramatycznie niskie zbiory. Co spowodowało taki nieurodzaj w regionie, w którym produkuje się szampana?

Raport: wino bezalkoholowe korzystnie wpływa na serce. Sekret tkwi w winogronach

Analiza wyników badań nad prawie półmilionowej próbie pacjentów wykazała po raz kolejny, że wino w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na serce. Dotyczy to też win bezalkoholowych.

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce, teraz rusza z nowym projektem

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin, otwiera niebawem nową restaurację. Co wiadomo o nowym projekcie Camastry?

„Gdzie nasze premie?” Strajk u producenta najsłynniejszego szampana na świecie

Pracownicy produkujący słynnego szampana Moet & Chandon strajkują. Domagają się wypłacenia premii, które obiecał Francuzom prezydent Emmanuel Macron.

Co zrobić z korkiem od wina w restauracji? Nie wąchaj go, to przeżytek

Czasem pod otwarciu wina w restauracji sommelier lub kelner podaje gościom przy stoliku korek. Co powinniśmy zrobić z korkiem? Wiele osób odruchowo – i zupełnie niepotrzebnie – podnosi korek do nosa. Jak się zachować?

„Król świń” i dostawcy wody z Fidżi: oto najbogatsi rolnicy na świecie

Czy na produkcji rolnej można zbudować fortunę? Tak, we współczesnym świecie rolnictwo stało się biznesem, który może przynosić miliardy dolarów zysku. Kto na produkcji rolnej zarabia najwięcej?

Najtańsza na świecie restauracja z gwiazdką Michelin straciła to wyróżnienie

Słynący z taniego i dobrego streetfoodu lokal „Hawker Chan” to skromna budka w singapurskim Chinatown. Jej właściciel gwiazdkę w przewodniku Michelin zdobył 5 lat temu. W tegorocznej edycji przewodnika nie został uwzględniony. Dlaczego?

Francuzi mają nowy pomysł: paliwo wyścigowe z odpadów po produkcji wina

Alkohol i szybka jazda samochodem to bardzo zła kombinacja – jednak w tym przypadku nie ma zagrożenia. Francuski koncern paliwowy Total Energies ma bowiem pomysł, jak przerobić odpady z francuskich winiarni na paliwo do samochodów wyścigowych.

Koniec wursta: mięso znika ze stołówek uczelni w Berlinie

Berlińskie uniwersytety w nowym roku akademickim radykalnie zmieniają menu w swoich stołówkach. Z listy potraw serwowanych studentom znikną prawie wszystkie dania mięsne. Zmiana menu na wegetariańskie i wegańskie to odpowiedź na prośby studentów.

„Klasa światowa”. Dwa polskie bary z prestiżową nagrodą

Warszawski bar „El Koktel” i krakowski „Mercy Brown” znalazły się na liście najlepszych lokali na świecie wartych odwiedzenia. Zestawienie przygotowała organizacja, która odpowiada za tworzenie listy „The World’s 50 Best Restaurants” uznawanej za najbardziej prestiżowy ranking restauracji.

Tylko dwanaście butelek: do Polski trafi wyjątkowa whisky Balvenie

„Edge of Burnhead Wood” to whisky w całości wyprodukowana ze składników uprawianych lokalnie – w pobliżu Dufftown, miasta, w którym mieści się destylarnia Balvenie.

„Kto przyznaje te gwiazdki?”. Przewodnik Michelin pozwany

Dwie znane restauracje z Tajwanu pozwały wydawcę przewodnika Michelin. Ich właściciele zarzucają wydawcy niejasne kryteria przyznawania gwiazdek. Restauratorzy nie życzą więc sobie, by inspektorzy Michelin odwiedzali ich lokale i oceniali potrawy.

Fatalny rok winiarzy z Francji. Wina mogą być do wyrzucenia

Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który może sprawić, że ich wina nie będą nadawać się do picia.

Zero waste: znany szef kuchni robi lody z czerstwego chleba

Lody przygotowane ze starego chleba – to brzmi kontrowersyjnie, ale tylko pozornie. Szef kuchni wyróżnionej  gwiazdką Michelin restauracji z Kopenhagi chce w ten sposób pokazać, że w kuchni filozofia „zero waste” daje niemal nieograniczone możliwości.

Wina w PET–ach i w butelkach z kaucją: tak zmieni się rynek

Solidna butelka z grubego szkła – przyzwyczailiśmy się, że to klasyczne opakowanie, w którym sprzedawane są wina. To się jednak błyskawicznie zmienia. Już niebawem będziemy pić wino w zupełnie inny sposób. To konieczność, jeśli branża winiarska ma włączyć się do walki o powstrzymanie zmian klimatycznych.