Bar z Krakowa wśród najlepszych na świecie. Debiut Polaków na prestiżowej liście

Krakowski bar „TAG” zadebiutował na arenie międzynarodowej – i od razu trafił do światowej czołówki. Krakowski lokal znalazł się w czołowej setce najlepszych barów na świecie w tegorocznej edycji konkursu The World's 50 Best Bars”. Bar z Krakowa wśród najlepszych lokali tego typu na świecie. Polacy na prestiżowej liście

Pierwszy „kosmiczny” szampan. Powstał, by można go było pić w stanie nieważkości

Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.

Polak na liście stu najlepszych szefów kuchni na świecie. Już po raz drugi

Przemysław Klima, szef krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej gwiazdką Michelin, znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards.

Polskie cukiernie na liście najlepszych na świecie. Aż 7 lokali z Warszawy

Polskie cukiernie znalazły się na liście prezentującej najlepsze lokale tego typu na świecie. Autorzy zestawienia umieścili na nim cukiernie z Warszawy, ale też z Zakopanego, Gdańska – oraz z Legionowa pod Warszawą.

Tęsknota za królową. Brytyjczycy wykupują trunek, po który sięgała Elżbieta II

Śmierć Elżbiety II wywołała w Wielkiej Brytanii falę nostalgii, a także zainteresowania szczegółami życia prywatnego zmarłej królowej. Niespodziewana popularność dotknęła też producenta trunku z południa Francji, który upodobała sobie Elżbieta II.

Brytyjczycy winiarską potęgą przyszłości? Francuzi mają powód do zmartwień

Eksperci nie mają wątpliwości: za 20 lat krajobraz europejskiego winiarstwa dramatycznie się zmieni. Następne dwie dekady przyniosą ogromne zmiany – z korzyścią dla producentów wina w Wielkiej Brytanii.

Oktoberfest wraca po pandemii. Covid nie pozbawił Niemców miłości do piwa

Po dwóch latach spowodowanych pandemią powraca niemieckie święto piwa – Oktoberfest. Jak zapowiada burmistrz Monachium, impreza odbędzie się „na całego”. – Albo tak, albo wcale – podkreśla.

W Szkocji rusza destylarnia whisky bezalkoholowej. Stoi za tym duński miliarder

Dla wielu osób określenie „bezalkoholowa whisky” brzmi jak oksymoron. Dla innych – to świętokradztwo. A jednak liczby nie kłamią – po pandemii chętnie sięgamy po bezalkoholowe zamienniki popularnych trunków. Po piwie i winie przyszedł czas na whisky.

Jakich win używać do gotowania? Większość osób nie zna tych podstawowych zasad

Jakie wino dodawać do potraw podczas gotowania? Wciąż pokutuje przekonanie, że w garnku z powodzeniem sprawdzi się trunek gorszej jakości. To mit, do tego szkodliwy – dla smaku potraw.

Tradycja upada: coraz więcej Anglików nie chce pić piwa w pubach. Wolą wodę

Angielskie puby kojarzą się przede wszystkim z piwem. To jednak szybko się zmienia. Anglicy coraz częściej rezygnują z picia alkoholu, a do pubów wpadają na wodę czy kawę. Już blisko 1/3 wizyt w pubach w Wielkiej Brytanii to spotkania bez alkoholu.

„1000 lat historii”. Niemcy chcą, by precle trafiły na listę dziedzictwa UNESCO

Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie niemieckiego rządu.

Słynny francuski ser padł ofiarą suszy. Produkowano go od 2 tysięcy lat

Produkcja wytwarzanego od 2 tys. lat sera Salers, pochodzącego z regionu Owernia we Francji, została wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guardian”. To może oznaczać koniec jednej z najcenniejszych francuskich tradycji regionalnych.

„Nie został żaden liść”. Huragan zniszczył jedną z najlepszych winnic na świecie

Takiego wydarzenia nie pamiętają najstarsi winiarze w Châteauneuf-du-Pape. Słynną francuską apelację nawiedziło niedawno tornado, które zniszczyło znaczą część cennych winorośli.

Inflacja zabija hiszpańską świętość. Tradycyjny posiłek Hiszpanów coraz droższy

Dla milionów Hiszpanów menú del día, tradycyjny lunch w lokalnej restauracji, to święta, codzienna tradycja. Teraz wyjście na lunch przestaje się opłacać, bo inflacja spowodowała duży wzrost cen tradycyjnego posiłku Hiszpanów.

Produkcja whisky szkodzi środowisku i ludziom? Szkocka premier chce to sprawdzić

Czy proces dojrzewania whisky ma negatywny wpływ na środowisko? Takie sugestie pojawiają się w Szkocji od lat. Szkocka premier postanowiła przerwać spekulacje i zleciła badania, które mają ostatecznie potwierdzić lub obalić te twierdzenia.

Walka o ocet: Włosi oskarżają Słowenię o próbę przywłaszczenia balsamico

Włosi bardzo poważnie podchodzą do ochrony swoich flagowych produktów, a słynny ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z nich. Rząd w Rzymie oskarża Słowenię o próbę przywłaszczenia tego produktu.

Automat sprzedający wino mszalne: nowa atrakcja turystyczna w parafii w Austrii

Jedna z parafii w Austrii zdecydowała się, by w nietypowy sposób zachęcić turystów do odwiedzenia miejscowego kościoła – przed świątynią stanął automat sprzedający schłodzone wino mszalne. To pierwsze na świecie urządzenie tego typu.

Gordon Ramsay na minusie. Firma słynnego szefa kuchni z dużą stratą

Gastronomiczne imperium Gordona Ramsaya przeżywa kryzys. Firma słynnego szkockiego szefa kuchni i restauratora, podobnie jak cała branża, boleśnie odczuła skutki pandemii.