Restauracja z Poznania wśród najlepszych w Europie. „Kulinarna stolica Polski”

Poznańska restauracja Concordia Taste została wyróżniona przez brytyjski dziennik „The Guardian” jako jedna z najlepszych w Europie. To jedyny lokal z Polski, który znalazł się w tym zestawieniu zdominowanym przez Włochów, Francuzów i Hiszpanów.

„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery

Pracował jako szef kuchni dla króla Szwecji, dbał też o jakość dań w ambasadzie Szwecji w Paryżu. Od kilkunastu lat Jonas Mårtensson jest szefem kuchni sieci MAX Burgers. Współtworzy roślinną rewolucję, która dokonuje się na naszych talerzach.

Włosi mają dość podrabiania ich przysmaków. „Dziwny sojusz Rosji z USA”

Ponad 120 miliardów euro – to wartość produkowanej co roku na świecie podrobionej włoskiej żywności – alarmują Włosi. Ponad dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie”, nie mają z tym krajem nic wspólnego – informuje agencja ANSA.

Rewolucja we Francji. Winiarze z Bordeaux szykują zamach na świętość

Już niebawem wina z Bordeaux mogą smakować zupełnie inaczej niż dotąd. Powodem jest wprowadzanie upraw nowych odmian winorośli, przed którymi region Bordeaux, najsłynniejszy we Francji, bronił się bardzo długo.

Puszka z dwiema „zawleczkami”. Japończycy chcą zrewolucjonizować branżę piwną

Japońskie studio Nendo, prowadzone przez cenionego projektanta Okiego Sato, przedstawiło prototyp puszki, która może oznaczać rewolucję w branży piwnej. Rozwiązanie opracowane przez Nendo ma zapewniać „idealną pianę”.

Ranking najlepszych pizzerii w Europie. Trzy lokale z Polski w czołówce

Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” ogłosił tegoroczną listę najlepszych pizzerii w Europie. W zestawieniu znalazły się aż trzy polskie pizzerie. Gdzie, zdaniem Włochów, w Polsce podają najlepszą pizzę?

Polskie piwo w czołówce prestiżowego rankingu. Nad Wisłą było niemal zapomniane

Grodziskie, polski styl piwny, znalazło się w czołówce zestawienia najbardziej cenionych piw świata przygotowanego przez serwis Taste Atlas. Grodziskim zachwycają się miłośnicy piwa w całej Europie, ale w Polsce popadło ono niemal w zapomnienie.

McDonald's ulepsza swoje słynne kanapki. Zmiany w recepturze Big Maca

McDonald's zmieni receptury swoich najbardziej znanych kanapek – twierdzi CNN, powołując się na przedstawicieli koncernu. Zmiany obejmą między innymi Big Maca. Co zmieni się klasycznych burgerach McDonald’s?

Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu

Żurek doceniony na świecie – polska zupa zajęła drugie miejsce w plebiscycie znanego serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni. Żur przegrał jedynie z tonkotsu ramen z Japonii, ta zupa okazała się bezkonkurencyjna.

Nadchodzi ube: fioletowy ziemniak podbija restauracje. Trafia nawet do deserów

Ube, filipiński ziemniak o intensywnie fioletowej barwie, zyskuje coraz większą popularność w restauracjach na całym świecie. Zdaniem analityków trendów, 2023 roku będzie stał pod znakiem właśnie ziemniaka ube. Skąd ta popularność?

Pierwsze wino stworzone przez ChatGPT. Francuzi „zatrudnili” bota w winnicy

Francuzi zaangażowali ChatGPT do produkcji wina. Sztuczna inteligencja przejęła obowiązki enologa w jednej z francuskich winnic. Powstanie kilkaset butelek wina „wymyślonego” przez AI.

Ranking najlepszych kiełbas i wędlin na świecie. Polskie produkty wyróżnione

Taste Atlas przygotował ranking najbardziej lubianych tradycyjnych produktów mięsnych na świecie. Zestawienie, pełne wędlin i kiełbas, zdominowali Hiszpanie. Nie zabrakło polskich produktów. Który z polskich specjałów poradził sobie najlepiej?

Szpitalna stołówka z wyróżnieniem w przewodniku kulinarnym. „Jak w restauracji”

Jeden z największych szpitali w Belgii zdobył wyróżnienie znanego przewodnika kulinarnego Gault & Millau. Jego autorzy docenili znakomitą jakość szpitalnego jedzenia. Zdaniem recenzentów, dania nie ustępują potrawom z dobrych restauracji.

Wielka sieć fastfood wchodzi do Europy. Amerykanie rzucą wyzwanie KFC

Jak informuje „The Wall Street Journal”, na europejskim rynku fast foodów wkrótce zrobi się tłoczniej. Kolejny gigant, sieć Chick-fil-A, znana z kanapek z kurczakiem, planuje wejście do Europy. Do 2030 roku Amerykanie chcą się tu zadomowić.

Zagadka sake: Japończykom się znudziła, na świecie bije rekordy popularności

Sake, narodowy trunek w Japonii, traci popularność w swojej ojczyźnie. Tymczasem eksport sake osiąga rekordowe wyniki, japoński trunek budzi coraz większe zainteresowanie na świecie. Dlaczego Japończycy mają dość sake?

Ranking najlepszych serów świata. Polska w ścisłej czołówce, Francuzi oburzeni

Ranking najlepszych serów świata zdominowali Włosi, ale Polacy też mogą mówić o sukcesie – w zestawieniu są 4 polskie sery, jeden z nich dotarł do czołowej dziesiątki. We Francji oburzenie – Francuzi zarzucają organizatorom rankingu nieuczciwość.

Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin

Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową porażkę. Jego paryska restauracja właśnie straciła gwiazdkę Michelin. Czy to znaczy, że jedzenie w „Restaurant Guy Savoy” stało się gorsze? Wcale nie.

Wjeżdża pizza, cała na biało. Brytyjskie pizzerie mają problem: brak pomidorów

Brytyjskie sklepy mierzą się z brakami owoców czy warzyw. Wśród najbardziej deficytowych produktów są obecnie pomidory. Pizzerie, dla których to niezwykle ważny składnik, starają się dostosować do sytuacji modyfikując swoje menu – pisze „Guardian”.