Czeskie restauracje wypadną z przewodnika Michelin? Spór o miliony koron

Czeskie restauracje, także te nagrodzone gwiazdką, mogą zniknąć z kulinarnego przewodnika Michelin – informują czeskie media. To potencjalny efekt polityki wydawcy najbardziej prestiżowego przewodnika po restauracjach.

Europejczykom znudziło się wino? Zaskakujące dane z Hiszpanii, Francji i Włoch

Hiszpania, Francja i Włochy to najwięksi producenci wina w Europie. Mimo to mieszkańcy południa Europy piją go coraz mniej, mimo wielowiekowej tradycji. Czy Francuzom, Włochom i Hiszpanom znudziło się wino?

Nowa plaga kradzieży w Europie. Złodzieje polują na butelki najdroższych win

Złodzieje ekskluzywnych win stają się coraz bardziej zuchwali. W ostatnim czasie ze sklepów w Austrii i Norwegii ukradziono kilkaset drogocennych butelek. Złodzieje doskonale wiedzą, co kraść. Biorą najrzadsze i najdroższe butelki.

Wino z marmuru. Włosi testują antyczną metodę produkcji, cena zwala z nóg

Powstało wino, które dojrzewało w marmurowym zbiorniku. To próba odtworzenia starożytnej metody produkcji. Cena butelki wina z marmuru, ok. 5 tysięcy euro, może szokować, ale jest adekwatna do luksusowych warunków, w których powstawał trunek.

Najstarsza butelka rumu sprzedana na aukcji. Odnaleziono ją w piwnicy w Anglii

Butelkę rumu z Barbadosu, zabutelkowaną w 1780 roku, sprzedano go za równowartość ponad 130 tysięcy złotych. Zanim został odnaleziony, trunek przeleżał 200 lat w piwnicach posiadłości w Wielkiej Brytanii.

Najsłynniejsza restauracja na świecie kończy działalność. „Musimy się zmienić”

Restauracja Noma w Kopenhadze, przez wielu uważana za najlepszą na świecie, kończy działalność w obecnej formie. Jej twórca, duński szef kuchni, René Redzepi, zapowiedział start nowego projektu, jednak o rezerwacje stolika będzie jeszcze trudniej.

Polska kuchnia triumfuje: restauracja z Krakowa na liście najlepszych w Europie

Krakowska restauracja „Fiorentina”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie przypadł restauracji z Włoch.

„Suchy styczeń” coraz popularniejszy. Czy „Dry January” pomaga zmienić nawyki?

„Suchy styczeń” lub, jak kto woli, „Dry January” to akcja, która ma być zachętą do tego, by na miesiąc odstawić alkohol. Czy miesięczna abstynencja w ramach akcji „Suchy styczeń” korzystnie wpływa na zdrowie?

Ulubiony fast food Niemców? Currywurst przegrał z daniem, które kochają Polacy

Currywurst przez wiele lat był ulubioną przekąską Niemców, chętnie kupowaną w ulicznych barach i bistrach. Jednak niemiecka sympatia do kiełbaski z ketchupem o smaku przyprawy curry słabnie. Currywursta zdetronizował döner kebab.

Szampan na Sylwestra: czym wznieść toast za nowy rok? Do wyboru jest wiele opcji

Zgodnie z tradycją nadejście nowego roku witamy kieliszkiem wina musującego. Jakiego? To zależy od zasobności portfela, ale nie tylko. Do wyboru jest wiele win musujących z Europy – od Cavy przez Sekta po Cremant czy Prosecco. Czym się różnią?

Sztuka mięsa była zawsze

W okresach świątecznych raptownie rośnie aktywność autorów zajmujących się kulinariami. Kulebiak, karp w galarecie, barszcz z uszkami, zrazy zawijane, gęś na czerwonej kapuście, makowiec... nie schodzą ze szpalt.

Mleko z ziemniaków, żel na obiad, drinki No-Lo: oto trendy kulinarne 2023 roku

Powrót kuchni molekularnej, rosnąca popularność smaku „swalty” czy coraz większe zainteresowanie drinkami bezalkoholowymi – to tylko niektóre z zapowiedzi dotyczących tego, co zmieni się na naszych talerzach i w kieliszkach w 2023 roku.

Producent z Szampanii sprzedał tysiące butelek fałszywego szampana. Surowa kara

W Szampanii obowiązują niezwykle restrykcyjne zasady produkcji tamtejszych win musujących. Jeden z producentów spróbował je obejść, co przypłacił bardzo dotkliwą karą.

Najlepsze kuchnie świata w 2022 roku: Polska bardzo wysoko, lider poza zasięgiem

Polska kuchnia należy do jednych z najbardziej lubianych na świecie. W czołówce rankingu „Taste Atlas” od lat króluje jednak kuchnia śródziemnomorska.

Do kogo należy panettone? Świat bije się o tradycyjną babę świąteczną

Ciasto panettone coraz częściej gości również na stołach świątecznych, także w Polsce. Jego globalna popularność sprawia, że coraz bardziej zasadne jest pytanie: do kogo należy panettone? Odpowiedź: do Włochów – nie jest już wcale oczywista.

Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” w 2023 roku wkroczy do barów i knajp

Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować narodziny trendu który, zdaniem ekspertów, wyznaczy to, jak będziemy postrzegać „dobrą zabawę”.

„Najpiękniejsze na świecie”: dwie polskie restauracje z prestiżowym wyróżnieniem

Aż dwie restauracje z Warszawy znalazły się w podsumowaniu najpiękniejszych na świecie lokali tego typu przygotowanym przez „Dezeen”, wpływowy serwis poświęcony architekturze. Które restauracje zostały wyróżnione?

Japończycy wybrali ulubioną potrawę 2022 roku. Wygrały dania mrożone

Kuchnia japońska znana jest z wyrafinowanych potraw i niezwykłego kunsztu szefów kuchni. Na co dzień jednak Japończycy są bardzo praktyczni. Ogólnokrajowy konkurs na ulubioną potrawę roku 2022 wygrały dania mrożone do przygotowania w mikrofalówce.