We Włoszech niepokój, rośnie cena espresso. „Czy śniadanie ma być luksusem?”

Fala podwyżek we Włoszech objęła także espresso, kawę będącą nieodzowną częścią śniadania dla milionów Włochów. Niebawem filiżanka kawy we Włoszech może jednak osiągnąć rekordową cenę.

Francuska wojna o bagietki. Piekarze protestują: „chodzi o naszą godność”

We Francji inflacja uderzyła w ceny bagietek. Sieci supermarketów wprowadzają swoje „tarcze antyinflacyjne” i zamrażają ceny pieczywa. „To demagogia i niszczenie wartości” – protestują francuscy piekarze.

Rewolucja w świecie wielkich win z Francji? Słynni producenci zaczęli bunt

Kolejny słynny producent win z Bordeaux opuścił klasyfikację Saint-Émilion. Mowa o Château Angélus – producencie słynnych win, znanych choćby z filmu „Nie czas umierać” o agencie 007. Dlaczego słynna klasyfikacja win z Bordeaux się sypie?

Andrea Camastra: polska kuchnia może być na poziomie światowym. Udowodnię to

Sześć lat temu zdobył gwiazdkę Michelin dla prowadzonej przez siebie warszawskiej restauracji. Teraz wraca z nowym pomysłem. Czym Andrea Camastra zaskoczy tym razem Polskę – oraz świat?

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii czy w turystycznej miejscowości, lecz na śląskiej wsi.

Słynne wina mogą zniknąć – jak ginące gatunki zwierząt. Inwestorzy robią zapasy

Jeżeli inwestować w wina – zwłaszcza w te z regionów uważanych za klasyczne – to właśnie teraz. Kolekcjonerzy rzucili się na ostatnie butelki ze słynnych roczników. W przyszłości te wina mogą zniknąć bezpowrotnie.

Brut, Extra Dry, Blanc de blancs: co oznaczają te nazwy na etykiecie szampana?

Przed sylwestrem zaczynają się poszukiwania szampana, którym można będzie powitać nowy rok. Wiele osób ma jednak problem ze zrozumieniem, co oznaczają nazwy na etykietach. Jak je odszyfrować?

Europejczycy coraz mniej lubią wino. Górę bierze troska o środowisko

Europejczycy coraz rzadziej sięgają po wino. Są bardziej wybiórczy, częściej wybierają inne trunki. Coraz częściej też całkowicie z nich rezygnują i wybierają napoje bezalkoholowe. Rośnie za to zainteresowanie winami organicznymi.

Jedzenie smakuje lepiej przy świecach. W końcu wiadomo dlaczego

Przytłumione światło sprawia, że wiele potraw smakuje nam lepiej – każdy zdaje sobie z tego sprawę. Dlaczego tak się dzieje? Nowe badania pozwoliły zrozumieć mechanizm dzięki któremu kolacja przy świecach tak dobrze smakuje.

Chcemy się bawić: zapotrzebowanie na szampana nigdy nie było tak duże

Producenci szampanów mogą świętować znakomite wyniki finansowe. W 2021 roku spodziewają się rekordowej sprzedaży swojego flagowego produktu.

Wina z Europy niebawem zmienią smak. Nadchodzi era odmian hybrydowych

Komisja Europejska podjęła bezprecedensową decyzję, która będzie mieć ogromne konsekwencje dla europejskich producentów wina. Najbardziej odczują to słynne winiarskie apelacje.

2022 będzie rokiem NoLo: nadchodzi moda na drinki bez alkoholu

Ostatnie miesiące to błyskawicznie rosnąca popularność drinków i koktajli bezalkoholowych lub z niewielką ilością alkoholu. Ten trend zyskał już nawet specjalne określenie: NoLo. Co oznacza ten skrót?

Panettone: włoska baba wypiera polskie ciasta wigilijne. Skąd ta popularność?

Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świecie – również w Polsce. Coraz częściej kupujemy panettone na Wigilię.

Sommelier ma nam pomagać, ale boimy się go. Jak zamawiać wino w restauracji?

Sommelier ma być pomocnikiem i przewodnikiem dla gości restauracji, ale wiele osób boi się rozmowy z nim. Dlaczego? Boimy się przyznać do braku wiedzy o winach, nie wiemy też, czy można zwrócić wino, które nam nie smakuje.

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Odpowiedź brzmi: to zależy

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Większość osób uważa, że to błąd, bo chłodzić można jedynie wino białe, a czerwone wino powinno mieć temperaturę pokojową. Jak jest naprawdę?

Hiszpania ma kłopot: w kraju brakuje alkoholu. Święta pod znakiem zapytania

Przed świętami Hiszpania, podobnie jak inne kraje Europy, zmaga się z wieloma problemami. Do tej listy Hiszpanie muszą dopisać kolejny kłopot: w restauracjach zaczyna brakować ich ulubionych trunków. Skąd te braki?

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy pokazuje raport serwisu Pyszne.pl.

Zaczyna brakować syropu klonowego. Kanada uruchamia rezerwy strategiczne

Brak mikroprocesorów czy ropy naftowej to nie jedyny deficyt z jakim zmaga się świat. Zaczyna brakować również syropu klonowego. Sytuacja jest na tyle poważna, że Kanada uruchomiła rezerwy strategiczne tego produktu.