Raport: dieta mężczyzn dużo bardziej szkodliwa dla klimatu niż dieta kobiet

Dieta mięsożernych mężczyzn bardziej przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych niż dieta kobiet jedzących mięso – to wnioski badacze z University of Leeds. Dlaczego mężczyźni bardziej szkodzą planecie?

„Mięczaki też czują ból”. Wielka Brytania zakaże gotowania żywcem?

Rząd brytyjski rozważa wprowadzenie poprawek do ustawy o dobrostanie zwierząt. Dzięki temu nielegalne może stać się między innymi gotowanie żywcem homarów, ośmiornic czy krewetek.

Francja: karykatura z „Charlie Hebdo” na etykietach win. Policjanci oburzeni

Umieszczona na butelkach wina etykieta, przygotowana przez współpracownika francuskiego magazynu „Charlie Hebdo”, zabolała francuskich policjantów. Funkcjonariusze uznali, że stanowi ona zniewagę dla ich zawodu.

Julia Walch: „Droga od winnicy do butelki wina trwa wiele lat”

Julia Walch, współwłaścicielka rodzinnej winnicy w Południowym Tyrolu, jednego z najbardziej niezwykłych winiarskich regionów Włoch, opowiada o regionie, w którym mieszka, prowadzeniu firmy rodzinnej – i o tym, co pamięta z dzieciństwa w winnicy.

Norbert Dudziński, czołowy polski sommelier: „W fine diningu ważny jest luz”

Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, przenosi swoje doświadczenie do polskich restauracji.

Dzień pieszego pasażera: nietypowy pomysł fast foodów dla klientów w samochodach

W czasie pandemii sprzedaż bezkontaktowa była koniecznością. Upodobanie do takiego sposobu kupowania pozostało klientom fast-foodów. Efekt: kolejki samochodów do okienek. Jak zlikwidować korki? KFC ma nietypowy pomysł.

Młode wino: czym jest i skąd bierze się jego popularność?

W trzeci czwartek listopada przypada „święto młodego wina”. Ale co tak naprawdę oznacza, że wino jest młode i co je odróżnia od wina „starego”?

Chiny walczą z pijaństwem: zapraszanie znajomych na drinka będzie karane

Władze chińskie chcą przeciwdziałać rosnącej popularności alkoholu w Państwie Środka. Dlatego niektóre zachowania, w tym zachęcanie do picia, mają być odtąd karane. Czego nie będzie wolno robić Chińczykom?

„Na etykiecie musi być pałacyk”. Jakie sztuczki stosują producenci win?

Rysunek przedstawiający zamek lub pałacyk, do tego ozdobna czcionka i ciężka butelka, jakby była z ołowiu – to tylko niektóre z zabiegów, które mają przekonać klientów, że dane wino jest wysokiej jakości.

Wysokie ceny żywności? „Dieta wegańska wyjdzie taniej” – radzą badacze z Oxfordu

Przejście na dietę wegańską czy wegetariańską pozwoli obniżyć rachunki za zakupy nawet o 30 procent – donosi specjalistyczny magazyn „The Lancet”. Także w Polsce, która znalazła się w gronie 150 przebadanych państw.

Od czego zależy smak dobrej kawy? Po pierwsze: od ziaren. Po drugie: od ekspresu

Dobra kawa zawsze zaczyna się od ziaren najlepszej jakości, ale na tym nie koniec. Potrzebny jest jeszcze ekspres, który będzie w stanie wyciągnać z nich sto procent smaku i aromatu, a przy tym ułatwi ci życie.

Dzień św. Marcina to nie tylko rogale. Z czym jeszcze wiąże się to święto?

Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina.

Floryda zapłaci przewodnikowi Michelin za recenzje swoich restauracji

Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał, a inspektorzy przyjadą na Florydę i ocenią restauracje. Będzie obiektywnie.

Polskie przysmaki na liście warzyw i owoców zagrożonych wyginięciem

Znani szefowie kuchni przygotowali listę rzadkich lokalnych warzyw i owoców z całego świata, które wkrótce mogą zniknąć z naszego menu. Wśród nich znalazły się dwa produkty z Polski.

Cuvee, riserva, auslese: co oznaczają te słowa na butelkach win?

Specjalistyczne pojęcia winiarskie mają ułatwić wybór. Dzięki ich znajomości wiadomo, czego można spodziewać się po danym produkcie. Tyle teoria, praktyka bywa dużo bardziej skomplikowana. Co oznaczają trudne słowa na etykietach win?

Świątynia street foodu. Powstanie niezrealizowany projekt Anthony'ego Bourdaina

Projekt zmarłego w 2018 roku Anthony'ego Bourdaina, doczeka się realizacji. W Nowym Jorku powstanie mekka miłośników azjatyckiego street foodu, w którym zakochany był Bourdain.

„Smaczna i etyczna”. Czekolada bez odrobiny kakao? Ta technologia to umożliwia

Czekolada powinna zawierać kakao, wszyscy to wiemy. Dzięki innowacjom można dokonać niemożliwego – i stworzyć czekoladę bez kakao. Być może zmiany klimatyczne sprawią, że niebawem będzie to jedyne rozwiązanie. Jak powstaje czekolada bez kakao?

Kaiseki: dlaczego świat oszalał na punkcie tradycyjnej kuchni japońskiej?

Kaiseki zyskuje coraz większą popularność w japońskich restauracjach na całym świecie. W Polsce również przybywa miejsc, gdzie można zjeść niezwykle w tradycyjnym japońskim stylu. Skąd bierze się popularność kaiseki?