Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej perle kulinarnej łódzkiego Monopolis.
Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać umieszczanie wyłącznie pozytywnych recenzji restauracji. Inwestorem jest John Legend, znany amerykański wokalista.
Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji, które trwało w ostatnich latach i które skończyło się sprawą w sądzie.
Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina. Jakie jeszcze zwyczaje wiążą się w Polsce z datą 11 listopada?
Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z więzienia nadal zarabia na swoim fachu. Co więcej, robi to całkowicie legalnie. Jak to możliwe?
Jak przyciągnąć do siebie klientów korzystających z wyszukiwarki Google? Restauratorzy odkryli lukę w algorytmie, dzięki której łatwiej jest wybić się w wynikach wyszukiwania. Na czym polega sztuczka, którą wykorzystują? O sprawie napisał ceniony serwis internetowy „The Verge”.
Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygnuje z serwowania tej ryby. Dlaczego?
W Bordeaux, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Francji, ujawniono kolejny przypadek niewolniczej pracy i handlu ludźmi. Wśród ofiar procederu znalazły się również dzieci.
Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki są znacznie lepsze niż w rzeczywistości. Ten przekręt wstrząsnął hiszpańską branżą winiarską. Oskarżeni staną przed sądem.
Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Warszawy prowadzi w globalnym zestawieniu „ukrytych pereł”.
Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie zabrakło w nim również polskich klopsików.
Gdzie najlepiej wybrać się na wyjazd w Europie, aby dobrze i smacznie zjeść, ale nie wydać przy tym majątku? Na czele zestawienia znalazł się Budapeszt, ale tuż za nim, bo na miejscu drugim, jest także Warszawa.
Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulinarny robi furorę w bistrach – oraz w mediach społecznościowych.
Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przypadło produktowi z Malezji.
Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadzenie diety roślinnej dla sportowców biorących udział w igrzyskach.
Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi sprawiły, że zbiory winogron były najtrudniejsze od wielu dekad.
Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się też preferencje klientów, co odbija się na zainteresowaniu winami czerwonymi, z którym Francja słynie.