W Szkocji rusza destylarnia whisky bezalkoholowej. Stoi za tym duński miliarder

Dla wielu osób określenie „bezalkoholowa whisky” brzmi jak oksymoron. Dla innych – to świętokradztwo. A jednak liczby nie kłamią – po pandemii chętnie sięgamy po bezalkoholowe zamienniki popularnych trunków. Po piwie i winie przyszedł czas na whisky.

Produkcja whisky szkodzi środowisku i ludziom? Szkocka premier chce to sprawdzić

Czy proces dojrzewania whisky ma negatywny wpływ na środowisko? Takie sugestie pojawiają się w Szkocji od lat. Szkocka premier postanowiła przerwać spekulacje i zleciła badania, które mają ostatecznie potwierdzić lub obalić te twierdzenia.

Zuchwała kradzież w słynnej szkockiej destylarni. Złodziej znał się na whisky

Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki trunku, ich wartość ocenia się na dziesiątki tysięcy funtów.

Czy zmiany klimatu mają wpływ na smak whisky? Nowe badanie ma to stwierdzić

W jaki sposób zmiany klimatyczne na Ziemi mogą wpływać na walory smakowe whisky czy whiskey? Producenci trunków chcą to zbadać.

Pijemy coraz więcej whisky. Powód jest zaskakujący: wierzymy, że pomaga schudnąć

Na świecie rośnie zainteresowanie whisky. Nie chodzi jednak jedynie o walory smakowe tego trunku. Coraz więcej osób wybiera whisky wierząc, że to trunek „dietetyczny” i dzięki temu pomoże im schudnąć.

Innowacja: ta whisky zza kręgu polarnego dojrzewa na mrozie

Norweska destylarnia podjęła się eksperymentu: za kołem podbiegunowym stanął drewniany magazyn, w którym w beczkach starzona jest whisky. Właściciele najdalej na północ wysuniętej gorzelni chcą się przekonać, w jaki sposób surowy klimat Północy wpłynie na charakterystykę trunku.