„Minimal” to nazwa lodziarni w mieście Taichung na Tajwanie, która jako pierwszy i jak dotąd jedyny lokal tego rodzaju na świecie zyskał wyróżnienie w postaci gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin. Co decyduje o wyjątkowości serwowanych w Minimal mrożonych specjałów – i co skłoniło autorów prestiżowego przewodnika do przyznania tajwańskiej lodziarni wyróżnienia, o którym marzy wielu szefów kuchni na całym świecie?
Jedyna na świecie lodziarnia z gwiazdką Michelin
Autorzy słynnego przewodnika kulinarnego Michelin opublikowali w tym roku kolejną jego edycję dla Tajwanu. Po raz pierwszy w historii tego cenionego przez międzynarodowe grono smakoszy przewodnika znalazła się w nim lodziarnia, którą uhonorowano prestiżową gwiazdką Michelin.
Mowa o lodziarni „Minimal”, znajdującej się w centralnej części miasta Taichung na Tajwanie. Wcześniej lokal zdobył wyróżnienie Bib Gourmand w przewodniku Michelin, świadczące o tym, że w ocenie inspektorów lodziarnia oferuje doskonałą jakość swoich wyrobów w stosunkowo przystępnej cenie. W 2024 roku przyszedł czas na pierwszą gwiazdkę.
„»Minimal« wyróżnia się jako coś więcej niż tylko cukiernia czy lodziarnia. Skupiając się na lodzie i lodach, ta restauracja umiejętnie tworzy warstwy smaków i tekstur poprzez zróżnicowane temperatury i kreatywne kombinacje, przy użyciu lokalnych składników z Tajwanu” – czytamy w uzasadnieniu decyzji inspektorów Michelin o przyznaniu gwiazdki tajwańskiej lodziarni.
Czytaj więcej
Rynek dóbr luksusowych był dotąd dość stabilny, ale to się zaczyna zmieniać. Swoimi przewidywania...