Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych

Bangkok? Dubaj? A może Pekin? Nic z tych rzeczy. Wszystkie te metropolie, słynące ze świetnej kuchni, musiały uznać wyższość Europy w rankingu miast przygo...

Szef kuchni Przemysław Klima: lepiej u siebie być królem niż gdzie indziej nikim

Jego krakowska restauracja zdobyła dwie gwiazdki Michelin, ale Przemysław Klima, najbardziej utytułowany polski szef kuchni, na razie nie zabiega o kolejną...

Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe

Z luksusem kojarzy się kawior, trufle czy wołowina Wagyu. Wygląda jednak na to, że firma Del Monte, światowy producent w dziedzinie uprawy owoców, chce doł...

Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki

Serwis internetowy Taste Atlas zaktualizował swój ranking najlepszych słodkich ciast na świecie. Na szczycie zestawienia znalazł się polski przysmak. Wyprz...

Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje

Mała taquería „El Califa de León” w stolicy Meksyku, otrzymała właśnie prestiżową gwiazdkę Michelin, którą najczęściej nagradzane są eleganckie i drogie re...

Dieta ketogeniczna może powodować starzenie. Niepokojące wyniki badań na myszach

Badania na myszach wykazały, że dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa obciąża komórki serca, nerek, mózgu i wątroby, ale skutki mogą być odwracalne.

W USA bunt przeciw kawie bezkofeinowej. Eksperci krytycznie o metodzie produkcji

Kawa bezkofeinowa może zostać w USA zakazana, przynajmniej ta, która powstaje z wykorzystaniem substancji chemicznych uznanych za szkodliwe dla zdrowia.

Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz

Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin – najbardziej znanej tego typu publikacji na świecie – mogą się znaleźć restauracje z Pomorza. To...

Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie

W tym miejscu każdy dzień jest dniem czekolady. Muzeum firmowane przez szwajcarską firmę Lindt to jedna z wielu atrakcji Zurychu. Ozdobą muzeum jest fontan...

Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce. Rzucił wyzwanie Szwedom

Bernard Arnault, francuski miliarder, nowy najbogatszy człowiek na świecie według magazynu „Forbes”, swoje bogactwo po części zawdzięcza również interesom...

„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Szef przewodnika Michelin krytykuje niedobór kobiet na stanowiskach szefów kuchni we francuskich restauracjach. „Gdzie są kobiety?” – pytał retorycznie pod...

Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni

Już niebawem grupa bogatych szczęśliwców zje ekskluzywną kolację na wysokości ponad 30 tysięcy kilometrów nad Ziemią. Za menu odpowiada Ramus Munk, jeden z...

Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?

To, co jemy na śniadanie, może mieć wpływ na to, czy inni postrzegają nas jako osoby atrakcyjne. Francuscy badacze przekonują, że odkryli, które potrawy sp...

„Różowa kolekcja” kaw premium: nowy projekt marki Caffè Vergnano

„Różowa kolekcja” kaw premium podawanych w charakterystycznych, różowych filiżankach – to nowy projekt znanego włoskiego producenta kawy, Caffè Vergnano. T...

PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie

13 marca przy ulicy Waliców 13 w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie stolicy – PRIMITIVO Kuchnia i Wino. Wieczór...

Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”

Hiszpańska ministra pracy chce skrócenia godzin otwarcia tamtejszych restauracji. Powody? Zdaniem hiszpańskiego rządu praca w lokalach gastronomicznych otw...

Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”

Redakcja CNN doceniła polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Nie chodzi jednak o chleb razowy.

Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź

Kto przy zamawianiu obiadu najchętniej sięga po dania wegetariańskie? Badacze z Finlandii przeprowadzili badania i twierdzą, że znaleźli odpowiedź, choć wi...

Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”

Słynnemu przewodnikowi kulinarnemu Michelin, znanemu z gwiazdek, które przyznawane są restauracjom, rośnie silna konkurencja. Paryscy miłośnicy dobrej kuch...

„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?

Koreańscy naukowcy stworzyli innowacyjny produkt, który może stać się hitem w kuchni azjatyckiej. To zrodzona w laboratorium hybryda ryżu i wołowiny. Nowy...