13 marca przy ulicy Waliców 13 w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie stolicy – PRIMITIVO Kuchnia i Wino. Wieczór który stał pod znakiem smaków z południa Europy, uświetniły gwiazdy show-biznesu.
Hiszpańska ministra pracy chce skrócenia godzin otwarcia tamtejszych restauracji. Powody? Zdaniem hiszpańskiego rządu praca w lokalach gastronomicznych otwartych do późna negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne pracowników gastronomii.
Pracownicy słynnej paryskiej restauracji „La Tour d’Argent” odkryli, że ktoś włamał się do piwniczki, w której zgromadzono kolekcję ok. 300 tysięcy butelek. Zniknęły trunki warte kilka milionów złotych. Złodzieje nie zostawili śladów.
Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny właściciel postanowił zamknąć „Le Gavroche”, choć ma plany, jak rozwijać markę stworzoną przez jego ojca.
Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwyciężył w kategorii „ukryte perły” w ramach rankingu przygotowanego przez globalny serwis turystyczny Tripadvisor.
Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bary w ostatnich kilkunastu miesiącach zdobywały czołowe wyróżnienia, łącznie z tytułem najpiękniejszych na świecie.
Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej perle kulinarnej łódzkiego Monopolis.
Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać umieszczanie wyłącznie pozytywnych recenzji restauracji. Inwestorem jest John Legend, znany amerykański wokalista.
Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji, które trwało w ostatnich latach i które skończyło się sprawą w sądzie.
Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.
Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Warszawy prowadzi w globalnym zestawieniu „ukrytych pereł”.
„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, jest zmęczony pracą restauratora, więc zapowiedział zamknięcie lokalu.
Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupowe rezerwacje. Powód? Na grupach można więcej zarobić. Jak restauracje utrudniają życie singlom?
Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych lokali znalazły się aż dwie restauracje z Polski.
W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu „World's 50 Best”, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii, pierwsze miejsce zajęła restauracja „Central” z Limy, stolicy Peru. To nie przypadek. Kuchnia peruwiańska święci triumfy od lat.
Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To jednak niejedyne prestiżowe wyróżnienie w świecie najlepszych restauracji.
El Bulli, katalońska restauracja, dzieło szefa kuchni Ferrana Adrii, ponownie się otwiera. Lokal, który przestał działać 12 lat temu, znowu będzie funkcjonował, tym razem jako muzeum. Celem jest pokazanie rewolucji, która dokonała się w gastronomii.
Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę i nagrodzona gwiazdką Michelin, zdobyła prestiżowe wyróżnienie. Twórcy badania Opinionated About Dining uznali ten lokal za jedną z najlepszych nowych restauracji w Europie.