Inflacja zabija hiszpańską świętość. Tradycyjny posiłek Hiszpanów coraz droższy

Dla milionów Hiszpanów menú del día, tradycyjny lunch w lokalnej restauracji, to święta, codzienna tradycja. Teraz wyjście na lunch przestaje się opłacać, bo inflacja spowodowała duży wzrost cen tradycyjnego posiłku Hiszpanów.

Wojna w sieci o bar ze stolicy Gruzji, który wprowadził własne „wizy” dla Rosjan

Właściciel popularnego baru w stolicy Gruzji postanowił wpuszczać do swojego lokalu jedynie „dobrych” Rosjan, przeciwnych Putinowi i wojnie w Ukrainie. Klienci muszą wypełnić formularz i przedstawić swoje poglądy polityczne.

Gdzie w Europie zjesz najtaniej w gwiazdkowych restauracjach? Francja w czołówce

Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem rozsądne pieniądze. Potwierdza to zestawienie przygotowane przez serwis „Chef's Pencil”.

Ciastka od Diora, burger od Bossa. Słynne marki modowe wchodzą do gastronomii

Marki luksusowe znalazły nowy sposób na to, jak dotrzeć do swoich klientów. Restauracje czy kawiarnie sygnowane przez znane domy mody to nie nowe zjawisko, ale w ostatnim czasie tego typu lokale wyrastają jak grzyby po deszczu.

Włosi rządzą w kuchni. Restauracje z Włoch zdominowały prestiżowy ranking

Nie Japończycy, nie Francuzi, nie Latynosi – i nie Polacy. W światowej gastronomii są dzisiaj dwie potęgi – Hiszpania i Włochy. Kto bardziej dominuje? To rozstrzygnięto podczas ogłoszenia najnowszej listy 50 najlepszych restauracji na świecie.

Ewelina Fabisiak: na początku była miłość do jedzenia

Staliśmy się wiodącą firmą w dziedzinie zdrowej żywności, dostarczającą usługi na bardzo wysokim poziomie – mówi Ewelina Fabisiak o I Love Juice. To wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie marzenie o własnej restauracji we włoskim stylu.

Prestiżowa nagroda: Kraków ma jedyną w Polsce prawdziwą hiszpańską restaurację

Restauracja „Euskadi” z Krakowa, specjalizująca się w kuchni Kraju Basków, jako pierwsza w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat „Restaurants from Spain”. „Euskadi” trafia w ten sposób do grona najlepszych hiszpańskich restauracji na świecie.

Najlepsza restauracja na świecie w tarapatach. Szykują się spore zmiany

Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Sprawozdanie finansowe za 2021 rok wykazało spore straty.

Prestiżowa nagroda dla barmana z Kijowa. Jest jednym z najlepszych na świecie

Dmytro Szowkoplias, współwłaściciel jednego z najbardziej cenionych barów w tym mieście, znalazł się na prestiżowej liście stu najlepszych barmanów na świecie. Szowkoplias wykorzystał ten fakt, by przypomnieć światu o wojnie.

Hiszpania ma problem tuż przed startem sezonu. W kraju zaczyna brakować kelnerów

Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym problemem: brakuje kelnerów i kelnerek. Właściciele restauracji walczą o pracowników.

Kuchnia bałtycka robi furorę: Estonia po raz pierwszy z gwiazdkami Michelin

Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwszy przyznali gwiazdki restauracjom z tego regionu.

Barcelona jako pierwsza mówi dość: „restauracje widmo” znikną z centrum miasta

Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające produkty tylko poprzez aplikacje na telefon.

Kulinarna mekka nad Bałtykiem: wyspa Uznam wyróżniona w przewodniku Michelin

Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują się aż cztery restauracje wyróżnione w najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin.

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje dla lokali w Rosji. Rosyjskie restauracje wyrzucono także ze słynnego konkursu kulinarnego.

Zdobywca jedynej gwiazdki Michelin w Krakowie otwiera nową restaurację

Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na kuchnię i kiedy otwarcie nowej restauracji?

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii czy w turystycznej miejscowości, lecz na śląskiej wsi.

Norbert Dudziński, czołowy polski sommelier: „W fine diningu ważny jest luz”

Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, przenosi swoje doświadczenie do polskich restauracji.

Floryda zapłaci przewodnikowi Michelin za recenzje swoich restauracji

Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał, a inspektorzy przyjadą na Florydę i ocenią restauracje. Będzie obiektywnie.