Najlepsza restauracja na świecie w tarapatach. Szykują się spore zmiany

Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Sprawozdanie finansowe za 2021 rok wykazało spore straty.

Prestiżowa nagroda dla barmana z Kijowa. Jest jednym z najlepszych na świecie

Dmytro Szowkoplias, współwłaściciel jednego z najbardziej cenionych barów w tym mieście, znalazł się na prestiżowej liście stu najlepszych barmanów na świecie. Szowkoplias wykorzystał ten fakt, by przypomnieć światu o wojnie.

Hiszpania ma problem tuż przed startem sezonu. W kraju zaczyna brakować kelnerów

Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym problemem: brakuje kelnerów i kelnerek. Właściciele restauracji walczą o pracowników.

Kuchnia bałtycka robi furorę: Estonia po raz pierwszy z gwiazdkami Michelin

Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwszy przyznali gwiazdki restauracjom z tego regionu.

Barcelona jako pierwsza mówi dość: „restauracje widmo” znikną z centrum miasta

Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające produkty tylko poprzez aplikacje na telefon.

Kulinarna mekka nad Bałtykiem: wyspa Uznam wyróżniona w przewodniku Michelin

Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują się aż cztery restauracje wyróżnione w najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin.

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje dla lokali w Rosji. Rosyjskie restauracje wyrzucono także ze słynnego konkursu kulinarnego.

Zdobywca jedynej gwiazdki Michelin w Krakowie otwiera nową restaurację

Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na kuchnię i kiedy otwarcie nowej restauracji?

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii czy w turystycznej miejscowości, lecz na śląskiej wsi.

Norbert Dudziński, czołowy polski sommelier: „W fine diningu ważny jest luz”

Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, przenosi swoje doświadczenie do polskich restauracji.

Floryda zapłaci przewodnikowi Michelin za recenzje swoich restauracji

Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał, a inspektorzy przyjadą na Florydę i ocenią restauracje. Będzie obiektywnie.

Moskwa debiutuje w kulinarnym przewodniku Michelin. Od razu grad gwiazdek

Moskwa, jako pierwsze miasto na terenie byłego Związku Radzieckiego, dołączyła do grona metropolii, w których działają restauracje wyróżnione gwiazdkami w przewodniku Michelin. Dlaczego trzeba było na to czekać tak długo?

Rusza budowa restauracji Roberta Lewandowskiego na Mazurach

Oprócz restauracji, w którą zainwestował piłkarz, w kompleksie Wodny Świat w Giżycku nie zabraknie też innych, wykorzystujących nowe technologie atrakcji.

Streetfood w Warszawie: rusza kolejna edycja Nocnego Marketu

Przyszłość tego niezwykle popularnego wydarzenia, przynajmniej w dotychczasowej lokalizacji, do której warszawiacy zdążyli się przyzwyczaić, od ponad 2 lat stoi pod znakiem zapytania.

Rusza restauracja w warszawskim hotelu Roberta de Niro

Popisowych dań autorstwa Nobu Matsuhisy będzie można spróbować dwa tygodnie przez startem hotelu.

Zamiast gwiazdek Michelina, lekcje gotowania na Instagramie

Premiera tegorocznych edycji Czerwonego Przewodnika Michelin została przełożona, ale miłośnicy dobrej kuchni dostaną w zamian coś na osłodę.