Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Sprawozdanie finansowe za 2021 rok wykazało spore straty.
Dmytro Szowkoplias, współwłaściciel jednego z najbardziej cenionych barów w tym mieście, znalazł się na prestiżowej liście stu najlepszych barmanów na świecie. Szowkoplias wykorzystał ten fakt, by przypomnieć światu o wojnie.
Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym problemem: brakuje kelnerów i kelnerek. Właściciele restauracji walczą o pracowników.
Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwszy przyznali gwiazdki restauracjom z tego regionu.
Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające produkty tylko poprzez aplikacje na telefon.
Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują się aż cztery restauracje wyróżnione w najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin.
Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje dla lokali w Rosji. Rosyjskie restauracje wyrzucono także ze słynnego konkursu kulinarnego.
Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na kuchnię i kiedy otwarcie nowej restauracji?
Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii czy w turystycznej miejscowości, lecz na śląskiej wsi.
Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, przenosi swoje doświadczenie do polskich restauracji.
Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał, a inspektorzy przyjadą na Florydę i ocenią restauracje. Będzie obiektywnie.
Moskwa, jako pierwsze miasto na terenie byłego Związku Radzieckiego, dołączyła do grona metropolii, w których działają restauracje wyróżnione gwiazdkami w przewodniku Michelin. Dlaczego trzeba było na to czekać tak długo?
Oprócz restauracji, w którą zainwestował piłkarz, w kompleksie Wodny Świat w Giżycku nie zabraknie też innych, wykorzystujących nowe technologie atrakcji.
Przyszłość tego niezwykle popularnego wydarzenia, przynajmniej w dotychczasowej lokalizacji, do której warszawiacy zdążyli się przyzwyczaić, od ponad 2 lat stoi pod znakiem zapytania.