„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, jest zmęczony pracą restauratora, więc zapowiedział zamknięcie lokalu.
Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupowe rezerwacje. Powód? Na grupach można więcej zarobić. Jak restauracje utrudniają życie singlom?
Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych lokali znalazły się aż dwie restauracje z Polski.
W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu „World's 50 Best”, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii, pierwsze miejsce zajęła restauracja „Central” z Limy, stolicy Peru. To nie przypadek. Kuchnia peruwiańska święci triumfy od lat.
Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To jednak niejedyne prestiżowe wyróżnienie w świecie najlepszych restauracji.
El Bulli, katalońska restauracja, dzieło szefa kuchni Ferrana Adrii, ponownie się otwiera. Lokal, który przestał działać 12 lat temu, znowu będzie funkcjonował, tym razem jako muzeum. Celem jest pokazanie rewolucji, która dokonała się w gastronomii.
Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę i nagrodzona gwiazdką Michelin, zdobyła prestiżowe wyróżnienie. Twórcy badania Opinionated About Dining uznali ten lokal za jedną z najlepszych nowych restauracji w Europie.
Jeden z największych szpitali w Belgii zdobył wyróżnienie znanego przewodnika kulinarnego Gault & Millau. Jego autorzy docenili znakomitą jakość szpitalnego jedzenia. Zdaniem recenzentów, dania nie ustępują potrawom z dobrych restauracji.
Zamiast kolacji we dwoje – romantyczna uczta dla samego lub samej siebie. Solo dining czyli samotne wyjście do restauracji zyskuje coraz większą popularność. Skąd bierze się potrzeba celebracji statusu singla czy singielki?
Restauracja Noma w Kopenhadze, przez wielu uważana za najlepszą na świecie, kończy działalność w obecnej formie. Jej twórca, duński szef kuchni, René Redzepi, zapowiedział start nowego projektu, jednak o rezerwacje stolika będzie jeszcze trudniej.
Krakowska restauracja „Fiorentina”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie przypadł restauracji z Włoch.
Aż dwie restauracje z Warszawy znalazły się w podsumowaniu najpiękniejszych na świecie lokali tego typu przygotowanym przez „Dezeen”, wpływowy serwis poświęcony architekturze. Które restauracje zostały wyróżnione?
Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu „La Liste”. Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsce ex aequo zajęły aż trzy lokale – ze Szwecji, Francji i USA.
Gastronomia to jeden z najtrudniejszych biznesów, co przyznają doświadczeni restauratorzy. Mimo to znani piłkarze z ochotą inwestują pieniądze w branżę restauracyjną. Skąd to zamiłowanie do jedzenia u gwiazd piłki nożnej?
Przygoda Jeremy'ego Clarksona ze światem gastronomii rozpoczęła się od potknięcia. Znany prezenter telewizyjny, gwiazda programu „The Grand Tour” dostał nakaz zamknięcia restauracji bo, zdaniem władz lokalnych, została ona otwarta nielegalnie.
Dla milionów Hiszpanów menú del día, tradycyjny lunch w lokalnej restauracji, to święta, codzienna tradycja. Teraz wyjście na lunch przestaje się opłacać, bo inflacja spowodowała duży wzrost cen tradycyjnego posiłku Hiszpanów.
Właściciel popularnego baru w stolicy Gruzji postanowił wpuszczać do swojego lokalu jedynie „dobrych” Rosjan, przeciwnych Putinowi i wojnie w Ukrainie. Klienci muszą wypełnić formularz i przedstawić swoje poglądy polityczne.
Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem rozsądne pieniądze. Potwierdza to zestawienie przygotowane przez serwis „Chef's Pencil”.