Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych

Pracownicy słynnej paryskiej restauracji „La Tour d’Argent” odkryli, że ktoś włamał się do piwniczki, w której zgromadzono kolekcję ok. 300 tysięcy butelek...

Japońskie krokiety robią furorę wśród smakoszy. Na zamówienie czeka się 43 lata

W Japonii działa sklep sprzedający bodaj najbardziej ekskluzywny przysmak na świecie. Na wołowe krokiety przygotowywane ze słynnej i drogiej wołowiny z Kob...

Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?

Nowe trendy kulinarne pojawiają się nieustannie. Niektóre szybko znikają, inne – stają się globalnym fenomenami, które opanowują cały świat. Powitajmy kole...

Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach

Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny wł...

Restauracja z Warszawy najlepsza na świecie. Triumf w globalnym rankingu

Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwycię...

Polskie restauracje w gronie najpiękniejszych na świecie. Dwa miasta dominują

Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bar...

Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux

Po ponad dekadzie wykupywania słynnych winnic we francuskim regionie Bordeaux przyszedł koniec. Chińskie firmy wycofują się z tych inwestycji, a winnice pr...

„Suchy styczeń” coraz popularniejszy. Czy „Dry January” pomaga zmienić nawyki?

„Suchy styczeń” lub, jak kto woli, „Dry January” to akcja, która ma być zachętą do tego, by na miesiąc odstawić alkohol. Czy miesięczna abstynencja w ramac...

Szef kuchni z gwiazdką Michelin w salonie samochodowym. Nietypowa restauracja

Restauracja dla klientów salonu samochodowego, w której gotuje szef kuchni wyróżniony gwiazdką Michelin – rusza jedyny taki lokal na świecie. Potrawy przyg...

Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend

„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się z...

Oburzenie we Włoszech z powodu przepisu na carbonarę. „To gastronacjonalizm”

Jak powinien brzmieć prawidłowy przepis na spaghetti alla carbonara? Ten temat wywołał we Włoszech burzę. Rozpoczął ją włoski historyk żywności, który prze...

Szaleństwo na punkcie „luksusowych wód mineralnych”. Nisza rośnie w siłę

Rośnie w siłę branża „luksusowych wód mineralnych”. Są krystalicznie czyste, mają wyjątkowy skład i pochodzenie – a także są kosmicznie drogie. Luksusowa n...

To był świetny rok dla polskiej kuchni. Awans w rankingu globalnej czołówki

Portal Taste Atlas opublikował doroczny ranking najlepszych kuchni świata. Polska kuchnia awansowała na wysoką, 13. pozycję. Wyprzedziliśmy kilka kulinarny...

Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku

Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło i...

Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

Ramen instant – japońska zupa z torebki zawojowała świat. W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant. Szybka w...

Japońska kuchnia podbija świat. Liczba restauracji wystrzeliła w ciągu dekady

Japońska kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – z roku na rok wciąż przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Dane prezen...

Perła Kulinarna w Monopolis

Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej p...

Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje

Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać...

Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji,...

Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie

Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z wię...