Reklama
Rozwiń

Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni

Już niebawem grupa bogatych szczęśliwców zje ekskluzywną kolację na wysokości ponad 30 tysięcy kilometrów nad Ziemią. Za menu odpowiada Ramus Munk, jeden z...

Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?

To, co jemy na śniadanie, może mieć wpływ na to, czy inni postrzegają nas jako osoby atrakcyjne. Francuscy badacze przekonują, że odkryli, które potrawy sp...

„Różowa kolekcja” kaw premium: nowy projekt marki Caffè Vergnano

„Różowa kolekcja” kaw premium podawanych w charakterystycznych, różowych filiżankach – to nowy projekt znanego włoskiego producenta kawy, Caffè Vergnano. T...

PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie

13 marca przy ulicy Waliców 13 w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie stolicy – PRIMITIVO Kuchnia i Wino. Wieczór...

Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”

Hiszpańska ministra pracy chce skrócenia godzin otwarcia tamtejszych restauracji. Powody? Zdaniem hiszpańskiego rządu praca w lokalach gastronomicznych otw...

Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”

Redakcja CNN doceniła polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Nie chodzi jednak o chleb razowy.

Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź

Kto przy zamawianiu obiadu najchętniej sięga po dania wegetariańskie? Badacze z Finlandii przeprowadzili badania i twierdzą, że znaleźli odpowiedź, choć wi...

Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”

Słynnemu przewodnikowi kulinarnemu Michelin, znanemu z gwiazdek, które przyznawane są restauracjom, rośnie silna konkurencja. Paryscy miłośnicy dobrej kuch...

„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?

Koreańscy naukowcy stworzyli innowacyjny produkt, który może stać się hitem w kuchni azjatyckiej. To zrodzona w laboratorium hybryda ryżu i wołowiny. Nowy...

Światowy dzień pizzy 2024. Trzy pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie

Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił aż trzy lokale z Polski specjalizujące się w pizzy. Gdzie, zd...

Reklama
Reklama

Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie

Niegdyś pączki były wyłącznie wytrawne. Historia tego przysmaku sięga starożytności, a na wynalezienie słodkiej wersji pączka trzeba było czekać dobre kilk...

Dieta wegańska nie tak zdrowa jak uważano? „Nieakceptowalne błędy w badaniach”

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Do tej pory wiele badań przekonywało, że tak. Znana irlandzka lekarka doszukała się poważnych błędów metodologicznych w bad...

Three Cents wkracza do Polski. Nowa marka w portfolio Coca-Cola HBC Polska

Do polskich koktajlbarów, restauracji i hoteli wkraczają nowe produkty z portfolio firmy Coca-Cola HBC Polska. Rodzina napojów Three Cents to odpowiedź na...

Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii

Słynący z dbania o zdrowie i szczupłą sylwetkę premier Wielkiej Brytanii Rishi Sunak ściśle przestrzega dość nietypowej diety. Każdy tydzień zaczyna od int...

Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych

Pracownicy słynnej paryskiej restauracji „La Tour d’Argent” odkryli, że ktoś włamał się do piwniczki, w której zgromadzono kolekcję ok. 300 tysięcy butelek...

Japońskie krokiety robią furorę wśród smakoszy. Na zamówienie czeka się 43 lata

W Japonii działa sklep sprzedający bodaj najbardziej ekskluzywny przysmak na świecie. Na wołowe krokiety przygotowywane ze słynnej i drogiej wołowiny z Kob...

Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?

Nowe trendy kulinarne pojawiają się nieustannie. Niektóre szybko znikają, inne – stają się globalnym fenomenami, które opanowują cały świat. Powitajmy kole...

Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach

Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny wł...

Restauracja z Warszawy najlepsza na świecie. Triumf w globalnym rankingu

Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwycię...

Polskie restauracje w gronie najpiękniejszych na świecie. Dwa miasta dominują

Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bar...

Reklama
Reklama