Reklama
Rozwiń

„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?

Koreańscy naukowcy stworzyli innowacyjny produkt, który może stać się hitem w kuchni azjatyckiej. To zrodzona w laboratorium hybryda ryżu i wołowiny. Nowy...

Światowy dzień pizzy 2024. Trzy pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie

Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił aż trzy lokale z Polski specjalizujące się w pizzy. Gdzie, zd...

Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie

Niegdyś pączki były wyłącznie wytrawne. Historia tego przysmaku sięga starożytności, a na wynalezienie słodkiej wersji pączka trzeba było czekać dobre kilk...

Dieta wegańska nie tak zdrowa jak uważano? „Nieakceptowalne błędy w badaniach”

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Do tej pory wiele badań przekonywało, że tak. Znana irlandzka lekarka doszukała się poważnych błędów metodologicznych w bad...

Three Cents wkracza do Polski. Nowa marka w portfolio Coca-Cola HBC Polska

Do polskich koktajlbarów, restauracji i hoteli wkraczają nowe produkty z portfolio firmy Coca-Cola HBC Polska. Rodzina napojów Three Cents to odpowiedź na...

Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii

Słynący z dbania o zdrowie i szczupłą sylwetkę premier Wielkiej Brytanii Rishi Sunak ściśle przestrzega dość nietypowej diety. Każdy tydzień zaczyna od int...

Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych

Pracownicy słynnej paryskiej restauracji „La Tour d’Argent” odkryli, że ktoś włamał się do piwniczki, w której zgromadzono kolekcję ok. 300 tysięcy butelek...

Japońskie krokiety robią furorę wśród smakoszy. Na zamówienie czeka się 43 lata

W Japonii działa sklep sprzedający bodaj najbardziej ekskluzywny przysmak na świecie. Na wołowe krokiety przygotowywane ze słynnej i drogiej wołowiny z Kob...

Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?

Nowe trendy kulinarne pojawiają się nieustannie. Niektóre szybko znikają, inne – stają się globalnym fenomenami, które opanowują cały świat. Powitajmy kole...

Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach

Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny wł...

Restauracja z Warszawy najlepsza na świecie. Triumf w globalnym rankingu

Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwycię...

Polskie restauracje w gronie najpiękniejszych na świecie. Dwa miasta dominują

Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bar...

Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux

Po ponad dekadzie wykupywania słynnych winnic we francuskim regionie Bordeaux przyszedł koniec. Chińskie firmy wycofują się z tych inwestycji, a winnice pr...

„Suchy styczeń” coraz popularniejszy. Czy „Dry January” pomaga zmienić nawyki?

„Suchy styczeń” lub, jak kto woli, „Dry January” to akcja, która ma być zachętą do tego, by na miesiąc odstawić alkohol. Czy miesięczna abstynencja w ramac...

Szef kuchni z gwiazdką Michelin w salonie samochodowym. Nietypowa restauracja

Restauracja dla klientów salonu samochodowego, w której gotuje szef kuchni wyróżniony gwiazdką Michelin – rusza jedyny taki lokal na świecie. Potrawy przyg...

Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend

„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się z...

Oburzenie we Włoszech z powodu przepisu na carbonarę. „To gastronacjonalizm”

Jak powinien brzmieć prawidłowy przepis na spaghetti alla carbonara? Ten temat wywołał we Włoszech burzę. Rozpoczął ją włoski historyk żywności, który prze...

Szaleństwo na punkcie „luksusowych wód mineralnych”. Nisza rośnie w siłę

Rośnie w siłę branża „luksusowych wód mineralnych”. Są krystalicznie czyste, mają wyjątkowy skład i pochodzenie – a także są kosmicznie drogie. Luksusowa n...

To był świetny rok dla polskiej kuchni. Awans w rankingu globalnej czołówki

Portal Taste Atlas opublikował doroczny ranking najlepszych kuchni świata. Polska kuchnia awansowała na wysoką, 13. pozycję. Wyprzedziliśmy kilka kulinarny...

Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku

Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło i...