Pracownicy słynnej paryskiej restauracji „La Tour d’Argent” odkryli, że ktoś włamał się do piwniczki, w której zgromadzono kolekcję ok. 300 tysięcy butelek...
W Japonii działa sklep sprzedający bodaj najbardziej ekskluzywny przysmak na świecie. Na wołowe krokiety przygotowywane ze słynnej i drogiej wołowiny z Kob...
Nowe trendy kulinarne pojawiają się nieustannie. Niektóre szybko znikają, inne – stają się globalnym fenomenami, które opanowują cały świat. Powitajmy kole...
Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny wł...
Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwycię...
Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bar...
Po ponad dekadzie wykupywania słynnych winnic we francuskim regionie Bordeaux przyszedł koniec. Chińskie firmy wycofują się z tych inwestycji, a winnice pr...
„Suchy styczeń” lub, jak kto woli, „Dry January” to akcja, która ma być zachętą do tego, by na miesiąc odstawić alkohol. Czy miesięczna abstynencja w ramac...
Restauracja dla klientów salonu samochodowego, w której gotuje szef kuchni wyróżniony gwiazdką Michelin – rusza jedyny taki lokal na świecie. Potrawy przyg...
„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się z...
Jak powinien brzmieć prawidłowy przepis na spaghetti alla carbonara? Ten temat wywołał we Włoszech burzę. Rozpoczął ją włoski historyk żywności, który prze...
Rośnie w siłę branża „luksusowych wód mineralnych”. Są krystalicznie czyste, mają wyjątkowy skład i pochodzenie – a także są kosmicznie drogie. Luksusowa n...
Portal Taste Atlas opublikował doroczny ranking najlepszych kuchni świata. Polska kuchnia awansowała na wysoką, 13. pozycję. Wyprzedziliśmy kilka kulinarny...
Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło i...
Ramen instant – japońska zupa z torebki zawojowała świat. W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant. Szybka w...
Japońska kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – z roku na rok wciąż przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Dane prezen...
Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej p...
Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać...
Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji,...
Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z wię...