Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście

Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Tym razem lokal prowadzony przez najbardziej znanego polskiego szefa kuchni, Przemysława Klimę, trafił na prestiżową listę „50 Best Discovery" wyróżniającą najciekawsze restauracje, bary i hotele na całym świecie.

Publikacja: 27.02.2025 14:59

„Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę to jedyny w Polsce lokal z dwiema gwiazdkami

„Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę to jedyny w Polsce lokal z dwiema gwiazdkami Michelin.

Foto: Łukasz Gągulski/PAP

Uhonorowana dwiema gwiazdkami Michelin „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Krakowska restauracja znalazła się na cenionej w branży gastronomicznej liście „50 Best Discovery”. W najnowszej edycji zestawienia znajduje się już łącznie osiem barów i restauracji z całej Polski.

„Bottiglieria 1881” na liście „50 Best Discovery”

Listę „50 Best Discovery” co roku aktualizuje organizacja, która odpowiada również za przygotowanie zestawienia „The World’s 50 Best Restaurants”. Zestawienie to uchodzi w branży gastronomicznej za najbardziej prestiżowy ranking restauracji z całego świata.

Tym, co odróżnia listę „50 Best Discovery” od innych rankingów kulinarnych, jest proces jego tworzenia. Selekcji barów i restauracji zawsze dokonuje grono cenionych i doświadczonych branżowych ekspertów – tych samych, którzy opracowują prestiżowy ranking „The World’s 50 Best Restaurants”.

Czytaj więcej

Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”

W tym roku listę najciekawszych gastronomicznych odkryć przygotowała grupa trzech tysięcy specjalistów. W gronie tym znaleźli się między innymi krytycy kulinarni (w tym także eksperci wyłaniający skład listy „The World’s 50 Best Restaurants”), a także profesjonalni podróżnicy.

W edycji na 2025 rok do kilku polskich barów i restauracji, które już figurują w rankingu, „50 Best Discovery”, dołączył lokal, który znają polscy i europejscy miłośnicy fine diningu. Mowa o krakowskiej „Bottiglierii 1881”, specjalizującej się w potrawach inspirowanych tradycyjną polską kuchnią w świeżej, niecodziennej odsłonie.

Jurorzy podkreślają, że potrawy wchodzące w skład dwóch menu, jakie serwuje „Bottiglieria 1881”, są „kreatywne i wyrafinowane”. Wśród godnych szczególnej uwagi pozycji wymieniają pstrąga z burakiem, jagnięcinę ze smardzami oraz ogórka z kawiorem, które kucharze restauracji serwują „z artystycznym zacięciem”.

„Łagodnie oświetlona restauracja z marmurową podłogą to przyjemne miejsce na spędzenie wieczoru, zarówno w ceglanej piwnicy z winami, jak i w pobliżu otwartej kuchni” – czytamy w opisie „Bottiglierii 1881”, który stworzyli specjaliści z „50 Best”.

„Bottiglieria 1881”: dwie gwiazdki Michelin w Krakowie

Bottiglieria 1881” znajduje się na krakowskim Kazimierzu przy ulicy Bocheńskiej 5. Na jej czele stoi jeden z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, Przemysław Klima, który swój kulinarny talent szlifował między innymi w kopenhaskiej „Nomie”.  

Klima założył „Bottiglierię 1881” w 2013 roku wraz ze swoim wspólnikiem Robertem Gumulińskim. Pierwszą gwiazdkę Michelin zdobył w 2020 roku. Klima stał się tym samym najmłodszym polskim szefem kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin, a „Bottiglieria 1881” – pierwszą krakowską restauracja z tym prestiżowym wyróżnieniem.

W 2023 roku restauracja zdobyła drugą gwiazdkę. Jak dotąd żadnej innej restauracji w naszym kraju nie udało się zdobyć tego odznaczenia.

Oprócz „Bottiglierii 1881” na liście „50 Best Discovery” figuruje jeszcze siedem innych znakomitych polskich barów oraz restauracji. Są to: restauracje „Dyletanci” i „Opasły Tom” oraz bar „El Koktel” z Warszawy, bary „Mercy Brown” i „Tag” z Krakowa, bar „Flisak ’76” z Gdańska oraz restauracja „Water & Wine” z Nałęczowa.

Uhonorowana dwiema gwiazdkami Michelin „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Krakowska restauracja znalazła się na cenionej w branży gastronomicznej liście „50 Best Discovery”. W najnowszej edycji zestawienia znajduje się już łącznie osiem barów i restauracji z całej Polski.

„Bottiglieria 1881” na liście „50 Best Discovery”

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”