Jego krakowska restauracja zdobyła dwie gwiazdki Michelin, ale Przemysław Klima, najbardziej utytułowany polski szef kuchni, na razie nie zabiega o kolejną. W nowej restauracji, którą otwiera w Krakowie, najważniejsza będzie dla niego przyjemność z gotowania i praca w zgranym zespole.
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygnuje z serwowania tej ryby. Dlaczego?
Pracował jako szef kuchni dla króla Szwecji, dbał też o jakość dań w ambasadzie Szwecji w Paryżu. Od kilkunastu lat Jonas Mårtensson jest szefem kuchni sieci MAX Burgers. Współtworzy roślinną rewolucję, która dokonuje się na naszych talerzach.
Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową porażkę. Jego paryska restauracja właśnie straciła gwiazdkę Michelin. Czy to znaczy, że jedzenie w „Restaurant Guy Savoy” stało się gorsze? Wcale nie.
Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu „La Liste”. Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsce ex aequo zajęły aż trzy lokale – ze Szwecji, Francji i USA.
Wyznaczył trendy kulinarne, uczył wybitnych szefów kuchni, także Polaków – pracowali z nim choćby Wojciech Amaro czy Przemysław Klima. Teraz Rene Redzepi, szef słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, przyznaje: „w kuchni zmieniałem się w bestię”.
We Włoszech nie brakuje wybitnych szefów kuchni, ale dotąd rządził jeden – Massimo Bottura, gwiazda klasy światowej. Wyrósł mu jednak konkurent. Antonino Cannavacciuolo właśnie zdobył trzy gwiazdki w przewodniku Michelin i jest już gwiazdą mediów.
Miliony ludzi znają José Andrésa jako założyciela World Central Kitchen, organizacji karmiącej ofiary wojen i kataklizmów. Jednak Andrés to przede wszystkim szef kuchni, dlatego otwiera właśnie kolejną luksusową restaurację, tym razem w Los Angeles.
Przemysław Klima, szef krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej gwiazdką Michelin, znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards.
Gastronomiczne imperium Gordona Ramsaya przeżywa kryzys. Firma słynnego szkockiego szefa kuchni i restauratora, podobnie jak cała branża, boleśnie odczuła skutki pandemii.
Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie kulinarnym. Polacy też pokazali się w nim z mocnej strony.
Nowojorska restauracja „Brasserie Les Halles”, w której Anthony Bourdain pracował jako szef kuchni, przez ostatnich kilka lat pozostawała zamknięta. Niebawem ponownie przyjmie gości, ale pod nową nazwą – „La Brasserie by Francis Staub”.
Na Ziemi osiągnęli już wszystko. Teraz najlepsi szefowie kuchni na świecie chcą kulinarnie podbić kosmos. Niebawem kosmonauci na orbicie Ziemi będą jedli naprawdę nieziemskie dania.
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do Medyki, miasta na granicy Polski i Ukrainy do którego trafiają setki tysięcy uchodźców.
Robert de Niro został ambasadorem międzynarodowego kongresu szefów kuchni. W zamian za swoją pracę amerykański aktor nie chce pieniędzy, poprosił za to o to, by szefowie kuchni biorący udział w spotkaniu, przygotowali dla niego „posiłek jego życia”.
Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie zdobył Dabiz Munoz z Hiszpanii, szef kuchni słynnej madryckiej restauracji DiverXo.
Brasserie Les Halles, nowojorska restauracja, w której kuchni szefował Anthony Bourdain, zostanie ponownie otwarta, ale tylko na kilka dni. Okazją do otwarcia słynnego lokalu będzie premiera nowego filmu dokumentalnego o życiu tragicznie zmarłego Bourdaina.