Prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił aż trzy lokale z Polski specjalizujące się w pizzy. Gdzie, zdaniem Włochów, w Polsce podają najlepszą pizzę?
W którym z włoskich miast pizza jest najlepsza? O to od dawna spierają się Włosi z różnych części kraju. Tegoroczna edycja narodowego rankingu przynosi odpowiedź. Ten rok to całkowita dominacja pizzerii z Neapolu.
Currywurst przez wiele lat był ulubioną przekąską Niemców, chętnie kupowaną w ulicznych barach i bistrach. Jednak niemiecka sympatia do kiełbaski z ketchupem o smaku przyprawy curry słabnie. Currywursta zdetronizował döner kebab.
Do polskich lokali sieci McDonald's po dłuższej przerwie zawitał Burger Drwala. Premiera kanapki wywołała poruszenie, mimo podwyżki cen. Limitowane edycje burgerów, takie jak Burger drwala, to sposób na przyciągnięcie klientów.
Frytki niemal od zawsze były jedną z tych przekąsek, na które było stać każdego Belga. Teraz to już nie takie oczywiste. Wzrost cen sprawia, że popularna przekąska, jeden z symboli Belgii, przestaje być niedroga, wręcz nieodczuwalna dla portfela.
Wielu miłośników pizzy chciałoby odwiedzić słynną pizzerię „Brandi” w Neapolu, w której wymyślono pizzę Margherita. Na razie to niemożliwe. Włoskie odpowiednik Sanepidu zdecydował o zamknięciu lokalu z powodu złych warunków sanitarnych w kuchni.
Nie Rzym, nie Mediolan, nie Neapol – najlepszą pizzę we Włoszech, a więc i na świecie, serwują w mieście Caserta na południu Włoch. Wyniki najbardziej prestiżowego konkursu w świecie pizzy potwierdzają – jeśli chodzi o pizzę, Caserta jest potęgą.
W czasie pandemii sprzedaż bezkontaktowa była koniecznością. Upodobanie do takiego sposobu kupowania pozostało klientom fast-foodów. Efekt: kolejki samochodów do okienek. Jak zlikwidować korki? KFC ma nietypowy pomysł.
Słynący z taniego i dobrego streetfoodu lokal „Hawker Chan” to skromna budka w singapurskim Chinatown. Jej właściciel gwiazdkę w przewodniku Michelin zdobył 5 lat temu. W tegorocznej edycji przewodnika nie został uwzględniony. Dlaczego?
80-letni Tajwańczyk, który od sześciu dekad sprzedaje na ulicy w Tajpej bułki przygotowywane na parze faszerowane wieprzowiną, zdobył wyróżnienie w przewodniku Michelina