Na tę wiadomość czekało wielu smakoszy, a także przedstawicieli branży gastronomicznej w Polsce. Twórcy polskiej edycji Gault & Millau ogłosili powrót renomowanego przewodnika kulinarnego do naszego kraju.
Przewodnik kulinarny Gault & Millau wraca do Polski
Żółty przewodnik Gault & Millau uważany jest za drugi, obok słynnego Guide Rouge wydawanego przez firmę Michelin, najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny na świecie, oceniający i wyróżniający restauracje w ponad 20 krajach na całym globie. Przewodnik powraca do naszego kraju po pięciu latach nieobecności.
Powrót przewodnika Gault & Millau do Polski to świetna informacja również dla smakoszy. Im bowiem więcej opinii niezależnych ekspertów na temat danej restauracji, tym bardziej miarodajny obraz współczesnej polskiej sceny gastronomicznej.
Czytaj więcej
Grota Diany w renesansowej Villa d’Este we włoskim Tivoli niebawem ponownie otworzy się dla zwied...
Pierwsze wydanie polskiej edycji Gault & Millau ukazało się w listopadzie 2014 roku. Jego redaktorką naczelną była wówczas Justyna Adamczyk. Redakcja przewodnika przyznała wtedy restauracjom pierwsze „czapki”. Najwięcej, bo cztery czapki, zdobyła niefunkcjonująca już restauracja „Atelier Amaro” prowadzona przez Wojciecha Modesta Amaro. W 2020 roku, po wybuchu pandemii, przewodnik Gault & Millau wycofał się z Polski.