Niegdyś pączki były wyłącznie wytrawne. Ich historia sięga starożytności, a na wynalezienie słodkiej wersji pączka trzeba było czekać dobre kilkanaście wieków. Dzisiaj jedzenie pączków w Tłusty Czwartek to właściwie wyłącznie polski zwyczaj.
Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świecie – również w Polsce. Coraz częściej kupujemy panettone na Wigilię.
Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina.
Czekolada powinna zawierać kakao, wszyscy to wiemy. Dzięki innowacjom można dokonać niemożliwego – i stworzyć czekoladę bez kakao. Być może zmiany klimatyczne sprawią, że niebawem będzie to jedyne rozwiązanie. Jak powstaje czekolada bez kakao?
Słynny producent pralin, firma Godiva, informowała klientów na pudełkach, że jej produkty pochodzą z Belgii, tymczasem produkowano je w USA. Godiva przystała na ugodę, ale wprowadzanie klientów w błąd będzie ją słono kosztować.