Od ponad stu lat 11 listopada Polacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. W naszym kraju krzepnie też inna, dużo starsza tradycja związana z dniem świętego Marcina. Jakie jeszcze zwyczaje wiążą się w Polsce z datą 11 listopada?
Ceniony internetowy przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował ranking 100 najlepszych lodów i lodziarni na świecie. Znalazły się w nim lody, które serwuje jedna ze znanych krakowskich cukierni.
Serwis internetowy Taste Atlas zaktualizował swój ranking najlepszych słodkich ciast na świecie. Na szczycie zestawienia znalazł się polski przysmak. Wyprzedził smakołyki z Włoch, Francji, Belgii czy USA.
Niegdyś pączki były wyłącznie wytrawne. Historia tego przysmaku sięga starożytności, a na wynalezienie słodkiej wersji pączka trzeba było czekać dobre kilkanaście wieków. Dzisiaj jedzenie pączków w Tłusty Czwartek to właściwie wyłącznie polski zwyczaj.
„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się zaletą.
Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło im się zjeść w 2023 roku. Wyróżniona została jedna ze znanych warszawskich cukierni.
Świat kocha polskie desery. Sernik został uznany za jedno z najlepszych ciast na świecie w rankingu TasteAtlas, w ścisłej czołówce znalazły się też karpatka i sękacz. Zwycięzcą został jednak przysmak z Rosji.
Ciasto panettone coraz częściej gości również na stołach świątecznych, także w Polsce. Jego globalna popularność sprawia, że coraz bardziej zasadne jest pytanie: do kogo należy panettone? Odpowiedź: do Włochów – nie jest już wcale oczywista.
Polskie cukiernie znalazły się na liście prezentującej najlepsze lokale tego typu na świecie. Autorzy zestawienia umieścili na nim cukiernie z Warszawy, ale też z Zakopanego, Gdańska – oraz z Legionowa pod Warszawą.
Słynna czekolada Toblerone, duma Szwajcarii, będzie częściowo produkowana poza tym krajem – rusza bowiem fabryka w Słowacji. To oznacza, że z charakterystycznych opakowań tej czekolady będzie musiało zniknąć prestiżowe określenie „Swiss Chocolate”.
Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świecie – również w Polsce. Coraz częściej kupujemy panettone na Wigilię.
Czekolada powinna zawierać kakao, wszyscy to wiemy. Dzięki innowacjom można dokonać niemożliwego – i stworzyć czekoladę bez kakao. Być może zmiany klimatyczne sprawią, że niebawem będzie to jedyne rozwiązanie. Jak powstaje czekolada bez kakao?
Słynny producent pralin, firma Godiva, informowała klientów na pudełkach, że jej produkty pochodzą z Belgii, tymczasem produkowano je w USA. Godiva przystała na ugodę, ale wprowadzanie klientów w błąd będzie ją słono kosztować.