Reklama
Rozwiń

Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”

„Georges Blanc” to najstarsza gwiazdkowa restauracja na świecie. Pierwszą gwiazdkę w przewodniku Michelin zdobyła w 1929 roku. W 1981 roku otrzymała trzecią – i właśnie ją straciła, po 44 latach. „Nie spodziewaliśmy się tego” – skomentował szef kuchni restauracji „Georges Blanc”.

Publikacja: 21.03.2025 13:59

Restauracja „Georges Blanc” pierwszą gwiazdkę otrzymała w 1929 roku, drugą – w 1932 roku, a trzecią

Restauracja „Georges Blanc” pierwszą gwiazdkę otrzymała w 1929 roku, drugą – w 1932 roku, a trzecią – w 1981 roku. (Zdjęcie ilustracyjne).

Foto: Duane Mendes Unsplash

Znany francuski lokal zaliczył degradację w świecie gastronomii, co może stanowić bolesny cios dla reputacji szefa kuchni. Trzy gwiazdki Michelin restauracja „Georges Blanc” posiadała przez 44 lata. Teraz ma już tylko dwie.

Restauracja „Georges Blanc” traci gwiazdkę Michelin

Działająca we francuskiej miejscowości Vonnas nieopodal Lyonu restauracja „Georges Blanc” ma trzy gwiazdki Michelin od 1981 roku. Trzecią gwiazdkę zdobył wtedy dla restauracji szef kuchni Georges Blanc, który stoi na czele lokalu do dziś.

88-letni Georges Blanc to weteran europejskiej gastronomii, a także jeden z najbardziej znanych i cenionych szefów kuchni, zarówno we Francji, jak i na świecie. Za swoje zasługi w 1988 roku odznaczono go Orderem Legii Honorowej, obecnie nosi tytuł komandora. Francuz zbudował też imponujące imperium gastronomiczne – stoi na czele blisko dziesięciu restauracji.

Czytaj więcej

Nowy biznes Wojciecha Amaro. Słynny polski szef kuchni tworzy własną markę

We francuskich mediach pojawiła się właśnie wiadomość, że po 44 latach restauracja Blanca straciła właśnie jedną gwiazdkę Michelin i w najnowszej edycji czerwonego przewodnika będzie figurowała już tylko z dwiema. „Geroges Blanc” to jedyna francuska restauracja, którą inspektorzy prestiżowego przewodnika zdegradowali z trzech do dwóch gwiazdek.

Dla szefa kuchni, któremu przez ponad 4 dekady udawało się utrzymać najwyższe wyróżnienie w przewodniku Michelin, taka informacja to bolesny cios. „Nie spodziewaliśmy się tego” – przyznał szef kuchni Georges Blanc w rozmowie z agencją AFP.

Francuz jednak nie traci ducha. „Będzie nam brakowało tej gwiazdki, ale poradzimy sobie i z dwiema. To nie problem. Może staniemy się mniej elitarni i bardziej dostępni” – zapewnia Blanc

Degradację restauracji tłumaczy dyrektor organizacji Michelin, Gwendal Poullennec, wskazując na ciągłe zmiany na światowej scenie fine diningu. „Zapewniam, że zespół Michelin będzie darzył tę restaurację niezmiennie tą samą estymą, ale zawsze działamy zgodnie z potrzebą odzwierciedlania ewolucji jakości restauracji, które trafiają do naszych rankingów” – mówi cytowany przez AFP Poullennec.

Restauracja „Georges Blanc”: pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyła w 1929 roku

Historia rodzinnej restauracji „Geroges Blanc” sięga początków XX wieku. Pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyła w 1929 roku Élisa Blanc, babcia obecnego właściciela (gwiazdki w swoim przewodniku kulinarnym firma Michelin zaczęła przyznawać zaledwie trzy lata wcześniej, w 1926 roku).

Od tej pory nie zdarzył się jeszcze rok, aby restauracja „Geroges Blanc” nie figurowała w przewodniku Michelin bez żadnej gwiazdki. Drugą restauracja zdobyła już cztery lata później, w 1932 roku.

Georges Blanc zaczął pracę w rodzinnej restauracji w 1964 roku, dołączył wtedy do swojej matki Paulette. Kontrolę nad rodzinnym biznesem przejął w roku 1968 roku, mając zaledwie 25 lat.

W 2025 roku twórcy czerwonego przewodnika zdegradowali 21 innych francuskich „gwiazdkowych” restauracji. Jedno odznaczenie straci dwugwiazdkowa dotychczas restauracja „Le Puits Saint Jacques” z Gers, z szefem kuchni Williamem Candelonem na czele.

Aż 20 innych lokali straciło swoją jedyną gwiazdkę. W przypadku czterech z nich stało się tak ze względu na zmianę szefa kuchni lub właściciela, co jest standardową polityką twórców przewodnika Michelin.

Geroges Blanc to kolejny gigant francuskiej gastronomii, który w ostatnim czasie zaliczył bolesną degradację. W 2023 roku taka sama historia była udziałem innych słynnych francuskich szefów kuchni, Guya Savoya i Christophera Coutanceau. Ten pierwszy stracił wtedy gwiazdkę po 21 latach, drugi – po trzech.

Znany francuski lokal zaliczył degradację w świecie gastronomii, co może stanowić bolesny cios dla reputacji szefa kuchni. Trzy gwiazdki Michelin restauracja „Georges Blanc” posiadała przez 44 lata. Teraz ma już tylko dwie.

Restauracja „Georges Blanc” traci gwiazdkę Michelin

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń