Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – twierdzą eksperci. Czy to efekt nadmiernego stosowania herbicydów?
Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era szampana powoli dobiega końca, a w przyszłości dominować będą wina z północy?
Pandemia, a teraz wojna w Ukrainie – te wydarzenia niekorzystnie wpływają także na branżę winiarską. Rosną koszty wprowadzania wina do sprzedaży, a duży udział ma w tym wzrost cen szkła, z którego produkuje się butelki.
Wino produkowane na bazie wody i cukru, ale bez udziału winogron? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Jeden z tamtejszych producentów wprowadził na rynek miliony butelek podrabianego wina. Trafiły do restauracji i sklepów w całych Włoszech.
Wprowadzony przez UE zakaz eksportu produktów luksusowych oznacza, że do Rosji, z uwagi na sankcje, nie wjedzie francuski szampan. To jednak nie bardzo martwi Rosjan, bo ich kraj ma długą tradycję produkcji win musujących wysokiej jakości.
W ostatnich kilkunastu latach rosyjscy miliarderzy kupowali udziały w prestiżowych europejskich winnicach. Jednak ich wpływy w tej branży stopniowo się kurczą. Francuzi zaczęli uważnie przyglądać się rosyjskim inwestycjom w swój przemysł winiarski.
Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowadzić eksperyment, jakiego w branży winiarskiej nie podjął się dotąd jeszcze nikt.
Patagonia to najbardziej na południe wysunięta apelacja winiarska Argentyny. Tamtejsi winiarze zamierzają wywalczyć dla siebie wyłączność na używanie nazwy tego regionu. Jednak tej samej nazwy używa znany amerykański producent ubrań.
Oszustwa na rynku wina i podrabianie znanych i cennych trunków stało się coraz powszechniejsze. Fałszerze są coraz bardziej profesjonalni. Fałszerstwa wymusiły pojawienie się nowego fachu – detektywów specjalizujących się w podrabianych winach.
Chińskie wina dotąd nie miały dobrej prasy. Eksperci patrzyli na nie z pobłażaniem, nie widząc w nich potencjału. To się jednak zmienia, a najlepsi francuscy czy włoscy winiarze zaczynają zdawać sobie sprawę, że w Chinach wyrastają im potężni rywale.
Czy wino szkodzi zdrowiu? We Włoszech rozgorzał spór między winiarzami a instytucjami europejskimi. Poszło o nowy system oznaczania produktów spożywczych, Nutri-Score, który wskazuje ich wartość żywieniową.
Franciacorta, włoskie wino musujące, daleki krewny francuskiego szampana, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. 2021 rok był rekordowy jeśli chodzi o wyniki sprzedaży. Dlaczego świat tak polubił franciacortę?
Brzmi to jak ponury żart, ale dzieje się naprawdę: zmiany klimatu, choć mają katastrofalny wpływ na planetę, na razie sprzyjają winiarzom. Potwierdzają to najnowsze oceny win z ostatnich lat przygotowane przez ekspertów.
Co oznaczają określenia „wino półwytrawne” i „wino półsłodkie”? To pytanie zadaje sobie wiele osób w sklepach czy restauracjach. Czym wina półwytrawne czy półsłodkie różnią się od win wytrawnych czy słodkich?
Kalifornijskie winnice zużywają za dużo wody przez co mieszkańcom stanu zagrażają susze. Specjaliści proponują: część winnic trzeba zamknąć na stałe, by zapewnić Kalifornijczykom wodę pitną.
Kolejny słynny producent win z Bordeaux opuścił klasyfikację Saint-Émilion. Mowa o Château Angélus – producencie słynnych win, znanych choćby z filmu „Nie czas umierać” o agencie 007. Dlaczego słynna klasyfikacja win z Bordeaux się sypie?
Jeżeli inwestować w wina – zwłaszcza w te z regionów uważanych za klasyczne – to właśnie teraz. Kolekcjonerzy rzucili się na ostatnie butelki ze słynnych roczników. W przyszłości te wina mogą zniknąć bezpowrotnie.
Przed sylwestrem zaczynają się poszukiwania szampana, którym można będzie powitać nowy rok. Wiele osób ma jednak problem ze zrozumieniem, co oznaczają nazwy na etykietach. Jak je odszyfrować?