Już niebawem wina z Bordeaux mogą smakować zupełnie inaczej niż dotąd. Powodem jest wprowadzanie upraw nowych odmian winorośli, przed którymi region Bordeaux, najsłynniejszy we Francji, bronił się bardzo długo.
Francuzi zaangażowali ChatGPT do produkcji wina. Sztuczna inteligencja przejęła obowiązki enologa w jednej z francuskich winnic. Powstanie kilkaset butelek wina „wymyślonego” przez AI.
Maksymalnie 2 kieliszki prosecco dziennie – takie ostrzeżenie umieścił na etykiecie znany producent wina. Informacja wywołała we Włoszech poruszenie, ale w Europie słychać głosy, że na etykietach win powinny być informacje o szkodliwości trunku.
Rok po wybuchu wojny w Ukrainie wielu europejskich producentów wina przyjęło strategię „business as usual” i sprzedaje nadal swoje wina do Rosji – wynika z analizy branżowego serwisu winiarskiego Wine Searcher. Kto handluje winem z Rosją?
Niewielka winiarnia z Sardynii postanowiła podjąć walkę z producentem napoju energetycznego Red Bull. Spór dotyczy logotypu na butelkach wina – zdaniem przedstawicieli koncernu włoskie logo jest podobne do dwóch byków na puszkach Red Bulla.
Hiszpania, Francja i Włochy to najwięksi producenci wina w Europie. Mimo to mieszkańcy południa Europy piją go coraz mniej, mimo wielowiekowej tradycji. Czy Francuzom, Włochom i Hiszpanom znudziło się wino?
Złodzieje ekskluzywnych win stają się coraz bardziej zuchwali. W ostatnim czasie ze sklepów w Austrii i Norwegii ukradziono kilkaset drogocennych butelek. Złodzieje doskonale wiedzą, co kraść. Biorą najrzadsze i najdroższe butelki.
Powstało wino, które dojrzewało w marmurowym zbiorniku. To próba odtworzenia starożytnej metody produkcji. Cena butelki wina z marmuru, ok. 5 tysięcy euro, może szokować, ale jest adekwatna do luksusowych warunków, w których powstawał trunek.
W Szampanii obowiązują niezwykle restrykcyjne zasady produkcji tamtejszych win musujących. Jeden z producentów spróbował je obejść, co przypłacił bardzo dotkliwą karą.
Liczby nie przemawiają na korzyść producentów win z regionu Bordeaux. Niegdyś najpopularniejsze wina na świecie tracą swój kultowy charakter, bo klienci, nawet we Francji, gdzie czerwone wino było świętością, zmieniają swoje upodobania.
Wino to jeden z filarów dorobku kulturowego Francuzów. Liczby jednak nie kłamią: we Francji pije się znacznie mniej wina niż jeszcze dekadę temu. Najbardziej spadło zainteresowanie winem czerwonym, jednym z symboli Francji.
Dzięki fenomenowi beaujolais nouveau Europejczycy (nie tylko Francuzi) nauczyli się sięgać po młode wina. Docenia je zwłaszcza młode pokolenie, i to nie tylko w listopadzie, gdy we francuskich miastach premierę ma beaujolais nouveau.
Inflacja, widmo recesji, wojna w Ukrainie – wydawałoby się, że to nie czas na świętowanie. Nic bardziej mylnego. „Miłośnicy szampana tak cieszą się z zakończenia obostrzeń covidowych, że kończą się zapasy tego trunku” – informuje „Bloomberg”.
Setki tysięcy konsumentów w Europie, a także na świecie, kupiło podrobione „francuskie” wina. To kolejny tego typu przekręt, który w ostatnim czasie wykryła francuska policja. Na czym polegało oszustwo?
Owoce, zioła, a nawet kwiaty. To składniki, które lubiący eksperymenty winiarze dorzucają do kadzi razem z winogronami, by otrzymać wina kofermentowane, które wymykają się tradycyjnym kategoriom.
Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.
Eksperci nie mają wątpliwości: za 20 lat krajobraz europejskiego winiarstwa dramatycznie się zmieni. Następne dwie dekady przyniosą ogromne zmiany – z korzyścią dla producentów wina w Wielkiej Brytanii.
Jakie wino dodawać do potraw podczas gotowania? Wciąż pokutuje przekonanie, że w garnku z powodzeniem sprawdzi się trunek gorszej jakości. To mit, do tego szkodliwy – dla smaku potraw.