Europejczykom znudziło się wino? Zaskakujące dane z Hiszpanii, Francji i Włoch

Hiszpania, Francja i Włochy to najwięksi producenci wina w Europie. Mimo to mieszkańcy południa Europy piją go coraz mniej, mimo wielowiekowej tradycji. Czy Francuzom, Włochom i Hiszpanom znudziło się wino?

Nowa plaga kradzieży w Europie. Złodzieje polują na butelki najdroższych win

Złodzieje ekskluzywnych win stają się coraz bardziej zuchwali. W ostatnim czasie ze sklepów w Austrii i Norwegii ukradziono kilkaset drogocennych butelek. Złodzieje doskonale wiedzą, co kraść. Biorą najrzadsze i najdroższe butelki.

Wino z marmuru. Włosi testują antyczną metodę produkcji, cena zwala z nóg

Powstało wino, które dojrzewało w marmurowym zbiorniku. To próba odtworzenia starożytnej metody produkcji. Cena butelki wina z marmuru, ok. 5 tysięcy euro, może szokować, ale jest adekwatna do luksusowych warunków, w których powstawał trunek.

Producent z Szampanii sprzedał tysiące butelek fałszywego szampana. Surowa kara

W Szampanii obowiązują niezwykle restrykcyjne zasady produkcji tamtejszych win musujących. Jeden z producentów spróbował je obejść, co przypłacił bardzo dotkliwą karą.

Region Bordeaux w kryzysie. Tysiące hektarów słynnych winnic zostanie wyciętych

Liczby nie przemawiają na korzyść producentów win z regionu Bordeaux. Niegdyś najpopularniejsze wina na świecie tracą swój kultowy charakter, bo klienci, nawet we Francji, gdzie czerwone wino było świętością, zmieniają swoje upodobania.

Zaskakujące dane: Francuzom znudziło się czerwone wino. Młodzi nie chcą go pić

Wino to jeden z filarów dorobku kulturowego Francuzów. Liczby jednak nie kłamią: we Francji pije się znacznie mniej wina niż jeszcze dekadę temu. Najbardziej spadło zainteresowanie winem czerwonym, jednym z symboli Francji.

We Francji znów leje się boujolais nouveau. Europa polubiła wina młode – i tanie

Dzięki fenomenowi beaujolais nouveau Europejczycy (nie tylko Francuzi) nauczyli się sięgać po młode wina. Docenia je zwłaszcza młode pokolenie, i to nie tylko w listopadzie, gdy we francuskich miastach premierę ma beaujolais nouveau.

Na świecie kryzys, a mimo to zaczyna brakować szampana. „Kurczą się zapasy”

Inflacja, widmo recesji, wojna w Ukrainie – wydawałoby się, że to nie czas na świętowanie. Nic bardziej mylnego. „Miłośnicy szampana tak cieszą się z zakończenia obostrzeń covidowych, że kończą się zapasy tego trunku” – informuje „Bloomberg”.

Gang winiarzy: Francuzi zalali europejski rynek podrabianym winem

Setki tysięcy konsumentów w Europie, a także na świecie, kupiło podrobione „francuskie” wina. To kolejny tego typu przekręt, który w ostatnim czasie wykryła francuska policja. Na czym polegało oszustwo?

Czy to jeszcze wino? Kofermentacja to nowy winiarski trend. Na czym polega?

Owoce, zioła, a nawet kwiaty. To składniki, które lubiący eksperymenty winiarze dorzucają do kadzi razem z winogronami, by otrzymać wina kofermentowane, które wymykają się tradycyjnym kategoriom.

Pierwszy „kosmiczny” szampan. Powstał, by można go było pić w stanie nieważkości

Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.

Brytyjczycy winiarską potęgą przyszłości? Francuzi mają powód do zmartwień

Eksperci nie mają wątpliwości: za 20 lat krajobraz europejskiego winiarstwa dramatycznie się zmieni. Następne dwie dekady przyniosą ogromne zmiany – z korzyścią dla producentów wina w Wielkiej Brytanii.

Jakich win używać do gotowania? Większość osób nie zna tych podstawowych zasad

Jakie wino dodawać do potraw podczas gotowania? Wciąż pokutuje przekonanie, że w garnku z powodzeniem sprawdzi się trunek gorszej jakości. To mit, do tego szkodliwy – dla smaku potraw.

„Nie został żaden liść”. Huragan zniszczył jedną z najlepszych winnic na świecie

Takiego wydarzenia nie pamiętają najstarsi winiarze w Châteauneuf-du-Pape. Słynną francuską apelację nawiedziło niedawno tornado, które zniszczyło znaczą część cennych winorośli.

Automat sprzedający wino mszalne: nowa atrakcja turystyczna w parafii w Austrii

Jedna z parafii w Austrii zdecydowała się, by w nietypowy sposób zachęcić turystów do odwiedzenia miejscowego kościoła – przed świątynią stanął automat sprzedający schłodzone wino mszalne. To pierwsze na świecie urządzenie tego typu.

„Podnosić jakość”. Chiński producent alkoholu zatrudnił laureatów nagrody Nobla

W produkcję wysokiej jakości alkoholi Azjaci inwestują ogromne pieniądze, bo to bardzo rosnący rynek, nie tylko w Azji. Jeden z chińskich producentów postanowił uzyskać przewagę technologiczną nad konkurentami.

Kostki lodu w kieliszku wina: kiedy można, a kiedy nie wypada?

Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka wina w kieliszku wina to dobra decyzja?

Wino trochę mniej „na serio”: wine bary wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu

Przez wiele lat wino kojarzyliśmy z restauracją – i elegancką kolacją. Na szczęście to się zmienia. Wino przestaje być traktowane tak bardzo serio – stąd właśnie bierze się fenomen wine barów, które pojawiają się na całym świecie – i w Polsce.