Pierwszy „kosmiczny” szampan. Powstał, by można go było pić w stanie nieważkości

Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.

Brytyjczycy winiarską potęgą przyszłości? Francuzi mają powód do zmartwień

Eksperci nie mają wątpliwości: za 20 lat krajobraz europejskiego winiarstwa dramatycznie się zmieni. Następne dwie dekady przyniosą ogromne zmiany – z korzyścią dla producentów wina w Wielkiej Brytanii.

Jakich win używać do gotowania? Większość osób nie zna tych podstawowych zasad

Jakie wino dodawać do potraw podczas gotowania? Wciąż pokutuje przekonanie, że w garnku z powodzeniem sprawdzi się trunek gorszej jakości. To mit, do tego szkodliwy – dla smaku potraw.

„Nie został żaden liść”. Huragan zniszczył jedną z najlepszych winnic na świecie

Takiego wydarzenia nie pamiętają najstarsi winiarze w Châteauneuf-du-Pape. Słynną francuską apelację nawiedziło niedawno tornado, które zniszczyło znaczą część cennych winorośli.

Automat sprzedający wino mszalne: nowa atrakcja turystyczna w parafii w Austrii

Jedna z parafii w Austrii zdecydowała się, by w nietypowy sposób zachęcić turystów do odwiedzenia miejscowego kościoła – przed świątynią stanął automat sprzedający schłodzone wino mszalne. To pierwsze na świecie urządzenie tego typu.

„Podnosić jakość”. Chiński producent alkoholu zatrudnił laureatów nagrody Nobla

W produkcję wysokiej jakości alkoholi Azjaci inwestują ogromne pieniądze, bo to bardzo rosnący rynek, nie tylko w Azji. Jeden z chińskich producentów postanowił uzyskać przewagę technologiczną nad konkurentami.

Kostki lodu w kieliszku wina: kiedy można, a kiedy nie wypada?

Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka wina w kieliszku wina to dobra decyzja?

Wino trochę mniej „na serio”: wine bary wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu

Przez wiele lat wino kojarzyliśmy z restauracją – i elegancką kolacją. Na szczęście to się zmienia. Wino przestaje być traktowane tak bardzo serio – stąd właśnie bierze się fenomen wine barów, które pojawiają się na całym świecie – i w Polsce.

Historia jak z filmu akcji: podrabiane wina z Francji udawały produkty luksusowe

Francuski przedsiębiorca wymyślił oszustwo niemal idealne: podrabiał markowe francuskie wina. Do butelek lał tani alkohol, ale etykieta głosiła, że to produkt premium. Mowa o setkach tysięcy butelek, które trafiły do sklepów w wielu krajach Europy.

Nowy trend: powstało pierwsze wino „paneuropejskie”. Producenci z UE łączą siły

Autorami projektu stworzenia „win europejskich” są winiarze z Francji i Włoch. „Wina jutra”, jak określają swój produkt, mają być wyrazem europejskiej solidarności, a także odpowiedzią na zmiany klimatyczne i kryzys gospodarczy.

Wina z Ukrainy robią furorę na świecie. Mały producent wygrał prestiżowy konkurs

Wina ukraińskie od niedawna budzą coraz większe zainteresowanie ekspertów i miłośników win na całym świecie. W pewnym sensie to to efekt wojny i uwagi, którą światowi zwrócili w końcu na naszego sąsiada.

Szampania zaczyna przypominać powierzchnię Marsa. Koniec zrównoważonego rozwoju?

Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – twierdzą eksperci. Czy to efekt nadmiernego stosowania herbicydów?

Szampan ma rywali ze Skandynawii. Przyszłość należy do win musujących z Północy

Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era szampana powoli dobiega końca, a w przyszłości dominować będą wina z północy?

Najdroższa w cenie wina niebawem będzie szklana butelka? To całkiem możliwe

Pandemia, a teraz wojna w Ukrainie – te wydarzenia niekorzystnie wpływają także na branżę winiarską. Rosną koszty wprowadzania wina do sprzedaży, a duży udział ma w tym wzrost cen szkła, z którego produkuje się butelki.

Nowy „przekręt sycylijski”: miliony butelek „wina” produkowanego z wody i cukru

Wino produkowane na bazie wody i cukru, ale bez udziału winogron? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Jeden z tamtejszych producentów wprowadził na rynek miliony butelek podrabianego wina. Trafiły do restauracji i sklepów w całych Włoszech.

Jak Rosjanie radzą sobie bez szampana? Nieźle. Mają własną wersję, równie dobrą

Wprowadzony przez UE zakaz eksportu produktów luksusowych oznacza, że do Rosji, z uwagi na sankcje, nie wjedzie francuski szampan. To jednak nie bardzo martwi Rosjan, bo ich kraj ma długą tradycję produkcji win musujących wysokiej jakości.

Bogaci Rosjanie chętnie kupowali prestiżowe winnice w Europie. Teraz je stracą?

W ostatnich kilkunastu latach rosyjscy miliarderzy kupowali udziały w prestiżowych europejskich winnicach. Jednak ich wpływy w tej branży stopniowo się kurczą. Francuzi zaczęli uważnie przyglądać się rosyjskim inwestycjom w swój przemysł winiarski.

Jak będzie smakować wino w 2050 roku? Francuscy winiarze chcą zrobić eksperyment

Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowadzić eksperyment, jakiego w branży winiarskiej nie podjął się dotąd jeszcze nikt.