Czekolada dubajska podbija Europę. Na czym polega fenomen przysmaku z Dubaju?

Czekolada dubajska zrobiła światową furorę, jej popularność dotarła także do Europy – i do Polski. Miłośnicy dubajskiego przysmaku zachwalają smak tej czekolady, nie odstraszają ich wysokie ceny ani fakt, że producentka ustanowiła limit produkcji: tylko 500 tabliczek dziennie.

Publikacja: 21.02.2025 04:48

Czekolada dubajska doczekała się wielu lokalnych wersji. Także cukiernicy z Polski produkują ten prz

Czekolada dubajska doczekała się wielu lokalnych wersji. Także cukiernicy z Polski produkują ten przysmak.

Foto: Adobe Stock

O czekoladzie dubajskiej głośno zrobiło się kilka miesięcy temu, gdy po raz pierwszy pojawiły się informacje o dubajskim smakołyku, który zyskuje dużą popularność. Z czasem dubajska czekolada pojawiła się też w Europie, dotarła również do Polski. Na czym polega fenomen ciężkiej, 200-gramowej tabliczki czekolady nadziewanej, za którą trzeba zapłacić znacznie więcej niż podobne produkty znanych koncernów produkujących słodycze?

Czym jest czekolada dubajska?

Jeżeli mielibyśmy wymienić jeden produkt spożywczy, który zdobył w ubiegłym roku roku internetową popularność, to z pewnością jest nim czekolada dubajska – duża tabliczka czekolady wypełniona nadzieniem pistacjowym o specyficznej teksturze.

Sekret tkwi właśnie w nadzieniu. Oprócz kremu pistacjowego, zawiera ono między innymi ciasto filo, pastę tahini, szafran, mieszankę bliskowschodnich przypraw i szereg innych składników, które są tajemnicą producenta. Nie mniej istotna jest jakość czekolady. Powstaje ona z kakao importowanego z Ekwadoru.

Czytaj więcej

Pochłonęło już 50 miliardów dolarów. Na pustyni powstaje miasto przyszłości

Czekolada dubajska przypadła do gustu miłośnikom słodkości i błyskawicznie zawojowała TikToka. W rezultacie popyt na czekoladę stał się tak duży, że do dziś, chcąc ją kupić u producenta z Dubaju, trzeba liczyć się z problemami z dostępnością.

Pojawienie się lokalnych wersji czekolady dubajskiej w cukierniach na całym świecie było kwestią czasu. Wyrobem własnych wersji czekolady dubajskiej – z różnymi efektami – dość szybko zajęli się też polscy cukiernicy.

Nie trzeba było też długo czekać na pojawienie się w internecie przepisów na tańszą wersję czekolady dubajskiej. Domowe receptury można znaleźć również na polskich blogach i serwisach kulinarnych.

Kto wymyślił czekoladę dubajską?

Oryginalną recepturę czekolady dubajskiej opracowała Sarah Hamouda, 39-letnia brytyjsko-egipska przedsiębiorczyni i założycielka firmy Fix Dessert Chocolatier. To właśnie pod tą marką można kupić oryginalną dubajską czekoladę, choć ze względu na rzemieślniczą wielkość jej produkcji należy uzbroić się w cierpliwość.

Hamouda, która mieszka i pracuje w Dubaju od prawie dziesięciu lat, stworzyła swoją markę w 2021 roku jako dodatkowy biznes. Do opracowania receptury na czekoladę zainspirował ją apetyt na nietypowe smaki, który odczuwała w czasie ciąży.

Czekolada dubajska błyskawicznie zdobyła serca miłośników słodkości. Liczba zamówień na tabliczki sięgnęła kilkuset dziennie. Obecnie limit dziennej produkcji wynosi 500 sztuk.

Wszystkie tabliczki wytwarzane są ręcznie, nie wyłączając niepowtarzalnych wzorów na czekoladach, które powstają przy użyciu 24-karatowego złota. To właśnie niewielka produkcja, kosztowne składniki i rzemieślniczy charakter słodkiego wyrobu wpływają na jego wysoką cenę.

Oprócz wersji pistacjowej firma produkuje też kilka innych rodzajów czekolady dubajskiej, między innymi białą z orzechami pekan i mleczną karmelem, cynamonem i masłem orzechowym. Cena jednej tabliczki o wadze 200 gramów wynosi obecnie 68,25 dirhamów, czyli w przeliczeniu – prawie 75 złotych.

Jest też ciemna strona furory, jaką zrobiła czekolada dubajska. W internecie działa co najmniej kilka e-sklepów, które podszywają się pod firmę Fix Dessert Chocolatier.

Na swoim oficjalnym koncie na Instagramie marka podkreśla, że nie posiada ani internetowego, ani stacjonarnego sklepu, nie sprzedaje też swoich wyrobów w mediach społecznościowych czy za pośrednictwem innych sklepów. Sprzedaż odbywa się wyłącznie poprzez platformę Deliveroo.

O czekoladzie dubajskiej głośno zrobiło się kilka miesięcy temu, gdy po raz pierwszy pojawiły się informacje o dubajskim smakołyku, który zyskuje dużą popularność. Z czasem dubajska czekolada pojawiła się też w Europie, dotarła również do Polski. Na czym polega fenomen ciężkiej, 200-gramowej tabliczki czekolady nadziewanej, za którą trzeba zapłacić znacznie więcej niż podobne produkty znanych koncernów produkujących słodycze?

Czym jest czekolada dubajska?

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Słodycze
11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?
Słodycze
Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali
Słodycze
Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend