Nowa edycja przewodnika Michelin w Polsce. Kolejne miasto wyrasta na potęgę

Mamy w Polsce kolejną restaurację z gwiazdką Michelin – tak zdecydowali inspektorzy słynnego przewodnika kulinarnego. Które restauracje zdobyły – i utrzymały – wyróżnienia w przewodniku Michelin Polska 2025?

Publikacja: 10.06.2025 11:41

Łącznie w tegorocznej edycji przewodnika Michelin po Polsce znajduje się 108 restauracji.

Łącznie w tegorocznej edycji przewodnika Michelin po Polsce znajduje się 108 restauracji.

Foto: Edward Howell Unsplash

Od dwóch lat mamy w Polsce rewolucję kulinarną, której sprawcą jest „czerwony” (ze względu na kolor okładki) przewodnik kulinarny Michelin. W zeszłym roku pojawiła się pierwsza edycja przewodnika poświęconego w całości naszemu krajowi. Powitajmy kolejną – przynosi porcję niespodzianek.

Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce w 2025 roku

Najważniejsza informacja z tegorocznej edycji przewodnika: do listy miast obecnych w zestawieniu dołącza Wrocław – i to w wielkim stylu. Łącznie, w przewodniku Michelin, uwzględniono aż 22 lokale z tego miasta.

W ten sposób lista lokali wymienianych w przewodniku poświęconemu Polsce przekroczyła sto – teraz to 108 restauracji. Jednak najważniejsza informacja brzmi następująco: mamy kolejną restaurację z gwiazdką w przewodniku Michelin. Chodzi o hub.praga w Warszawie, która stała się trzecią gwiazdkową restauracją w stolicy Polski.

Restauracja, której szefem i właścicielem jest Witek Iwański, została wyróżniona za „wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu”. Inspektorzy Przewodnika Michelin mieli być szczególnie zachwyceni znakomitym domowym pieczywem serwowanym w warszawskiej restauracji, autorskim daniem z raków oraz lodami maślanymi z solonym karmelem.

Czytaj więcej

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce. „Zaczynałem od zmywaka”

„Cieszę się, że przewodnik Michelin w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia – w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand” – komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników Michelin.

Tegoroczna edycja przewodnika przynosi też bardzo ważne informacje dla gwiazdkowych restauracji w Polsce – wszystkie utrzymały te wyróżnienia. Nadal mamy więc dwie gwiazdki w Krakowie (Bottiglieria 1881), gwiazdkę w Gdańsku (Arco by Paco Perez), wspomniane gwiazdki w Warszawie (Rozbrat 20 i Nuta), gwiazdkę w Poznaniu (Muga) oraz Kościelisku (Giewont).

Polskie restauracje w przewodniku Michelin 2025

Oprócz nowej gwiazdki Michelin tegoroczny przewodnik przynosi siedem kolejnych wyróżnień Bib Gourmand dla polskich restauracji. Nagroda ta, nazwana na cześć Bibenduma – oficjalnej nazwy ludzika Michelin – przyznawana jest lokalom oferującym wysokiej jakości kuchnię w rozsądnej cenie. Łącznie w Polsce jest obecnie 21 lokali z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Warto zwrócić uwagę na to, jak rozwija się w Polsce liczba restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, bo ta nagroda dla lokali dużo bardziej przystępnych cenowo niż ekskluzywne i drogie restauracje z gwiazdką.

Trzy z nowych wyróżnień Bib Gourmand trafiły do restauracji z Wrocławia. To BABA, IDA kuchnia i wino, a także restauracja Tarasowa.

W Krakowie wyróżnienie Bib Gourmand trafiło do restauracji Noah, w Zakopanem wyróżniono lokal o nazwie Stary Niedźwiedź. Poznań może pochwalić się czwartym wyróżnieniem Bib Gourmand – tym razem dla restauracji Posto. W Warszawie również pojawiło się nowe wyróżnienie Bib Gourmand dla restauracji Wyraj. 

Czternaście polskich restauracji, które otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand w poprzedniej edycji przewodnika, utrzymało swoje odznaczenia. Są to: Hewelke i Treinta y Tres w Gdańsku; Folga i MOLÁM w Krakowie; Fromażeria, SPOT. i TU.REStAURANT w Poznaniu; 1911 Restaurant i Vinissimo w Sopocie; oraz warszawskie Ceviche Bar, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, kontakt i Le Braci.

Oprócz tego w przewodniku znalazło się 80 polecanych przez inspektorów przewodnika restauracji – wśród nich są lokale z Wrocławia, Krakowa, Warszawy czy Poznania, ale też z Sopotu, Gdyni, Skórzewa czy Ciekocinka.

Przyznano też nagrody specjalne. Wyróżnienie za otwarcie roku trafiło do właścicieli restauracji Sztuczka w Gdańsku, nagrodę dla młodego szefa kuchni otrzymała Adriana Wójcikowska z Vamos! w Krakowie, nagrodę za obsługę przyznano Beacie Śniechowskiej z Baba & Młoda Polska we Wrocławiu, a wyróżnienie dla sommeliera powędrowało do Jana Winiarskiego i Aleksandry Harabasz z Dyletantów w Warszawie.

Specjalną, zieloną gwiazdkę Michelin, utrzymała gdańska restauracja Elixir. To wyróżnienie otrzymują lokale, które oferują doznania kulinarne na najwyższym poziomie, a jednocześnie wdrażają rozwiązania pozwalające ograniczać niekorzystny wpływ gastronomii na środowisko naturalne.

Od dwóch lat mamy w Polsce rewolucję kulinarną, której sprawcą jest „czerwony” (ze względu na kolor okładki) przewodnik kulinarny Michelin. W zeszłym roku pojawiła się pierwsza edycja przewodnika poświęconego w całości naszemu krajowi. Powitajmy kolejną – przynosi porcję niespodzianek.

Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce w 2025 roku

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Restauracje
Litwa kulinarną potęgą. Wilno ma więcej gwiazdek Michelin niż Warszawa
Restauracje
Rywal przewodnika kulinarnego Michelin wraca do Polski. Walka o polski rynek
Restauracje
Finał wiosennej odsłony RestaurantWeeka. Ta edycja festiwalu jest szczególna
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend