Od dwóch lat mamy w Polsce rewolucję kulinarną, której sprawcą jest „czerwony” (ze względu na kolor okładki) przewodnik kulinarny Michelin. W zeszłym roku pojawiła się pierwsza edycja przewodnika poświęconego w całości naszemu krajowi. Powitajmy kolejną – przynosi porcję niespodzianek.
Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce w 2025 roku
Najważniejsza informacja z tegorocznej edycji przewodnika: do listy miast obecnych w zestawieniu dołącza Wrocław – i to w wielkim stylu. Łącznie, w przewodniku Michelin, uwzględniono aż 22 lokale z tego miasta.
W ten sposób lista lokali wymienianych w przewodniku poświęconemu Polsce przekroczyła sto – teraz to 108 restauracji. Jednak najważniejsza informacja brzmi następująco: mamy kolejną restaurację z gwiazdką w przewodniku Michelin. Chodzi o hub.praga w Warszawie, która stała się trzecią gwiazdkową restauracją w stolicy Polski.
Restauracja, której szefem i właścicielem jest Witek Iwański, została wyróżniona za „wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu”. Inspektorzy Przewodnika Michelin mieli być szczególnie zachwyceni znakomitym domowym pieczywem serwowanym w warszawskiej restauracji, autorskim daniem z raków oraz lodami maślanymi z solonym karmelem.
Czytaj więcej
„Gramy w ekstraklasie i to jest wspaniałe” – mówi Bartosz Szymczak, szef kuchni warszawskiej rest...