Polska gastronomia przeżywa rozkwit, o czym świadczy liczba gwiazdek i wyróżnień we wciąż aktualnym przewodniku kulinarnym Michelina (najnowsza edycja spodziewana jest w najbliższych tygodniach). Tymczasem Litwa wyrasta na regionalną potęgę w tej dziedzinie. W ubiegłym tygodniu, w najnowszej edycji „czerwonego przewodnika”, przybyło wiele nowych restauracji, które mogą śmiało konkurować z czołowymi lokalami w Europie. Najlepsze restauracje w Litwie działają zarówno w takich największych miastach jak Wilno, Kowno czy Kłajpeda, jak i na prowincji.
Najlepsze restauracje na Litwie: nowa edycja przewodnika Michelin
Pojawiła się właśnie druga edycja przewodnika Michelin, poświęcona Litwie. Publikacja miała premierę w trakcie wydarzenia o nazwie Culinary Stars Night Lithuania. W porównaniu z ubiegłoroczną edycją, w nowym przewodniku Michelin, poświęconemu naszemu sąsiadowi przybyło sporo nowych lokali – wyróżniono łącznie 37 restauracji. To dużo, zważywszy na wielkość Litwy, a także fakt, że opublikowano dopiero drugą edycję słynnego przewodnika poświęconego temu krajowi.
Czytaj więcej
„Wracamy” – ogłosili twórcy polskiej edycji przewodnika Gault & Millau. To reaktywacja, po pięciu...
Swoje gwiazdki zachowały cztery restauracje z Wilna: Demo, Džiaugsmas, Pas mus i Nineteen18. Dla przypomnienia, w Polsce działa jedna dwugwiazdkowa (Bottiglieria 1881 z Krakowa), a także pięć restauracji wyróżnionych jedną gwiazdką w przewodniku Michelin, z czego dwie znajdują się w Warszawie (Rozbrat 20 i Nuta).
W tegorocznej edycji przewodnika Michelin poświęconego Litwie przybyło restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, które przyznaje się lokalom oferującym doskonały stosunek jakości do ceny. Teraz jest ich dwa razy więcej niż przed rokiem. Tegoroczni debiutanci to Augustin, B’ARN Bistro, El Gato Negro i Kristoforas. Wszystkie działają w Wilnie.