Litwa kulinarną potęgą. Wilno ma więcej gwiazdek Michelin niż Warszawa

Litwa staje się potęgą kulinarną w naszej części Europy, co potwierdza najnowsza edycja przewodnika Michelin. Pod względem liczby gwiazdek Warszawa (na razie) musi uznać wyższość stolicy Litwy.

Publikacja: 05.06.2025 05:00

W Wilnie działają cztery restauracje wyróżnione jedną gwiazdką w przewodniku Michelin.

W Wilnie działają cztery restauracje wyróżnione jedną gwiazdką w przewodniku Michelin.

Foto: Materiały prasowe

Polska gastronomia przeżywa rozkwit, o czym świadczy liczba gwiazdek i wyróżnień we wciąż aktualnym przewodniku kulinarnym Michelina (najnowsza edycja spodziewana jest w najbliższych tygodniach). Tymczasem Litwa wyrasta na regionalną potęgę w tej dziedzinie. W ubiegłym tygodniu, w najnowszej edycji „czerwonego przewodnika”, przybyło wiele nowych restauracji, które mogą śmiało konkurować z czołowymi lokalami w Europie. Najlepsze restauracje w Litwie działają zarówno w takich największych miastach jak Wilno, Kowno czy Kłajpeda, jak i na prowincji.

Najlepsze restauracje na Litwie: nowa edycja przewodnika Michelin 

Pojawiła się właśnie druga edycja przewodnika Michelin, poświęcona Litwie. Publikacja miała premierę w trakcie wydarzenia o nazwie Culinary Stars Night Lithuania. W porównaniu z ubiegłoroczną edycją, w nowym przewodniku Michelin, poświęconemu naszemu sąsiadowi przybyło sporo nowych lokali – wyróżniono łącznie 37 restauracji. To dużo, zważywszy na wielkość Litwy, a także fakt, że opublikowano dopiero drugą edycję słynnego przewodnika poświęconego temu krajowi.

Czytaj więcej

Rywal przewodnika kulinarnego Michelin wraca do Polski. Walka o polski rynek

Swoje gwiazdki zachowały cztery restauracje z Wilna: Demo, Džiaugsmas, Pas mus i Nineteen18. Dla przypomnienia, w Polsce działa jedna dwugwiazdkowa (Bottiglieria 1881 z Krakowa), a także pięć restauracji wyróżnionych jedną gwiazdką w przewodniku Michelin, z czego dwie znajdują się w Warszawie (Rozbrat 20 i Nuta).

W tegorocznej edycji przewodnika Michelin poświęconego Litwie przybyło restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, które przyznaje się lokalom oferującym doskonały stosunek jakości do ceny. Teraz jest ich dwa razy więcej niż przed rokiem. Tegoroczni debiutanci to Augustin, B’ARN Bistro, El Gato Negro i Kristoforas. Wszystkie działają w Wilnie.

Przyznano też kolejną zieloną gwiazdkę Michelin dla restauracji działających zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zielona gwiazdka trafiła w tym roku do restauracji Demo.

Restauracje na Litwie: wybrano najlepszego szefa kuchni

W ramach Culinary Stars Night Lithuania odbył się też finał litewskiej edycji konkursu Bocuse d’Or, zwanego „mistrzostwami świata szefów kuchni”. W konkursie wzięli udział: zastępca szefa kuchni w restauracji DIA Augustinas Bimbiris-Butkus, Nikita Gerasimovas stojący na czele restauracji Amandus oraz Gabrielius Zajec z Pink&Yellow.

W ciągu pięciu godzin i 35 minut kucharze musieli stworzyć dwa oryginalne dania. Mieli do dyspozycji zestaw obowiązkowych składników konkursowych (między innymi pstrąga z Troków, serce wołowe, polędwicę cielęcą i sezonowe warzywa) oraz jeden sekretny, który poznali w ostatniej chwili. Było to ciemne piwo z dodatkiem suszonych śliwek z jednego z litewskich browarów.

Na czele jury stał Gustav Leonhardt, ceniony szwedzki szef kuchni i brązowy medalista na tegorocznym finale międzynarodowego konkursu „Bocuse d'Or”, który odbył się w Lyonie. Zwycięzcą litewskiej edycji konkursu został Augustas Janušonis, który pomagał Augustinasowi Bimbiris-Butkusowi. Nagroda specjalna trafiła do tego drugiego.

Nowe wyróżnienia w przewodniku Michelin dla litewskich restauracji to znak, że Litwa coraz wyraźniej zaznacza swoją obecność na kulinarnej mapie Europy. Udowadniają też, że Litwa jest ciekawym kierunkiem dla turystów – również tych poszukujących nowych doświadczeń kulinarnych.

– Badania pokazują, że prawie 60 procent podróżnych rozważyłoby przedłużenie swojego pobytu, gdyby zaoferowano im wybór restauracji z gwiazdkami Michelin – zauważa Olga Gončarova, szefowa Lithuania Travel, krajowej agencji promocji turystyki. – Dlatego te nowe wyróżnienia Michelin dają Litwie potężny impuls do przyciągania turystów gastronomicznych z całego świata – dodaje ekspertka.

Polska gastronomia przeżywa rozkwit, o czym świadczy liczba gwiazdek i wyróżnień we wciąż aktualnym przewodniku kulinarnym Michelina (najnowsza edycja spodziewana jest w najbliższych tygodniach). Tymczasem Litwa wyrasta na regionalną potęgę w tej dziedzinie. W ubiegłym tygodniu, w najnowszej edycji „czerwonego przewodnika”, przybyło wiele nowych restauracji, które mogą śmiało konkurować z czołowymi lokalami w Europie. Najlepsze restauracje w Litwie działają zarówno w takich największych miastach jak Wilno, Kowno czy Kłajpeda, jak i na prowincji.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
Restauracje
Rywal przewodnika kulinarnego Michelin wraca do Polski. Walka o polski rynek
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Restauracje
Finał wiosennej odsłony RestaurantWeeka. Ta edycja festiwalu jest szczególna
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście