Rośnie grupa szefów kuchni, którzy postanawiają poświęcić maksimum uwagi deserom – i zachęcają swoich gości, aby zafundowali sobie niebanalną podróż przez rozmaite smaki i tekstury. Coraz więcej restauracji na całym świecie wprowadza do swoich kart oryginalne, autorskie menu zawierające wyłącznie potrawy złożone ze słodkości.
W menu tylko desery: nowy trend w restauracjach
Część gości, przyzwyczajonych do tradycyjnych niesłodkich dań w karcie restauracji, podeszłaby do takiej propozycji w karcie ze sceptycyzmem. Czy da się skomponować wielodaniowe menu degustacyjne złożone wyłącznie z deserów w taki sposób, aby już w połowie gość nie powiedział: mam dosyć?
Doświadczenia szefów kuchni, którzy zaadaptowali ten (nie zawsze) słodki trend, udowadniają, że jak najbardziej tak. Tajemnica sukcesu tkwi w odpowiednim doborze składników w poszczególnych pozycjach menu – tak, aby desery nie obciążały nadmiernie kubków smakowych.
Czytaj więcej
Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” ma na koncie kolejny sukces. Tym razem lokal prowadzony...
Nie mniej istotne jest ułożenie wszystkich pozycji menu w takiej kolejności, aby gość mógł docenić wszystkie smaki i tekstury w każdym kolejnym deserze. Aby osiągnąć odpowiednią równowagę, szefowie kuchni sięgają po najrozmaitsze składniki, również te, które w ogóle nie kojarzą się z deserami.