Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend

Na przystawkę i danie główne – wyłącznie słodkości. Szefowie kuchni proponują zmianę, która wielu osobom przypadnie do gustu, szczególnie w tłusty czwartek. Jak narodził się trend, który zyskuje popularność?

Publikacja: 27.02.2025 16:41

Menu deserowe to złożona i wielowymiarowa kompozycja wszystkich pięciu smaków, a więc kwaśnego, słon

Menu deserowe to złożona i wielowymiarowa kompozycja wszystkich pięciu smaków, a więc kwaśnego, słonego, gorzkiego, umami – i oczywiście słodkiego.

Foto: Adobe Stock

Rośnie grupa szefów kuchni, którzy postanawiają poświęcić maksimum uwagi deserom – i zachęcają swoich gości, aby zafundowali sobie niebanalną podróż przez rozmaite smaki i tekstury. Coraz więcej restauracji na całym świecie wprowadza do swoich kart oryginalne, autorskie menu zawierające wyłącznie potrawy złożone ze słodkości.

W menu tylko desery: nowy trend w restauracjach

Część gości, przyzwyczajonych do tradycyjnych niesłodkich dań w karcie restauracji, podeszłaby do takiej propozycji w karcie ze sceptycyzmem. Czy da się skomponować wielodaniowe menu degustacyjne złożone wyłącznie z deserów w taki sposób, aby już w połowie gość nie powiedział: mam dosyć?

Doświadczenia szefów kuchni, którzy zaadaptowali ten (nie zawsze) słodki trend, udowadniają, że jak najbardziej tak. Tajemnica sukcesu tkwi w odpowiednim doborze składników w poszczególnych pozycjach menu – tak, aby desery nie obciążały nadmiernie kubków smakowych.

Czytaj więcej

Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście

Nie mniej istotne jest ułożenie wszystkich pozycji menu w takiej kolejności, aby gość mógł docenić wszystkie smaki i tekstury w każdym kolejnym deserze. Aby osiągnąć odpowiednią równowagę, szefowie kuchni sięgają po najrozmaitsze składniki, również te, które w ogóle nie kojarzą się z deserami.

Menu deserowe w restauracjach: niekoniecznie słodkie

Kwaśne owoce, pikantne przyprawy, sól czy zioła to już standardowe składniki, które od lat można znaleźć w deserach serwowanych w wielu restauracjach. Oprócz tych produktów twórcy deserowych menu sięgają również po takie nieoczywiste produkty jak cebula, czosnek, pomidory, sos sojowy, grzyby, a nawet kawior i owoce morza.

Tak naprawdę menu deserowe to złożona i wielowymiarowa kompozycja wszystkich pięciu smaków, a więc kwaśnego, słonego, gorzkiego, umami – i oczywiście słodkiego. Kompozycje są awangardowe i niekiedy mocno eksperymentalne, wciąż jednak mamy do czynienia z hedonistycznymi tworami cukiernika.

Zjawisko, o którym mowa, narodziło się już ponad dwie dekady temu, jednym z jego pionierów była para założycieli nieistniejącej już nowojorskiej restauracji „ChickaLicious Dessert Bar”, Chicka i Don Tillmanowie oraz znany amerykański szef kuchni Will Goldfarb. Od paru lat deserowe menu degustacyjne przeżywa swój renesans. Dość powiedzieć, że berlińska „Coda” w 2023 roku zdobyła gwiazdkę Michelin jako pierwsza w historii restauracja oferująca wyłącznie desery.

Nowych restauracji oferujących słodkie menu przybywa na całym świecie. Epicentrum tego zjawiska wciąż są Stany Zjednoczone. W Europie działają na przykład „The Café” w Londynie czy „The Dessert Bar” w Mediolanie.

Niektóre restauracje skupiają się wyłącznie na deserach, inne włączają do swoich kart deserowe menu degustacyjne jako jedną z opcji. Wszystkie udowadniają, że deserowy charakter potrawy nie stanowi ograniczenia dla jego twórcy – wręcz przeciwnie, otwiera bardzo szerokie pole dla kreatywności.

Rośnie grupa szefów kuchni, którzy postanawiają poświęcić maksimum uwagi deserom – i zachęcają swoich gości, aby zafundowali sobie niebanalną podróż przez rozmaite smaki i tekstury. Coraz więcej restauracji na całym świecie wprowadza do swoich kart oryginalne, autorskie menu zawierające wyłącznie potrawy złożone ze słodkości.

W menu tylko desery: nowy trend w restauracjach

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń