Rząd brytyjski: bary powinny podawać, ile kalorii mają drinki
8 na 10 Brytyjczyków nie ma pojęcia, ile kalorii ma alkohol – twierdzą przedstawiciele rządu w Londynie. Dlatego bary powinny podawać kaloryczność drinków.
Świetni kucharze, znakomite wina, najlepsze restauracje, najpyszniejsze potrawy. Przepisy, kulinarne marzenia, zachęty.
8 na 10 Brytyjczyków nie ma pojęcia, ile kalorii ma alkohol – twierdzą przedstawiciele rządu w Londynie. Dlatego bary powinny podawać kaloryczność drinków.
Najnowsze badania z Wielkiej Brytanii, otwierającej gospodarkę po pandemii pokazują, że niekoniecznie czekają nas „szalone lata dwudzieste”.
Wielorazowe kubki na wynos, wypożyczane po wpłaceniu kaucji – sieć Starbucks w wybranych kawiarniach na świecie testuje nowy program.
Zdaniem przedstawcieli stowarzyszenia restauratorów z Barcelony 1/3 lokali w tym mieście została zamknięta. Według nich to skutek fatalnej polityki władz.
Apka Supper pozwala zamawiać potrawy z najlepszych restauracji. „Zachowają odpowiednią temperaturę i wygląd” – chwalą się twórcy apki, która podbija Londyn.
Właściciele słynnej winnicy Chateau Mouton Rothschild co roku do współpracy wybierają słynnego artystę. Honorarium? Nie ma – wypłatę stanowią butelki wina.
Norwegowie chcą się przekonać, w jaki sposób surowy klimat polarny wpłynie na charakterystykę trunku.
Wzrost zainteresowania niektórymi produktami to efekt chwilowych zmian zachowania konsumentów wywołanego przez pandemię. To dotyczy też wegańskiego „mięsa”.
Końcówka kadencji Donalda Trumpa zaowocowała błędami przy wprowadzaniu sankcji na firmy z Chin, Iranu czy Wenezueli. Ich ofiarą padł restaurator z Werony.
Maciej Żakowski, twórca projektu Restaurant Week, o sytuacji restauratorów w Polsce – i o tym, jak może wyglądać rzeczywistość branży gastro po pandemii.