Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”

Restauracja „Bottiglieria 1881” z Krakowa, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, przechodzi gruntowny remont. Lokal ponownie otworzy się za dwa tygodnie. „Strach pomyśleć, co tu będzie się działo po remoncie” – zapowiada Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel lokalu.

Publikacja: 20.01.2025 14:08

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881”, która w słynnym przewodni

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881”, która w słynnym przewodniku kulinarnym Michelin ma dwie gwiazdki (na trzy możliwe).

Foto: Łukasz Gągulski PAP

„Bottiglieria 1881” z Krakowa – pierwsza w Polsce restauracja, której udało się zdobyć dwie gwiazdki Michelin – przechodzi swój pierwszy od 12 lat generalny remont. Jej współtwórca, Przemysław Klima, zapowiedział, że lokal ponownie otworzy się dla gości już za dwa tygodnie.

Zmiany w restauracji „Bottiglieria 1881”

Już w przyszłym miesiącu goście słynnej ekskluzywnej restauracji „Bottiglieria 1881”, mieszczącej się przy ulicy Bocheńskiej 5 na krakowskim Kazimierzu. „Po dwunastu latach czas na nowe” – pisze na swoim oficjalnym koncie szef kuchni i restaurator Przemysław Klima, współzałożyciel słynnej restauracji, który zdobył gwiazdkę Michelin w rekordowo krótkim czasie od otwarcia „Bottiglierii 1881”.

Czytaj więcej

Szef kuchni Przemysław Klima: lepiej u siebie być królem niż gdzie indziej nikim

„Bottiglieria 1881” to pierwsza w Krakowie restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin. W ubiegłym roku z kolei stała się pierwszym i jak na razie jedynym lokalem w Polsce, któremu twórcy prestiżowego przewodnika kulinarnemu zdecydowali się przyznać dwie gwiazdki. Obecnie po jednej gwiazdce Michelin posiad

Jak będzie wyglądały wnętrza „Bottiglierii 1881” po remoncie? O tym goście przekonają się już w lutym. Jak na razie projekt nowego wystroju pozostaje tajemnicą.

Dotychczasowy wystrój był elegancki, klasyczny i dobrze wpisywał się w architekturę kamienicy, w której się znajduje. Wnętrza zdobiły marmury i drewno, a ich wyrafinowany charakter dopełniały rzeźby z żelaza. „Widzimy się za dwa tygodnie. Aż strach pomyśleć, co tu będzie się działo po remoncie” – czytamy w poście Przemysława Klimy na Instagramie.

Przemysław Klima i jego „Bottiglieria 1881”: historia sukcesu

Przemysław Klima to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych polskich szefów kuchni, który regularnie trafia na listy najlepszych europejskich kucharzy – na przykład w ramach cenionego konkursu The Best Chef Awards. Swoje kulinarne umiejętności szlifował między innymi w słynnej kopenhaskiej „Nomie”.

Bottiglierię 1881” Klima założył wraz ze wspólnikiem Robertem Gumulińskim w 2013 roku. Od samego początku menu bazuje na lokalnych składnikach. Tworząc potrawy, Klima czerpie inspiracje z tradycyjnej polskiej kuchni i poddaje je kreatywnej reinterpretacji.

Czytaj więcej

Nowy biznes Wojciecha Amaro. Słynny polski szef kuchni tworzy własną markę

Inspektorzy prestiżowego przewodnika kulinarnego Michelin szybko zorientowali się, że na krakowskim Kazimierzu rośnie nowa gwiazda europejskiego fine diningu. Pierwszą gwiazdkę „Bottiglieria 1881” otrzymała już w 2020 roku, co uczyniło Klimę najmłodszym polskim szefem kuchni posiadającym to wyróżnienie.

Kolejne lata przyniosły następne sukcesy, „Bottiglierii 1881” udało się też przetrwać pandemię. W 2023 roku twórcy badania Opinionated About Dining uznali krakowski lokal za jedną z najlepszych nowych restauracji w Europie. Z kolei w ubiegłym roku jurorzy cenionego konkursu World Culinary Awards umieścili „Bottiglierię 1881” na liście najlepszych restauracji na świecie – obok „Europejskiego Grilla” z Warszawy.

Obecnie oprócz „Bottiglierii 1881” gwiazdki Michelin posiada jeszcze pięć lokali w naszym kraju. Po jednej gwiazdce dzierżą restauracje: „Muga” z Poznania, „Rozbrat 20” i „Nuta” z Warszawy, „Arco by Paco Pérez” z Gdańska oraz „Giewont” z Kościeliska.

„Bottiglieria 1881” z Krakowa – pierwsza w Polsce restauracja, której udało się zdobyć dwie gwiazdki Michelin – przechodzi swój pierwszy od 12 lat generalny remont. Jej współtwórca, Przemysław Klima, zapowiedział, że lokal ponownie otworzy się dla gości już za dwa tygodnie.

Zmiany w restauracji „Bottiglieria 1881”

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego