Tekst ukazał się pierwotnie w papierowym wydaniu magazynu „Sukces”, dostępnym dla prenumeratorów „Rzeczpospolitej”.
Rok 2024 był dla polskich restauracji niezwykle udany – inspektorzy przewodnika Michelin spojrzeli łaskawym okiem na nasz kraj, a efekty pojawiły się błyskawicznie – najnowsza edycja przewodnika Michelin Polska 2024 uwzględnia łącznie 77 lokali z Polski, w tym trzy nowe restauracje, które otrzymały prestiżową gwiazdkę Michelin po raz pierwszy.
Do tego grona zalicza się warszawski Rozbrat 20, lokal, w którym szefem kuchni – i współwłaścicielem – jest Bartosz Szymczak, który po latach spędzonych w Wielkiej Brytanii wrócił do Polski, by stać się częścią rewolucji w polskiej gastronomii. „Jeśli spojrzymy na gwiazdkę jako obiektywną ocenę szefa kuchni, to według mnie w restauracji Rozbrat 20 od lat gotujemy na takim poziomie – mówił rok temu Daniel Pawełek, warszawski restaurator i współwłaściciel Rozbrat 20, w wywiadzie dla „Sukcesu”, jeszcze przed ogłoszeniem decyzji inspektorów słynnego przewodnika Michelin. „To miejsce zasługuje na gwiazdkę, i wiem, że dla szefa kuchni Bartka Szymczaka jest to ważne. On ma świadomość, że gotuje na „gwiazdkowym” poziomie, choć nie sformatowaliśmy restauracji pod tym kątem”.
Czytaj więcej
Fundacja Rodziny Staraków ogłosiła plany budowy muzeum pod Warszawą. Autorem projektu będzie światowej sławy architekt, Renzo Piano, twórca między innymi paryskiego Centre Georges Pompidou, londyńskiego wieżowca The Shard czy placu Poczdamskiego w Berlinie.
Z Bartkiem spotykam się w jedynym możliwym terminie dla zapracowanego szefa kuchni – rano, gdy restauracja jeszcze nie funkcjonuje na pełnych obrotach, a najwięcej pracy mają wówczas dostawcy produktów przywożący zamówione składniki. Siadamy w pustym lokalu i zaczynamy rozmowę.