Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca

Kucharze w wielu państwach europejskich coraz częściej rezygnują z wykorzystywania łososia w przygotowywanych przez siebie potrawach. Część z nich sięga po inne ryby, które ich zdaniem są lepszym rozwiązaniem w kuchni.

Publikacja: 07.01.2025 16:34

W 2022 roku ruszyła brytyjska inicjatywa Off the Table (ang. „ze stołu”), celem jej twórców jest zwi

W 2022 roku ruszyła brytyjska inicjatywa Off the Table (ang. „ze stołu”), celem jej twórców jest zwiększenie świadomości restauratorów oraz miłośników ryb na temat warunków hodowli łososi.

Foto: Jeppe Mønster Unsplash

Od pewnego czasu wśród europejskich restauratorów rośnie w siłę front „antyłososiowy” — coraz więcej szefów kuchni rezygnuje z tej bardzo popularnej ryby, do czego zachęcają również kucharzy-amatorów. Brytyjczycy znaleźli bardziej zrównoważoną i etyczną alternatywę dla łososia hodowlanego w postaci dobrze znanego pstrąga — informuje „Guardian”.

Restauratorzy rezygnują z łososia w menu

Do niedawna łosoś był bodaj najpopularniejszą rybą w Europie. Dania z łososiem posiadały w swoich menu zarówno bary szybkiej obsługi, jak i renomowane restauracje. Ryba ta stała się tak powszechna, że przylgnął do niej niezbyt chlubny przydomek „kurczaka morskiego” — również ze względu na nieekologiczne i nieetyczne metody hodowli łososia.

Od pewnego czasu jednak łosoś hodowlany stopniowo wychodzi z łask europejskich restauratorów, a także konsumentów. Szefowie kuchni rezygnują z serwowania tej ryby w swoich lokalach ze względu na niezrównoważony charakter produkcji łososia hodowlanego. Ta sama motywacja przyświeca również miłośnikom ryb.

Do tej pory już setki szefów kuchni i lokali gastronomicznych z całej Europy wsparło działającą od 2022 roku inicjatywę Off the Table (ang. „ze stołu”), za którą stoi brytyjska organizacja WildFish. Celem kampanii jest zwiększenie świadomości restauratorów oraz wszystkich miłośników ryb o tym, że nawet do hodowli łososi, które mają etykietkę zrównoważonych, można mieć wiele zastrzeżeń.

Czytaj więcej

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce. „Zaczynałem od zmywaka”

Twórcy kampanii zwracają uwagę między innymi na użycie antybiotyków w procesie hodowli, co negatywnie odbija się na zdrowiu także dzikich ryb, a także na karmienie łososi karmą na bazie ryb.

Organizatorzy alarmują też, że masowe hodowle łososia w wodach Atlantyku sprawia, iż znacząco spada liczba osobników tego gatunku w europejskich rzekach. Do kampanii Off the Table przyłączyło wiele organizacji proekologicznych z całego świata, a także restauracje, hotele, firmy cateringowe oraz znani szefowie kuchni i dziennikarze kulinarni.

Czy pstrąg to „nowy łosoś”?

Inicjatywa Brytyjczyków zatacza coraz szersze kręgi, a jednym z jej rezultatów jest zastępowanie łososia innym, dobrze znanym gatunkiem ryby — pstrągiem. Podobnie jak w przypadku kampanii Off the Table, również teraz przykład płynie z Wysp. Zjawisku przyjrzał się „Guardian”.

Powołując się na obserwacje brytyjskich hodowców ryb oraz właścicieli sklepów i restauracji, serwis informuje, że słodkowodny pstrąg zyskuje wśród tamtejszych konsumentów coraz większą popularność. Zarówno goście restauracji, jak i domorośli szefowie kuchni coraz chętniej wybierają pstrąga zamiast łososia, który budzi niesmak coraz większego grona świadomych konsumentów.

Zwolennicy rezygnacji z łososia na rzecz pstrąga podkreślają bardziej zrównoważony ekologicznie charakter hodowli tego drugiego. W odróżnieniu od łososia, znakomita większość pstrągów dostępnych na rynku pochodzi od lokalnych hodowców, nie zaś z importu i od globalnych koncernów, zajmujących się hodowlą łososia na masową skalę.

Wielu hodowców pstrągów — zauważają eksperci — pozwala ponadto rybom dorastać powoli i nie „faszerują” ich substancjami przyśpieszającymi przyrost masy mięśniowej. Wreszcie, co istotne z punktu widzenia etyki, hodowle pstrąga nie są tak gęsto zarybione i nie stresują ryb — tak jak to jest w przypadku znakomitej większości hodowli łososia.

Od pewnego czasu wśród europejskich restauratorów rośnie w siłę front „antyłososiowy” — coraz więcej szefów kuchni rezygnuje z tej bardzo popularnej ryby, do czego zachęcają również kucharzy-amatorów. Brytyjczycy znaleźli bardziej zrównoważoną i etyczną alternatywę dla łososia hodowlanego w postaci dobrze znanego pstrąga — informuje „Guardian”.

Restauratorzy rezygnują z łososia w menu

Pozostało jeszcze 90% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
eDO Post – nowa era bezpiecznej komunikacji cyfrowej dla biznesu
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska