Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca

Kucharze w wielu państwach europejskich coraz częściej rezygnują z wykorzystywania łososia w przygotowywanych przez siebie potrawach. Część z nich sięga po inne ryby, które ich zdaniem są lepszym rozwiązaniem w kuchni.

Publikacja: 07.01.2025 16:34

W 2022 roku ruszyła brytyjska inicjatywa Off the Table (ang. „ze stołu”), celem jej twórców jest zwi

W 2022 roku ruszyła brytyjska inicjatywa Off the Table (ang. „ze stołu”), celem jej twórców jest zwiększenie świadomości restauratorów oraz miłośników ryb na temat warunków hodowli łososi.

Foto: Jeppe Mønster Unsplash

Od pewnego czasu wśród europejskich restauratorów rośnie w siłę front „antyłososiowy” — coraz więcej szefów kuchni rezygnuje z tej bardzo popularnej ryby, do czego zachęcają również kucharzy-amatorów. Brytyjczycy znaleźli bardziej zrównoważoną i etyczną alternatywę dla łososia hodowlanego w postaci dobrze znanego pstrąga — informuje „Guardian”.

Restauratorzy rezygnują z łososia w menu

Do niedawna łosoś był bodaj najpopularniejszą rybą w Europie. Dania z łososiem posiadały w swoich menu zarówno bary szybkiej obsługi, jak i renomowane restauracje. Ryba ta stała się tak powszechna, że przylgnął do niej niezbyt chlubny przydomek „kurczaka morskiego” — również ze względu na nieekologiczne i nieetyczne metody hodowli łososia.

Od pewnego czasu jednak łosoś hodowlany stopniowo wychodzi z łask europejskich restauratorów, a także konsumentów. Szefowie kuchni rezygnują z serwowania tej ryby w swoich lokalach ze względu na niezrównoważony charakter produkcji łososia hodowlanego. Ta sama motywacja przyświeca również miłośnikom ryb.

Do tej pory już setki szefów kuchni i lokali gastronomicznych z całej Europy wsparło działającą od 2022 roku inicjatywę Off the Table (ang. „ze stołu”), za którą stoi brytyjska organizacja WildFish. Celem kampanii jest zwiększenie świadomości restauratorów oraz wszystkich miłośników ryb o tym, że nawet do hodowli łososi, które mają etykietkę zrównoważonych, można mieć wiele zastrzeżeń.

Czytaj więcej

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce. „Zaczynałem od zmywaka”

Twórcy kampanii zwracają uwagę między innymi na użycie antybiotyków w procesie hodowli, co negatywnie odbija się na zdrowiu także dzikich ryb, a także na karmienie łososi karmą na bazie ryb.

Organizatorzy alarmują też, że masowe hodowle łososia w wodach Atlantyku sprawia, iż znacząco spada liczba osobników tego gatunku w europejskich rzekach. Do kampanii Off the Table przyłączyło wiele organizacji proekologicznych z całego świata, a także restauracje, hotele, firmy cateringowe oraz znani szefowie kuchni i dziennikarze kulinarni.

Czy pstrąg to „nowy łosoś”?

Inicjatywa Brytyjczyków zatacza coraz szersze kręgi, a jednym z jej rezultatów jest zastępowanie łososia innym, dobrze znanym gatunkiem ryby — pstrągiem. Podobnie jak w przypadku kampanii Off the Table, również teraz przykład płynie z Wysp. Zjawisku przyjrzał się „Guardian”.

Powołując się na obserwacje brytyjskich hodowców ryb oraz właścicieli sklepów i restauracji, serwis informuje, że słodkowodny pstrąg zyskuje wśród tamtejszych konsumentów coraz większą popularność. Zarówno goście restauracji, jak i domorośli szefowie kuchni coraz chętniej wybierają pstrąga zamiast łososia, który budzi niesmak coraz większego grona świadomych konsumentów.

Zwolennicy rezygnacji z łososia na rzecz pstrąga podkreślają bardziej zrównoważony ekologicznie charakter hodowli tego drugiego. W odróżnieniu od łososia, znakomita większość pstrągów dostępnych na rynku pochodzi od lokalnych hodowców, nie zaś z importu i od globalnych koncernów, zajmujących się hodowlą łososia na masową skalę.

Wielu hodowców pstrągów — zauważają eksperci — pozwala ponadto rybom dorastać powoli i nie „faszerują” ich substancjami przyśpieszającymi przyrost masy mięśniowej. Wreszcie, co istotne z punktu widzenia etyki, hodowle pstrąga nie są tak gęsto zarybione i nie stresują ryb — tak jak to jest w przypadku znakomitej większości hodowli łososia.

Od pewnego czasu wśród europejskich restauratorów rośnie w siłę front „antyłososiowy” — coraz więcej szefów kuchni rezygnuje z tej bardzo popularnej ryby, do czego zachęcają również kucharzy-amatorów. Brytyjczycy znaleźli bardziej zrównoważoną i etyczną alternatywę dla łososia hodowlanego w postaci dobrze znanego pstrąga — informuje „Guardian”.

Restauratorzy rezygnują z łososia w menu

Pozostało jeszcze 90% artykułu
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej