Polska kuchnia cieszy się coraz większą popularnością międzynarodowego grona smakoszy, o czym świadczy bardzo wysoka pozycja w najnowszym rankingu najlepszych kuchni świata portalu Taste Atlas. W tym roku kuchnia polska znów awansowała, wyprzedzając kilka kulinarnych potęg, w tym kuchnię indyjską, amerykańską i koreańską.
Taste Atlas Awards 2024/2025: Polska kuchnia wśród najlepszych na świecie
Jak co roku, twórcy portalu kulinarnego Taste Atlas ogłosili wyniki plebiscytu na najlepsze kuchnie świata, a także regiony, miasta i lokale gastronomiczne na całym globie. Taste Atlas to najpopularniejszy przewodnik kulinarny i zarazem baza informacji na temat tradycyjnych regionalnych produktów, potraw oraz serwujących je lokali.
Ranking najlepszych kuchni świata ramach konkursu Taste Atlas Awards powstaje na podstawie ocen lokalnych potraw, napojów i produktów. Nie uwzględnia się przy tym ocen „nacjonalistycznych”, kiedy użytkownicy portalu pozytywnie oceniają potrawy z własnego kraju, a negatywnie — na przykład te z krajów sąsiednich.
Czytaj więcej
Wojciech Modest Amaro, pierwszy polski szef kuchni nagrodzony gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelin, rusza z nowym biznesem. Szef kuchni pracuje nad stworzeniem nowej marki ze świata stylu życia.
W tym roku w liczącym sto kuchni z całego świata na bardzo wysokiej, bo 11. pozycji znalazła się kuchnia polska. Zaliczyła tym samym awans w stosunku do ubiegłorocznego rankingu, w którym zajmowała 13. pozycję. Wśród polskich produktów regionalnych, które na portalu Taste Atlas zebrały najwyższe oceny użytkowników, znalazły się truskawka kaszubska, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, pierogi, sernik i pączki.