Zdobycie choćby jednej gwiazdki Michelin to dla wielu szefów kuchni ukoronowanie ich kariery i cel wieloletniej pracy. Nie dla francuskiego szefa kuchni Marka Veyrata, a w każdym razie – już nie.
Francuski szef kuchni idzie na wojnę z wydawcą przewodnika kulinarnego Michelin
Francuski szef kuchni Marc Veyrat to jedna z najsłynniejszych i najbardziej wyrazistych postaci europejskiej i światowej gastronomii. Należy do grona pionierów fine diningu opierającego się o lokalne produkty, a także do mistrzów kuchni molekularnej.
Veyrat od lat inspiruje kucharzy z całego świata jeśli chodzi o promowanie lokalności jeśli chodzi o składniki wykorzystywane w kuchni. Pochodzący z alpejskiego regionu Górna Sabaudia szef kuchni znany jest zwłaszcza z kreatywnego wykorzystania lokalnych roślin.
Czytaj więcej
Wojciech Modest Amaro, pierwszy polski szef kuchni nagrodzony gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelin, rusza z nowym biznesem. Szef kuchni pracuje nad stworzeniem nowej marki ze świata stylu życia.
W trakcie swojej długiej i błyskotliwej kariery Veyrat zdobył dla restauracji, w których pracował aż dziewięć gwiazdek Michelin. Był też pierwszym szefem kuchni, który dla swoich dwóch pierwszych restauracji zdobył maksymalną notę w cenionym przewodniku kulinarnym Gault & Millau – czyli 20 punktów.