Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji,...

Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie

Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z wię...

Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny

Jak przyciągnąć do siebie klientów korzystających z wyszukiwarki Google? Restauratorzy odkryli lukę w algorytmie, dzięki której łatwiej jest wybić się w wy...

Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”

Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.

Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygn...

Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux

W Bordeaux, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Francji, ujawniono kolejny przypadek niewolniczej pracy i handlu ludźmi. Wśród ofiar...

Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem

Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki s...

Restauracja z Warszawy na światowej liście „miejsc do odkrycia”. „Żurek to hit”

Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Wa...

Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie

Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie...

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulina...

XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przy...

Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne

Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadze...

Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?

Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogod...

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się te...

Finlandia za 5 lat chce się stać krajem winiarskim. „Widzę potencjał”

Niebawem Finlandia może dołączyć do grona europejskich krajów produkujących wino. Ma temu sprzyjać zmiana fińskiego prawa zaproponowana przez rząd w Helsin...

Legendarna restauracja kończy działalność. „Chcę spędzać więcej czasu z rodziną”

„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, je...

Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku poddanego recyklingowi to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska...

Najgorsze stoliki i podwójna opłata. Tak restauracje dyskryminują singli

Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupo...

Winiarze z Europy chcą dodawać wodę do wina. Wróci praktyka zakazana w UE?

Winiarze z południa Europy zmagają się ze rosnącymi temperaturami mającymi wpływ na jakość win, które produkują. Żądają, aby Unia Europejska zalegalizowała...

Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Narodowy konkurs rozstrzygnięty

W którym z włoskich miast pizza jest najlepsza? O to od dawna spierają się Włosi z różnych części kraju. Tegoroczna edycja narodowego rankingu przynosi odp...