Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny

Jak przyciągnąć do siebie klientów korzystających z wyszukiwarki Google? Restauratorzy odkryli lukę w algorytmie, dzięki której łatwiej jest wybić się w wy...

Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”

Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.

Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygn...

Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux

W Bordeaux, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Francji, ujawniono kolejny przypadek niewolniczej pracy i handlu ludźmi. Wśród ofiar...

Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem

Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki s...

Restauracja z Warszawy na światowej liście „miejsc do odkrycia”. „Żurek to hit”

Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Wa...

Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie

Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie...

Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni

Gdzie najlepiej wybrać się na wyjazd w Europie, aby dobrze i smacznie zjeść, ale nie wydać przy tym majątku? Na czele zestawienia znalazł się Budapeszt, al...

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulina...

XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przy...

Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne

Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadze...

Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?

Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogod...

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się te...

Finlandia za 5 lat chce się stać krajem winiarskim. „Widzę potencjał”

Niebawem Finlandia może dołączyć do grona europejskich krajów produkujących wino. Ma temu sprzyjać zmiana fińskiego prawa zaproponowana przez rząd w Helsin...

Legendarna restauracja kończy działalność. „Chcę spędzać więcej czasu z rodziną”

„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, je...

Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku poddanego recyklingowi to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska...

Najgorsze stoliki i podwójna opłata. Tak restauracje dyskryminują singli

Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupo...

Winiarze z Europy chcą dodawać wodę do wina. Wróci praktyka zakazana w UE?

Winiarze z południa Europy zmagają się ze rosnącymi temperaturami mającymi wpływ na jakość win, które produkują. Żądają, aby Unia Europejska zalegalizowała...

Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Narodowy konkurs rozstrzygnięty

W którym z włoskich miast pizza jest najlepsza? O to od dawna spierają się Włosi z różnych części kraju. Tegoroczna edycja narodowego rankingu przynosi odp...

Dwa lokale z Polski w rankingu najbardziej legendarnych restauracji na świecie

Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych...