Reklama
Rozwiń

Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

Ramen instant – japońska zupa z torebki zawojowała świat. W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant. Szybka w...

Japońska kuchnia podbija świat. Liczba restauracji wystrzeliła w ciągu dekady

Japońska kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – z roku na rok wciąż przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Dane prezen...

Perła Kulinarna w Monopolis

Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej p...

Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje

Startuje It's Good, nowa aplikacja dla miłośników dobrego jedzenia i dobrych restauracji. Jej twórcy chcą rozprawić się z hejtem – aplikacja ma umożliwiać...

Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji,...

Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie

Rudy Kurniawan to postać znana całej branży winiarskiej. Najsłynniejszy fałszerz win na świecie odsiedział długi wyrok za swoje czyny, ale po wyjściu z wię...

Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny

Jak przyciągnąć do siebie klientów korzystających z wyszukiwarki Google? Restauratorzy odkryli lukę w algorytmie, dzięki której łatwiej jest wybić się w wy...

Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”

Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.

Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygn...

Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux

W Bordeaux, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Francji, ujawniono kolejny przypadek niewolniczej pracy i handlu ludźmi. Wśród ofiar...

Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem

Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki s...

Restauracja z Warszawy na światowej liście „miejsc do odkrycia”. „Żurek to hit”

Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Wa...

Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie

Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie...

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulina...

XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie

Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przy...

Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne

Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadze...

Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?

Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogod...

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się te...

Finlandia za 5 lat chce się stać krajem winiarskim. „Widzę potencjał”

Niebawem Finlandia może dołączyć do grona europejskich krajów produkujących wino. Ma temu sprzyjać zmiana fińskiego prawa zaproponowana przez rząd w Helsin...

Legendarna restauracja kończy działalność. „Chcę spędzać więcej czasu z rodziną”

„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, je...