W Londynie otwarto niezwykłą restaurację, której personel w zdecydowanej większości stanowią osoby bezdomne. Jej współzałożycielem jest Adam Simmonds, jeden z najbardziej znanych i cenionych brytyjskich szefów kuchni, mający na swoim koncie dwie gwiazdki Michelin.
Znany szef kuchni otworzył restaurację zatrudniającą osoby bezdomne
Połączenie określeń „fine dining” i „osoby bezdomne” w jednym zdaniu z pewnością dla wielu zabrzmi dość abstrakcyjnie. Społeczne tabu, jakim jest zatrudnianie w gastronomii osób znajdujących w kryzysie bezdomności, postanowił przełamać ceniony brytyjski szef kuchni, Adam Simmonds.
Brytyjczyk doskonalił swoje umiejętności między innymi w takich renomowanych restauracjach jak londyńskie „Le Gavroche”, czy „L’Escargot”, ma też na koncie dwie gwiazdki Michelin. Pierwszą zdobył dla restauracji „Ynyshir Hall” w Walii, drugą – pracując w hotelu Danesfield House pod Londynem.
Simmonds od szeregu lat jest też aktywistą. Działa na rzecz wsparcia zdrowia psychicznego osób pracujących w branży gastronomicznej, był też wolontariuszem w restauracji „Soup Kitchen London”, serwującej posiłki dla osób potrzebujących.
Czytaj więcej
Mark Zuckerberg, szef koncernu Meta, przedstawił niedawno swój nowy pomysł na biznes, który nie ma nic wspólnego z Facebookiem czy Instagramem. To nowa pasja amerykańskiego miliardera, który rozważa wejście na rynek z nowym produktem.