Wojciech Modest Amaro jest w polskiej gastronomii postacią wyjątkową. Stworzona przez niego warszawska restauracja Atelier Amaro, już nieistniejąca, zdobyła pierwszą w Polsce gwiazdkę w przewodniku kulinarnym Michelin. W 2020 roku wyróżniono go nagrodą Grand Prix de l’Art de la Cuisine, jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień w świecie gastronomii.
Wojciech Amaro był również gwiazdą popularnych programów telewizyjnych takich jak Top Chef czy Hell's Kitchen: Piekielna kuchnia. Wydał też cenione książki: „Natura kuchni polskiej”, „Kuchnia polska XXI wieku” oraz „Heartmade by atelier Amaro”.
Dwa lata temu Wojciech Amaro zmienił sporo w swoim życiu – zrezygnował z prowadzenia restauracji w dużych miastach, a na swojej farmie pod Warszawą prowadzi uprawę warzyw i owoców, a także organizuje kolacje dla zaproszonych gości. Nie zamierza jednak na tym poprzestać – otwiera właśnie nowy rozdział swojej działalności.
Amaro Home: Wojciech Modest Amaro rusza z nowym biznesem
Symbolem Wojciecha Amaro w ostatnich latach stała się stworzona przez niego autorska marka Heart by Amaro. Tak nazywała się prowadzona przez niego (nieistniejąca już) restauracja w Zakopanem. Znany polski szef kuchni chce rozwijać tę markę poza szeroko pojętą gastronomią. W sklepie internetowym oferowane są sygnowane nazwiskiem Amaro luksusowe herbaty, mieszanki ziół, oliwy, produkty delikatesowe i akcesoria do domu. Wszystkie produkty powstały według receptur, które opracował Wojciech Amaro.
Czytaj więcej
Popularność perfum nie słabnie, to dla wielu osób pierwszy krok w stronę świata produktów luksusowych. Jednak ostatnie miesiące pokazują siłę nowego trendu, jego popularność to w dużym stopniu zasługa pokolenia Z.