Raport: najdroższe restauracje w Europie. Jak w rankingu wypada Polska?

Gdzie w Europie zjemy najtańszy, a gdzie najdroższy posiłek w restauracji? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza nowy raport ekspertów z branży turystycznej. Uwzględniono w nim również ceny w polskich restauracjach. Jak wypadamy na tle Europy?

Publikacja: 30.08.2024 08:15

Rozpiętości cenowe między restauracjami w najtańszych i najdroższych miastach Europy mogą być kilkuk

Rozpiętości cenowe między restauracjami w najtańszych i najdroższych miastach Europy mogą być kilkukrotne.

Foto: Pat Unsplash

W których europejskich miastach ceny w restauracjach przyprawiają o ból głowy, a gdzie kolacja czy obiad „na mieście” nie będą obciążeniem dla portfela? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza nowy raport, których autorami są eksperci z branży turystycznej, którzy przebadali czołowe rynki europejskie, także polski.

Ceny w restauracjach w Europie. Gdzie najtaniej?

Jedzenie w restauracjach to dla wielu osób nieodłączny element wakacyjnych wyjazdów, który zwykle wiąże się z niemałym wydatkiem. W dobie kryzysu gospodarczego wiele osób przykłada dużą wagę do tego, aby w trakcie wyjazdu za granicę wydać na jedzenie stosunkowo niewiele, a zarazem – zjeść dobrze.

Czytaj więcej

Ozempic wkracza do świata mody. Nowe zjawisko może zdominować wybiegi

Pytanie, gdzie w Europie zjemy najtaniej, a gdzie najdrożej, zadali sobie analitycy z niemieckiego portalu turystycznego FerryGoGo. Eksperci przeanalizowali ceny posiłków dla dwóch osób w restauracjach średniej klasy w 36 europejskich krajach, w przeliczeniu na euro. Dodajmy, że obliczono średnie ceny posiłków składających się z trzech dań.

Polska ze średnią ceną pełnego dwuosobowego obiadu wynoszącą 37,34 euro znalazła się na siódmej pozycji od końca — czyli w gronie najtańszych krajów w Europie. Średnia cena w Polsce jest wiec znacznie niższa od średniej europejskiej, która wynosi 56 euro.

Nieco taniej jest w Bułgarii i Serbii, gdzie średnie ceny wynoszą odpowiednio 35,87 i 34,15 euro. Jeszcze niżej w rankingu znalazły się Białoruś, Bośnia i Herzegowina, Macedonia Północna oraz Ukraina. We wszystkich tych krajach ceny nie przekraczają 30 euro, zaś w najtańszej Ukrainie dwuosobowy posiłek kosztuje średnio jedynie 22,77 euro.

Dziesiątkę krajów z najtańszymi restauracjami w Europie zamyka Słowacja, gdzie średnia cena trzydaniowego obiadu dla dwóch osób wyniosła równo 40 euro. Z rankingu FerryGoGo wynika, że dokładnie tyle samo wydamy również w Czarnogórze i Portugalii.

Pośrodku stawki znalazły się Węgry, Słowenia, Hiszpania i Grecja. Średnia cena dwuosobowego obiadu wynosi w tych krajach maksymalnie 50 euro. Granicę tę przekroczyły z kolei Chorwacja i Litwa, zaś w Łotwie, Estonii, Niemczech, Francji, Włoszech, Austrii, na Malcie i w Holandii średnie ceny wynoszą już między 60 a 70 euro.

Miasta z najdroższymi restauracjami w Europie

Nie będzie zaskoczeniem, że im bardziej na północ i zachód Starego Kontynentu, tym drożej. Liderem rankingu okazała się Szwajcaria, gdzie za trzydaniowy posiłek dwie osoby muszą zapłacić średnio 113,49 euro, czyli dwukrotność średniej europejskiej. To też prawie trzy razy drożej niż w Polsce.

Na podium krajów z najdroższymi restauracjami znalazły się również Dania i Norwegia. W krajach tych średnie ceny obiadu dla dwóch osób wynoszą odpowiednio 100,00 i 87,49 euro.

Na dalszych pozycjach uplasowały się Luksemburg, Belgia, Irlandia, Finlandia, Wielka Brytania i Szwecja, gdzie za pełny obiad dwoje turystów musi zapłacić średnio między 70 a 80 euro. Najdroższą dziesiątkę europejskich krajów zamyka wspomniana wyżej Holandia.

Kraje z najtańszymi restauracjami w Europie

1. Ukraina

2. Macedonia Północna

3. Bośnia i Hercegowina

4. Białoruś

5. Serbia

6. Bułgaria

W których europejskich miastach ceny w restauracjach przyprawiają o ból głowy, a gdzie kolacja czy obiad „na mieście” nie będą obciążeniem dla portfela? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza nowy raport, których autorami są eksperci z branży turystycznej, którzy przebadali czołowe rynki europejskie, także polski.

Ceny w restauracjach w Europie. Gdzie najtaniej?

Pozostało 89% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Dylematy ekologiczne
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska