Cały świat podrabia włoskie specjały regionalne. Włosi mają już tego dosyć

Dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie” to w istocie podróbki – skarżą się włoscy producenci żywności. Najczęściej podrabiane są sery, na czele z tymi najbardziej znanymi, Parmigiano Reggiano oraz Grana Padano.

Włochy tracą monopol na trufle. Amerykanie chcą im rzucić wyzwanie

Włoski Piemont od lat uważany się za producenta trufli najwyższej jakości. W USA powoli rośnie mu konkurencja – producenci z Kalifornii niebawem mogą zagrozić truflowemu monopolowi producentów z Piemontu.

Upada mit słynnej diety śródziemnomorskiej: połowa Włochów cierpi na otyłość

Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z otyłością lub nadwagą.

Zuzanna Skalska: Polska staje się rajem dla wegan i wegetarian

Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do porządku dziennego – mówi Zuzanna Skalska, analityczka trendów w biznesie i innowacjach.

Sushi bez wasabi? W Japonii nie ma kto uprawiać słynnego chrzanu

Wasabi to jeden z jeden z najbardziej charakterystycznych produktów eksportowych Japonii. Jednak ubywa producentów składnika, bez którego trudno wyobrazić sobie sushi. Zmiany klimatyczne też mają wpływ na to, że wasabi uprawiane jest coraz rzadziej.

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy pokazuje raport serwisu Pyszne.pl.

Zaczyna brakować syropu klonowego. Kanada uruchamia rezerwy strategiczne

Brak mikroprocesorów czy ropy naftowej to nie jedyny deficyt z jakim zmaga się świat. Zaczyna brakować również syropu klonowego. Sytuacja jest na tyle poważna, że Kanada uruchomiła rezerwy strategiczne tego produktu.