Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”

Słynnemu przewodnikowi kulinarnemu Michelin, znanemu z gwiazdek, które przyznawane są restauracjom, rośnie silna konkurencja. Paryscy miłośnicy dobrej kuchni coraz częściej sięgają po znacznie bardziej demokratyczny przewodnik o nazwie Guide Ultime – dla tych, którzy kochają dobre jedzenie, ale nie chcą wydać w restauracji fortuny.

Three Cents wkracza do Polski. Nowa marka w portfolio Coca-Cola HBC Polska

Do polskich koktajlbarów, restauracji i hoteli wkraczają nowe produkty z portfolio firmy Coca-Cola HBC Polska. Rodzina napojów Three Cents to odpowiedź na nowe potrzeby nie tylko klientów, ale też barmanów.

Szaleństwo na punkcie „luksusowych wód mineralnych”. Nisza rośnie w siłę

Rośnie w siłę branża „luksusowych wód mineralnych”. Są krystalicznie czyste, mają wyjątkowy skład i pochodzenie – a także są kosmicznie drogie. Luksusowa nisza rośnie w siłę.

Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” wkracza do barów i restauracji

Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować narodziny trendu który, zdaniem ekspertów, wyznaczy to, jak będziemy postrzegać „dobrą zabawę”.

Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu

Żurek doceniony na świecie – polska zupa zajęła drugie miejsce w plebiscycie znanego serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni. Żur przegrał jedynie z tonkotsu ramen z Japonii, ta zupa okazała się bezkonkurencyjna.

Itameshi: miks Włoch i Japonii. Ten trend kulinarny namiesza na talerzach

Itameshi to fenomen, który zyskuje coraz większą popularność w restauracjach. Szefowie kuchni odkryli, że połączenie kuchni japońskiej i włoskiej może być wyjątkowo smaczne.

Miejsca z najlepszą kuchnią na świecie. Nikt nie jada tak dobrze jak Europa

Totalna dominacja Europy – tak można określić wyniki tegorocznego raportu „Best of the Best” opracowanego przez serwis podróżniczy TripAdvisor. W zestawieniu miejsc z najlepszą kuchnią na świecie miasta europejskie zdominowały czołową dziesiątkę.

Bagietka na liście dziedzictwa UNESCO. Niezwykła kariera prostej bułki

Francuska bagietka doczekała się umieszczenia na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Unesco. Od dekad ta charakterystyczna bułka to synonim francuskiego stylu życia, który uwodzi i fascynuje ludzi na całym świecie.

Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch

Bolonia, miasto z regionu Emilia-Romagna, zwyciężyła w rankingu na miasto z najlepszą kuchnią w prestiżowym zestawieniu przygotowywanym przez ceniony amerykański magazyn podróżniczy „Conde Nast Traveller”.

Ewelina Fabisiak: Jesteśmy przeciążeni jako społeczeństwo. Detoks to odpoczynek

Żyjemy w czasach, gdy dobre, świadome żywienie pozwala zmniejszać ryzyko zachorowań na wiele schorzeń – mówi Ewelina Fabisiak, dietetyczka, twórczyni konceptu kulinarnego I Love Juice i autorka programów detoksowych wspomagających pracę organizmu.

Masło jako przekąska: trend kulinarny, który błyskawicznie zyskuje popularność

Doprawione, wzbogacone o wykwintne dodatki i przede wszystkim – serwowane jako przekąska, tak jak dotąd wędliny czy sery. Popularność masła w formie przekąski narodziła się na TikToku, ale już dawno wyszła poza ten serwis. Lekarze są zaniepokojeni.

Bar z Krakowa wśród najlepszych na świecie. Debiut Polaków na prestiżowej liście

Krakowski bar „TAG” zadebiutował na arenie międzynarodowej – i od razu trafił do światowej czołówki. Krakowski lokal znalazł się w czołowej setce najlepszych barów na świecie w tegorocznej edycji konkursu The World's 50 Best Bars”. Bar z Krakowa wśród najlepszych lokali tego typu na świecie. Polacy na prestiżowej liście

„1000 lat historii”. Niemcy chcą, by precle trafiły na listę dziedzictwa UNESCO

Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie niemieckiego rządu.

Walka o ocet: Włosi oskarżają Słowenię o próbę przywłaszczenia balsamico

Włosi bardzo poważnie podchodzą do ochrony swoich flagowych produktów, a słynny ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z nich. Rząd w Rzymie oskarża Słowenię o próbę przywłaszczenia tego produktu.

Lokal na dachu wieżowca w Warszawie wśród najlepszych letnich barów w Europie

Warszawski bar „Level 27” znalazł się w gronie najciekawszych rooftop barów w Europie. Na liście są lokale z czołowych miast Europy – z Sewilii, Wiednia, Rzymu czy Sztokholmu.

Dobre maniery na bok: jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw

Do takiego wniosku doszedł zespół badaczy z Wielkiej Brytanii. Udało im się udowodnić, że przeżuwanie kęsów z otwartymi ustami wzmacnia smak potraw – i zwiększa przyjemność płynącą z jedzenia.

„Białe złoto”. Włosi tracą światowy monopol na jedną z najcenniejszych przypraw

Białe trufle to od wieków specjalność włoskiego Piemontu. Te grzyby, jedna z najcenniejszych przypraw w kuchni, rosną wyłącznie dziko, jednak wygląda na to, że Francuzom uda się przełamać monopol Włochów.

Klimatyzacja nas tuczy? Badacze są zgodni: chłód w domu pobudza apetyt

Korzystanie z klimatyzacji w domu może powodować, że częściej sięgamy po jedzenie. Sprawę dodatkowo pogarsza siedzący tryb życia. Zależność między przyjemnym chłodem w mieszkaniu a przybieraniem na wadze zbadał hiszpański dziennik „El Pais”.