Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” w 2023 roku wkroczy do barów i knajp

Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować narodziny trendu który, zdaniem ekspertów, wyznaczy to, jak będziemy postrzegać „dobrą zabawę”.

Bagietka na liście dziedzictwa UNESCO. Niezwykła kariera prostej bułki

Francuska bagietka doczekała się umieszczenia na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Unesco. Od dekad ta charakterystyczna bułka to synonim francuskiego stylu życia, który uwodzi i fascynuje ludzi na całym świecie.

Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch

Bolonia, miasto z regionu Emilia-Romagna, zwyciężyła w rankingu na miasto z najlepszą kuchnią w prestiżowym zestawieniu przygotowywanym przez ceniony amerykański magazyn podróżniczy „Conde Nast Traveller”.

Ewelina Fabisiak: Jesteśmy przeciążeni jako społeczeństwo. Detoks to odpoczynek

Żyjemy w czasach, gdy dobre, świadome żywienie pozwala zmniejszać ryzyko zachorowań na wiele schorzeń – mówi Ewelina Fabisiak, dietetyczka, twórczyni konceptu kulinarnego I Love Juice i autorka programów detoksowych wspomagających pracę organizmu.

Masło jako przekąska: trend kulinarny, który błyskawicznie zyskuje popularność

Doprawione, wzbogacone o wykwintne dodatki i przede wszystkim – serwowane jako przekąska, tak jak dotąd wędliny czy sery. Popularność masła w formie przekąski narodziła się na TikToku, ale już dawno wyszła poza ten serwis. Lekarze są zaniepokojeni.

Bar z Krakowa wśród najlepszych na świecie. Debiut Polaków na prestiżowej liście

Krakowski bar „TAG” zadebiutował na arenie międzynarodowej – i od razu trafił do światowej czołówki. Krakowski lokal znalazł się w czołowej setce najlepszych barów na świecie w tegorocznej edycji konkursu The World's 50 Best Bars”. Bar z Krakowa wśród najlepszych lokali tego typu na świecie. Polacy na prestiżowej liście

„1000 lat historii”. Niemcy chcą, by precle trafiły na listę dziedzictwa UNESCO

Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie niemieckiego rządu.

Walka o ocet: Włosi oskarżają Słowenię o próbę przywłaszczenia balsamico

Włosi bardzo poważnie podchodzą do ochrony swoich flagowych produktów, a słynny ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z nich. Rząd w Rzymie oskarża Słowenię o próbę przywłaszczenia tego produktu.

Lokal na dachu wieżowca w Warszawie wśród najlepszych letnich barów w Europie

Warszawski bar „Level 27” znalazł się w gronie najciekawszych rooftop barów w Europie. Na liście są lokale z czołowych miast Europy – z Sewilii, Wiednia, Rzymu czy Sztokholmu.

Dobre maniery na bok: jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw

Do takiego wniosku doszedł zespół badaczy z Wielkiej Brytanii. Udało im się udowodnić, że przeżuwanie kęsów z otwartymi ustami wzmacnia smak potraw – i zwiększa przyjemność płynącą z jedzenia.

„Białe złoto”. Włosi tracą światowy monopol na jedną z najcenniejszych przypraw

Białe trufle to od wieków specjalność włoskiego Piemontu. Te grzyby, jedna z najcenniejszych przypraw w kuchni, rosną wyłącznie dziko, jednak wygląda na to, że Francuzom uda się przełamać monopol Włochów.

Klimatyzacja nas tuczy? Badacze są zgodni: chłód w domu pobudza apetyt

Korzystanie z klimatyzacji w domu może powodować, że częściej sięgamy po jedzenie. Sprawę dodatkowo pogarsza siedzący tryb życia. Zależność między przyjemnym chłodem w mieszkaniu a przybieraniem na wadze zbadał hiszpański dziennik „El Pais”.

Zamiast mleka, wyciąg z orzechów: Szwajcarzy szukają pomysłu na ser przyszłości

Szwajcaria uchodzi za ojczyznę sera, jednak perspektywa walki z zmianami klimatu może zmusić Szwajcarów do rezygnacji z produkcji mleka. To oznacza, że „szwajcarskie sery” trzeba będzie wymyślić na nowo. Z czego zatem będą powstawać?

Cały świat podrabia włoskie specjały regionalne. Włosi mają już tego dosyć

Dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie” to w istocie podróbki – skarżą się włoscy producenci żywności. Najczęściej podrabiane są sery, na czele z tymi najbardziej znanymi, Parmigiano Reggiano oraz Grana Padano.

Włochy tracą monopol na trufle. Amerykanie chcą im rzucić wyzwanie

Włoski Piemont od lat uważany się za producenta trufli najwyższej jakości. W USA powoli rośnie mu konkurencja – producenci z Kalifornii niebawem mogą zagrozić truflowemu monopolowi producentów z Piemontu.

Upada mit słynnej diety śródziemnomorskiej: połowa Włochów cierpi na otyłość

Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z otyłością lub nadwagą.

Zuzanna Skalska: Polska staje się rajem dla wegan i wegetarian

Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do porządku dziennego – mówi Zuzanna Skalska, analityczka trendów w biznesie i innowacjach.

Sushi bez wasabi? W Japonii nie ma kto uprawiać słynnego chrzanu

Wasabi to jeden z jeden z najbardziej charakterystycznych produktów eksportowych Japonii. Jednak ubywa producentów składnika, bez którego trudno wyobrazić sobie sushi. Zmiany klimatyczne też mają wpływ na to, że wasabi uprawiane jest coraz rzadziej.