Zaczyna brakować syropu klonowego. Kanada uruchamia rezerwy strategiczne

Brak mikroprocesorów czy ropy naftowej to nie jedyny deficyt z jakim zmaga się świat. Zaczyna brakować również syropu klonowego. Sytuacja jest na tyle powa...

Aszu, DOCG, vintage: co oznaczają zagadkowe słowa i skróty na etykietach win?

Są takie określenia, które osobom niezbyt zorientowanym w świecie win, nie powiedzą nic lub wprawią je w zakłopotanie. Co kryje się pod enigmatycznymi słow...

Raport: dieta mężczyzn dużo bardziej szkodliwa dla klimatu niż dieta kobiet

Dieta mięsożernych mężczyzn bardziej przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych niż dieta kobiet jedzących mięso – to wnioski badacze z University of Le...

„Mięczaki też czują ból”. Wielka Brytania zakaże gotowania żywcem?

Rząd brytyjski rozważa wprowadzenie poprawek do ustawy o dobrostanie zwierząt. Dzięki temu nielegalne może stać się między innymi gotowanie żywcem homarów,...

Francja: karykatura z „Charlie Hebdo” na etykietach win. Policjanci oburzeni

Umieszczona na butelkach wina etykieta, przygotowana przez współpracownika francuskiego magazynu „Charlie Hebdo”, zabolała francuskich policjantów. Funkcjo...

Julia Walch: „Droga od winnicy do butelki wina trwa wiele lat”

Julia Walch, współwłaścicielka rodzinnej winnicy w Południowym Tyrolu, jednego z najbardziej niezwykłych winiarskich regionów Włoch, opowiada o regionie, w...

Norbert Dudziński, czołowy polski sommelier: „W fine diningu ważny jest luz”

Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych...

Dzień pieszego pasażera: nietypowy pomysł fast foodów dla klientów w samochodach

W czasie pandemii sprzedaż bezkontaktowa była koniecznością. Upodobanie do takiego sposobu kupowania pozostało klientom fast-foodów. Efekt: kolejki samocho...

Młode wino: czym jest i skąd bierze się jego popularność?

W trzeci czwartek listopada przypada „święto młodego wina”. Ale co tak naprawdę oznacza, że wino jest młode i co je odróżnia od wina „starego”?

Chiny walczą z pijaństwem: zapraszanie znajomych na drinka będzie karane

Władze chińskie chcą przeciwdziałać rosnącej popularności alkoholu w Państwie Środka. Dlatego niektóre zachowania, w tym zachęcanie do picia, mają być odtą...

Reklama
Reklama

„Na etykiecie musi być pałacyk”. Jakie sztuczki stosują producenci win?

Rysunek przedstawiający zamek lub pałacyk, do tego ozdobna czcionka i ciężka butelka, jakby była z ołowiu – to tylko niektóre z zabiegów, które mają przeko...

Wysokie ceny żywności? „Dieta wegańska wyjdzie taniej” – radzą badacze z Oxfordu

Przejście na dietę wegańską czy wegetariańską pozwoli obniżyć rachunki za zakupy nawet o 30 procent – donosi specjalistyczny magazyn „The Lancet”. Także w...

Od czego zależy smak dobrej kawy? Po pierwsze: od ziaren. Po drugie: od ekspresu

Dobra kawa zawsze zaczyna się od ziaren najlepszej jakości, ale na tym nie koniec. Potrzebny jest jeszcze ekspres, który będzie w stanie wyciągnać z nich s...

Floryda zapłaci przewodnikowi Michelin za recenzje swoich restauracji

Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał,...

Polskie przysmaki na liście warzyw i owoców zagrożonych wyginięciem

Znani szefowie kuchni przygotowali listę rzadkich lokalnych warzyw i owoców z całego świata, które wkrótce mogą zniknąć z naszego menu. Wśród nich znalazły...

Cuvee, riserva, auslese: co oznaczają te słowa na butelkach win?

Specjalistyczne pojęcia winiarskie mają ułatwić wybór. Dzięki ich znajomości wiadomo, czego można spodziewać się po danym produkcie. Tyle teoria, praktyka...

Świątynia street foodu. Powstanie niezrealizowany projekt Anthony'ego Bourdaina

Projekt zmarłego w 2018 roku Anthony'ego Bourdaina, doczeka się realizacji. W Nowym Jorku powstanie mekka miłośników azjatyckiego street foodu, w którym za...

„Smaczna i etyczna”. Czekolada bez odrobiny kakao? Ta technologia to umożliwia

Czekolada powinna zawierać kakao, wszyscy to wiemy. Dzięki innowacjom można dokonać niemożliwego – i stworzyć czekoladę bez kakao. Być może zmiany klimatyc...

Kaiseki: dlaczego świat oszalał na punkcie tradycyjnej kuchni japońskiej?

Kaiseki zyskuje coraz większą popularność w japońskich restauracjach na całym świecie. W Polsce również przybywa miejsc, gdzie można zjeść niezwykle w trad...

Kradzież stulecia: z restauracji w Hiszpanii zniknęły wina za 1,5 mln złotych

Z restauracji na południu Hiszpanii złodzieje wynieśli kilkadziesiąt butelek rzadkich win, w tym ponad dwustuletni trunek. Wiedzieli, co kradną, to nie był...

Reklama
Reklama