2022 będzie rokiem NoLo: nadchodzi moda na drinki bez alkoholu

Ostatnie miesiące to błyskawicznie rosnąca popularność drinków i koktajli bezalkoholowych lub z niewielką ilością alkoholu. Ten trend zyskał już nawet spec...

Panettone: włoska baba wypiera polskie ciasta wigilijne. Skąd ta popularność?

Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świe...

Sommelier ma nam pomagać, ale boimy się go. Jak zamawiać wino w restauracji?

Sommelier ma być pomocnikiem i przewodnikiem dla gości restauracji, ale wiele osób boi się rozmowy z nim. Dlaczego? Boimy się przyznać do braku wiedzy o wi...

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Odpowiedź brzmi: to zależy

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Większość osób uważa, że to błąd, bo chłodzić można jedynie wino białe, a czerwone wino powinno mieć temperatu...

Hiszpania ma kłopot: w kraju brakuje alkoholu. Święta pod znakiem zapytania

Przed świętami Hiszpania, podobnie jak inne kraje Europy, zmaga się z wieloma problemami. Do tej listy Hiszpanie muszą dopisać kolejny kłopot: w restauracj...

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy p...

Zaczyna brakować syropu klonowego. Kanada uruchamia rezerwy strategiczne

Brak mikroprocesorów czy ropy naftowej to nie jedyny deficyt z jakim zmaga się świat. Zaczyna brakować również syropu klonowego. Sytuacja jest na tyle powa...

Aszu, DOCG, vintage: co oznaczają zagadkowe słowa i skróty na etykietach win?

Są takie określenia, które osobom niezbyt zorientowanym w świecie win, nie powiedzą nic lub wprawią je w zakłopotanie. Co kryje się pod enigmatycznymi słow...

Raport: dieta mężczyzn dużo bardziej szkodliwa dla klimatu niż dieta kobiet

Dieta mięsożernych mężczyzn bardziej przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych niż dieta kobiet jedzących mięso – to wnioski badacze z University of Le...

„Mięczaki też czują ból”. Wielka Brytania zakaże gotowania żywcem?

Rząd brytyjski rozważa wprowadzenie poprawek do ustawy o dobrostanie zwierząt. Dzięki temu nielegalne może stać się między innymi gotowanie żywcem homarów,...

Reklama
Reklama

Francja: karykatura z „Charlie Hebdo” na etykietach win. Policjanci oburzeni

Umieszczona na butelkach wina etykieta, przygotowana przez współpracownika francuskiego magazynu „Charlie Hebdo”, zabolała francuskich policjantów. Funkcjo...

Julia Walch: „Droga od winnicy do butelki wina trwa wiele lat”

Julia Walch, współwłaścicielka rodzinnej winnicy w Południowym Tyrolu, jednego z najbardziej niezwykłych winiarskich regionów Włoch, opowiada o regionie, w...

Norbert Dudziński, czołowy polski sommelier: „W fine diningu ważny jest luz”

Pracował w czołowych restauracjach zaliczanych do światowej elity. Uczył się od najlepszych w branży. Teraz Norbert Dudziński, jeden z najbardziej znanych...

Dzień pieszego pasażera: nietypowy pomysł fast foodów dla klientów w samochodach

W czasie pandemii sprzedaż bezkontaktowa była koniecznością. Upodobanie do takiego sposobu kupowania pozostało klientom fast-foodów. Efekt: kolejki samocho...

Młode wino: czym jest i skąd bierze się jego popularność?

W trzeci czwartek listopada przypada „święto młodego wina”. Ale co tak naprawdę oznacza, że wino jest młode i co je odróżnia od wina „starego”?

Chiny walczą z pijaństwem: zapraszanie znajomych na drinka będzie karane

Władze chińskie chcą przeciwdziałać rosnącej popularności alkoholu w Państwie Środka. Dlatego niektóre zachowania, w tym zachęcanie do picia, mają być odtą...

„Na etykiecie musi być pałacyk”. Jakie sztuczki stosują producenci win?

Rysunek przedstawiający zamek lub pałacyk, do tego ozdobna czcionka i ciężka butelka, jakby była z ołowiu – to tylko niektóre z zabiegów, które mają przeko...

Wysokie ceny żywności? „Dieta wegańska wyjdzie taniej” – radzą badacze z Oxfordu

Przejście na dietę wegańską czy wegetariańską pozwoli obniżyć rachunki za zakupy nawet o 30 procent – donosi specjalistyczny magazyn „The Lancet”. Także w...

Od czego zależy smak dobrej kawy? Po pierwsze: od ziaren. Po drugie: od ekspresu

Dobra kawa zawsze zaczyna się od ziaren najlepszej jakości, ale na tym nie koniec. Potrzebny jest jeszcze ekspres, który będzie w stanie wyciągnać z nich s...

Floryda zapłaci przewodnikowi Michelin za recenzje swoich restauracji

Floryda nie ma jeszcze przewodnika Michelin oceniającego restauracje w tym stanie, ale to się zmieni. Władze stanowe zapłacą za to, by przewodnik powstał,...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama