Czy słynący z autentyczności, precyzji i ekologiczności skandynawski fine dining doczekał się następcy? Bardzo możliwe. Na gastronomicznej mapie Europy pojawiła się nowa gwiazda – Estonia.

Gwiazdki Michelin dla restauracji z Estonii

Z oczywistych względów w 2022 roku rosyjskie restauracje straciły wszystkie swoje gwiazdki, nie wypuszczono też czerwonego przewodnika po tym kraju. W zamian na europejskiej mapie haute cuisine pojawił się kolejny ciekawy gracz: Estonia.

Opublikowano właśnie pierwszy w historii przewodnik Michelin po Estonii. Pojawiły się w nim dwie restauracje z Tallina, które otrzymały po jednej gwiazdce Michelin.

Pierwszą z nich jest „NOA Chef's Hall”, w której szefem kuchni jest Tőnis Sigur. Inspektorzy docenili siedmiodaniowe menu złożone z wyrafinowanych składników pozyskiwanych z całego świata.

Czytaj więcej

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Potrawy w „NOA Chef's Hall” są „kompleksowe, wysoce oryginalne i pełne spójnych smaków, warstw i tekstur” – czytamy w notce inspektorów. Wrażenie robi również nowoczesna architektura budynku, w którym znajduje się restauracja.

Na uwagę zasługuje też tamtejsza karta win. Jej autorem jest Robert Põld, który otrzymał od organizacji Michelin nagrodę dla najlepszego sommeliera w Estonii.

Drugą gwiazdkową restauracją jest „180° by Matthias Diether”, która swoją nazwę wzięła od panoramicznego widoku, który roztacza się z otwartej kuchni. Doceniono tu efektowne menu degustacyjne (4- lub 6-daniowe), które imponuje przywiązaniem do szczegółu i ciekawą grą kontrastów.

Estońska kuchnia wyróżniona w przewodniku Michelin

Zrównoważone, ekologiczne pozyskiwanie produktów i przyrządzanie dań to obecnie jeden z najsilniejszych trendów w gastronomii. Aby podkreślić wagę takiego podejścia, organizacja Michelin przyznaje specjalne zielone gwiazdki restauracjom, które wdrożyły przyjazne dla środowiska praktyki.

W 2022 roku wyróżnienie to otrzymały dwie restauracje: „Põhjaka Manor” w mieście Mäeküla i „Fotografiska” w Tallinie, znajdująca się przy muzeum fotografii o tej samej nazwie.

W czerwonym przewodniku znalazło się ponadto pięć restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. Otrzymują je miejsca, które w udany sposób łączą wysoką jakość serwowanych potraw z rozsądnymi cenami.

Odznaczenia przyznano restauracjom: „Fellin” w Viljandi oraz „Lore Bistroo”, Härg”, „Mantel ja Korsten” i „NOA” w Tallinie (ta ostatnia znajduje się w tym samym budynku, co gwiazdkowa „NOA Chef's Hall”).

Oprócz powyższych restauracji organizacja Michelin wyróżniła jeszcze 22 godne polecenia restauracje. Większość z nich znajduje się w Tallinie, trzy w Tartu, reszta – w innych miastach rozsianych po całej Estonii.

To nie koniec wyróżnień, jakie otrzymali estońscy restauratorzy. Oprócz wspomnianej nagrody dla najlepszego sommeliera, tytuł najlepszego młodego szefa kuchni przyznano Janno Lepikowi z restauracji „Lore Bistroo”. Z kolei nagrodę za najlepszą obsługę otrzymał zespół rodzinnej restauracji „Lahepere Villa” w miejscowości Kloogaranna.