Kuchnia bałtycka robi furorę: Estonia po raz pierwszy z gwiazdkami Michelin

Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwszy przyznali gwiazdki restauracjom z tego regionu.

Publikacja: 27.05.2022 13:31

W najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin dwie restauracje z Estonii otrzymały gwiazdki.

W najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin dwie restauracje z Estonii otrzymały gwiazdki.

Foto: Fabrizio Magoni

Czy słynący z autentyczności, precyzji i ekologiczności skandynawski fine dining doczekał się następcy? Bardzo możliwe. Na gastronomicznej mapie Europy pojawiła się nowa gwiazda – Estonia.

Gwiazdki Michelin dla restauracji z Estonii

Z oczywistych względów w 2022 roku rosyjskie restauracje straciły wszystkie swoje gwiazdki, nie wypuszczono też czerwonego przewodnika po tym kraju. W zamian na europejskiej mapie haute cuisine pojawił się kolejny ciekawy gracz: Estonia.

Opublikowano właśnie pierwszy w historii przewodnik Michelin po Estonii. Pojawiły się w nim dwie restauracje z Tallina, które otrzymały po jednej gwiazdce Michelin.

Pierwszą z nich jest „NOA Chef's Hall”, w której szefem kuchni jest Tőnis Sigur. Inspektorzy docenili siedmiodaniowe menu złożone z wyrafinowanych składników pozyskiwanych z całego świata.

Czytaj więcej

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Potrawy w „NOA Chef's Hall” są „kompleksowe, wysoce oryginalne i pełne spójnych smaków, warstw i tekstur” – czytamy w notce inspektorów. Wrażenie robi również nowoczesna architektura budynku, w którym znajduje się restauracja.

Na uwagę zasługuje też tamtejsza karta win. Jej autorem jest Robert Põld, który otrzymał od organizacji Michelin nagrodę dla najlepszego sommeliera w Estonii.

Drugą gwiazdkową restauracją jest „180° by Matthias Diether”, która swoją nazwę wzięła od panoramicznego widoku, który roztacza się z otwartej kuchni. Doceniono tu efektowne menu degustacyjne (4- lub 6-daniowe), które imponuje przywiązaniem do szczegółu i ciekawą grą kontrastów.

Estońska kuchnia wyróżniona w przewodniku Michelin

Zrównoważone, ekologiczne pozyskiwanie produktów i przyrządzanie dań to obecnie jeden z najsilniejszych trendów w gastronomii. Aby podkreślić wagę takiego podejścia, organizacja Michelin przyznaje specjalne zielone gwiazdki restauracjom, które wdrożyły przyjazne dla środowiska praktyki.

W 2022 roku wyróżnienie to otrzymały dwie restauracje: „Põhjaka Manor” w mieście Mäeküla i „Fotografiska” w Tallinie, znajdująca się przy muzeum fotografii o tej samej nazwie.

W czerwonym przewodniku znalazło się ponadto pięć restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. Otrzymują je miejsca, które w udany sposób łączą wysoką jakość serwowanych potraw z rozsądnymi cenami.

Odznaczenia przyznano restauracjom: „Fellin” w Viljandi oraz „Lore Bistroo”, Härg”, „Mantel ja Korsten” i „NOA” w Tallinie (ta ostatnia znajduje się w tym samym budynku, co gwiazdkowa „NOA Chef's Hall”).

Oprócz powyższych restauracji organizacja Michelin wyróżniła jeszcze 22 godne polecenia restauracje. Większość z nich znajduje się w Tallinie, trzy w Tartu, reszta – w innych miastach rozsianych po całej Estonii.

To nie koniec wyróżnień, jakie otrzymali estońscy restauratorzy. Oprócz wspomnianej nagrody dla najlepszego sommeliera, tytuł najlepszego młodego szefa kuchni przyznano Janno Lepikowi z restauracji „Lore Bistroo”. Z kolei nagrodę za najlepszą obsługę otrzymał zespół rodzinnej restauracji „Lahepere Villa” w miejscowości Kloogaranna.

Czy słynący z autentyczności, precyzji i ekologiczności skandynawski fine dining doczekał się następcy? Bardzo możliwe. Na gastronomicznej mapie Europy pojawiła się nowa gwiazda – Estonia.

Gwiazdki Michelin dla restauracji z Estonii

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Restauracje
Finał wiosennej odsłony RestaurantWeeka. Ta edycja festiwalu jest szczególna
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią