Polka z główną nagrodą w prestiżowym konkursie fotograficznym

Fotografka Kasia Ciesielska-Faber wygrała międzynarodowy konkurs fotografii kulinarnej. Zajęła pierwsze miejsce w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Publikacja: 04.05.2022 15:46

Kasia Ciesielska-Faber zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Kasia Ciesielska-Faber zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Foto: Pink Lady Food Photographer of the Year

Kasia Ciesielska-Faber zwyciężyła w „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” – jednym z najważniejszych konkursów fotografii kulinarnej na świecie. Zwycięska praca nosi tytuł „Suszące się dorsze” i powstała na Lofotach w Norwegii.

Kasia Ciesielska-Faber i jej „Suszące się dorsze”

Kasia Ciesielska-Faber mieszka i tworzy w Londynie. Co ciekawe, fotografia stanowi dla Ciesielskiej-Faber jedynie pasję i odskocznię od życia zawodowego. Od lat autorka „Suszących się dorszy” związana jest z branżą technologiczną.

Z czasem pasja stała się drugim zawodem Ciesielskiej-Faber. Jej prace trafiają zarówno na lokalne, jak i międzynarodowe wystawy. Można znaleźć je między innymi w albumach, kalendarzach i na kartkach pocztowych. Fotografie artystki zasilają też prywatne zasoby kolekcjonerów.

Szeroko pojęta fotografia kulinarna i produktowa nie jest jedynym obszarem, w którym realizuje się Ciesielska-Faber. Autorka robi zdjęcia również wnętrzom kawiarni i restauracji, fotografuje zwierzęta, rośliny i krajobrazy, wykonuje też portrety.

„Suszące się dorsze” powstały w trakcie wycieczki na Lofoty. Na pierwszym planie zdjęcia znajdują się dwa rzędy suszących się ryb, które tworzą swoiste obramowanie całej kompozycji. W tle widać charakterystyczne dla norweskiego budownictwa czerwone domy, a na ostatnim planie – malowniczy fiord.

W konkursie „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” Ciesielska-Faber zdobyła jeszcze jedną nagrodę. Wykonanemu bezlusterkowym aparatem zdjęciu pod tytułem „Srebrne sardynki” jury przyznało trzecie miejsce w kategorii „Zbiory”.

Autorka dowiedziała się o swoich nagrodach w bardzo dobrym momencie. „Wczoraj były moje urodziny i nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego prezentu!” – napisała na swoim instagramowym profilu uradowana fotografka, dziękując organizatorom konkursu za wyróżnienie.

Czytaj więcej

Pawilon Polski na Biennale w Wenecji zachwyca. O tej wystawie będzie głośno

Ciesielska-Faber ma na koncie szereg nagród, również tych międzynarodowych. Wśród najbardziej znaczących znajduje się druga nagroda w kategorii „Owady i pajęczaki” w konkursie Międzynarodowej Federacji Fotografów Przyrody. Zdjęcie pod tytułem „Trzymam się mocno!” przedstawia barwną gąsienicę, trzymającą się łodygi.

Wcześniej, w 2014 roku, w konkursie Związku Polskich Fotografów Przyrody Ciesielska-Faber zdobyła nagrody i wyróżnienia aż w pięciu kategoriach. Z kolei w 2020 roku w konkursie ZPFP fotografka zdobyła Grand Prix w kategorii Nagroda Publiczności.

Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” – święto fotografów kulinarnych

Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” funkcjonuje od 2011 roku. Jego fundatorką jest dziennikarka i przedsiębiorczyni Caroline Kenyon, a głównym sponsorem – Pink Lady, brytyjski producent jabłek.

W konkursie mogą wziąć udział zarówno profesjonalni fotografowie i twórcy filmów, jak i amatorzy. Każdego roku na konkurs napływają prace z kilkudziesięciu krajów z całego świata.

Zdjęcia i filmy ocenia międzynarodowe jury, w którym zasiadają wybitni fotografowie, wykładowcy uczelni artystycznych, filmowcy, dziennikarze, dyrektorzy artystyczni i szefowie kuchni. Na czele jury stoi David Loftus, ceniony fotograf kulinarny, znany między innymi ze współpracy z Jamiem Olivierem.

O tym, że ranga konkursu jest znacząca, świadczą publikacje na jego temat w takich serwisach jak „BBC News”, „The Times” i wielu serwisach branżowych. Zdjęcia Kasi Ciesielskiej-Faber obiegły więc cały świat.

Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?