Kasia Ciesielska-Faber zwyciężyła w „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” – jednym z najważniejszych konkursów fotografii kulinarnej na świecie. Zwycięska praca nosi tytuł „Suszące się dorsze” i powstała na Lofotach w Norwegii.
Kasia Ciesielska-Faber i jej „Suszące się dorsze”
Kasia Ciesielska-Faber mieszka i tworzy w Londynie. Co ciekawe, fotografia stanowi dla Ciesielskiej-Faber jedynie pasję i odskocznię od życia zawodowego. Od lat autorka „Suszących się dorszy” związana jest z branżą technologiczną.
Z czasem pasja stała się drugim zawodem Ciesielskiej-Faber. Jej prace trafiają zarówno na lokalne, jak i międzynarodowe wystawy. Można znaleźć je między innymi w albumach, kalendarzach i na kartkach pocztowych. Fotografie artystki zasilają też prywatne zasoby kolekcjonerów.
Szeroko pojęta fotografia kulinarna i produktowa nie jest jedynym obszarem, w którym realizuje się Ciesielska-Faber. Autorka robi zdjęcia również wnętrzom kawiarni i restauracji, fotografuje zwierzęta, rośliny i krajobrazy, wykonuje też portrety.
„Suszące się dorsze” powstały w trakcie wycieczki na Lofoty. Na pierwszym planie zdjęcia znajdują się dwa rzędy suszących się ryb, które tworzą swoiste obramowanie całej kompozycji. W tle widać charakterystyczne dla norweskiego budownictwa czerwone domy, a na ostatnim planie – malowniczy fiord.
W konkursie „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” Ciesielska-Faber zdobyła jeszcze jedną nagrodę. Wykonanemu bezlusterkowym aparatem zdjęciu pod tytułem „Srebrne sardynki” jury przyznało trzecie miejsce w kategorii „Zbiory”.
Autorka dowiedziała się o swoich nagrodach w bardzo dobrym momencie. „Wczoraj były moje urodziny i nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego prezentu!” – napisała na swoim instagramowym profilu uradowana fotografka, dziękując organizatorom konkursu za wyróżnienie.
Czytaj więcej
Jeszcze nigdy dotąd Pawilon Polski na weneckim Biennale nie wyrażał tak wymownie wielokulturowego dziedzictwa Polski. Tym razem reprezentują go prace artystki romskiego pochodzenia, Małgorzaty Mirgi–Tas.
Ciesielska-Faber ma na koncie szereg nagród, również tych międzynarodowych. Wśród najbardziej znaczących znajduje się druga nagroda w kategorii „Owady i pajęczaki” w konkursie Międzynarodowej Federacji Fotografów Przyrody. Zdjęcie pod tytułem „Trzymam się mocno!” przedstawia barwną gąsienicę, trzymającą się łodygi.
Wcześniej, w 2014 roku, w konkursie Związku Polskich Fotografów Przyrody Ciesielska-Faber zdobyła nagrody i wyróżnienia aż w pięciu kategoriach. Z kolei w 2020 roku w konkursie ZPFP fotografka zdobyła Grand Prix w kategorii Nagroda Publiczności.
Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” – święto fotografów kulinarnych
Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” funkcjonuje od 2011 roku. Jego fundatorką jest dziennikarka i przedsiębiorczyni Caroline Kenyon, a głównym sponsorem – Pink Lady, brytyjski producent jabłek.
W konkursie mogą wziąć udział zarówno profesjonalni fotografowie i twórcy filmów, jak i amatorzy. Każdego roku na konkurs napływają prace z kilkudziesięciu krajów z całego świata.
Zdjęcia i filmy ocenia międzynarodowe jury, w którym zasiadają wybitni fotografowie, wykładowcy uczelni artystycznych, filmowcy, dziennikarze, dyrektorzy artystyczni i szefowie kuchni. Na czele jury stoi David Loftus, ceniony fotograf kulinarny, znany między innymi ze współpracy z Jamiem Olivierem.
O tym, że ranga konkursu jest znacząca, świadczą publikacje na jego temat w takich serwisach jak „BBC News”, „The Times” i wielu serwisach branżowych. Zdjęcia Kasi Ciesielskiej-Faber obiegły więc cały świat.