Polka z główną nagrodą w prestiżowym konkursie fotograficznym

Fotografka Kasia Ciesielska-Faber wygrała międzynarodowy konkurs fotografii kulinarnej. Zajęła pierwsze miejsce w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Publikacja: 04.05.2022 15:46

Kasia Ciesielska-Faber zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Kasia Ciesielska-Faber zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.

Foto: Pink Lady Food Photographer of the Year

Kasia Ciesielska-Faber zwyciężyła w „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” – jednym z najważniejszych konkursów fotografii kulinarnej na świecie. Zwycięska praca nosi tytuł „Suszące się dorsze” i powstała na Lofotach w Norwegii.

Kasia Ciesielska-Faber i jej „Suszące się dorsze”

Kasia Ciesielska-Faber mieszka i tworzy w Londynie. Co ciekawe, fotografia stanowi dla Ciesielskiej-Faber jedynie pasję i odskocznię od życia zawodowego. Od lat autorka „Suszących się dorszy” związana jest z branżą technologiczną.

Z czasem pasja stała się drugim zawodem Ciesielskiej-Faber. Jej prace trafiają zarówno na lokalne, jak i międzynarodowe wystawy. Można znaleźć je między innymi w albumach, kalendarzach i na kartkach pocztowych. Fotografie artystki zasilają też prywatne zasoby kolekcjonerów.

Szeroko pojęta fotografia kulinarna i produktowa nie jest jedynym obszarem, w którym realizuje się Ciesielska-Faber. Autorka robi zdjęcia również wnętrzom kawiarni i restauracji, fotografuje zwierzęta, rośliny i krajobrazy, wykonuje też portrety.

„Suszące się dorsze” powstały w trakcie wycieczki na Lofoty. Na pierwszym planie zdjęcia znajdują się dwa rzędy suszących się ryb, które tworzą swoiste obramowanie całej kompozycji. W tle widać charakterystyczne dla norweskiego budownictwa czerwone domy, a na ostatnim planie – malowniczy fiord.

W konkursie „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” Ciesielska-Faber zdobyła jeszcze jedną nagrodę. Wykonanemu bezlusterkowym aparatem zdjęciu pod tytułem „Srebrne sardynki” jury przyznało trzecie miejsce w kategorii „Zbiory”.

Autorka dowiedziała się o swoich nagrodach w bardzo dobrym momencie. „Wczoraj były moje urodziny i nie mogłabym sobie wyobrazić lepszego prezentu!” – napisała na swoim instagramowym profilu uradowana fotografka, dziękując organizatorom konkursu za wyróżnienie.

Czytaj więcej

Pawilon Polski na Biennale w Wenecji zachwyca. O tej wystawie będzie głośno

Ciesielska-Faber ma na koncie szereg nagród, również tych międzynarodowych. Wśród najbardziej znaczących znajduje się druga nagroda w kategorii „Owady i pajęczaki” w konkursie Międzynarodowej Federacji Fotografów Przyrody. Zdjęcie pod tytułem „Trzymam się mocno!” przedstawia barwną gąsienicę, trzymającą się łodygi.

Wcześniej, w 2014 roku, w konkursie Związku Polskich Fotografów Przyrody Ciesielska-Faber zdobyła nagrody i wyróżnienia aż w pięciu kategoriach. Z kolei w 2020 roku w konkursie ZPFP fotografka zdobyła Grand Prix w kategorii Nagroda Publiczności.

Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” – święto fotografów kulinarnych

Konkurs „Pink Lady Food Photographer of the Year” funkcjonuje od 2011 roku. Jego fundatorką jest dziennikarka i przedsiębiorczyni Caroline Kenyon, a głównym sponsorem – Pink Lady, brytyjski producent jabłek.

W konkursie mogą wziąć udział zarówno profesjonalni fotografowie i twórcy filmów, jak i amatorzy. Każdego roku na konkurs napływają prace z kilkudziesięciu krajów z całego świata.

Zdjęcia i filmy ocenia międzynarodowe jury, w którym zasiadają wybitni fotografowie, wykładowcy uczelni artystycznych, filmowcy, dziennikarze, dyrektorzy artystyczni i szefowie kuchni. Na czele jury stoi David Loftus, ceniony fotograf kulinarny, znany między innymi ze współpracy z Jamiem Olivierem.

O tym, że ranga konkursu jest znacząca, świadczą publikacje na jego temat w takich serwisach jak „BBC News”, „The Times” i wielu serwisach branżowych. Zdjęcia Kasi Ciesielskiej-Faber obiegły więc cały świat.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?