Kasia Ciesielska-Faber zwyciężyła w „Pink Lady Food Photographer of the Year 2022” – jednym z najważniejszych konkursów fotografii kulinarnej na świecie. Zwycięska praca nosi tytuł „Suszące się dorsze” i powstała na Lofotach w Norwegii.
Kasia Ciesielska-Faber i jej „Suszące się dorsze”
Kasia Ciesielska-Faber mieszka i tworzy w Londynie. Co ciekawe, fotografia stanowi dla Ciesielskiej-Faber jedynie pasję i odskocznię od życia zawodowego. Od lat autorka „Suszących się dorszy” związana jest z branżą technologiczną.
Z czasem pasja stała się drugim zawodem Ciesielskiej-Faber. Jej prace trafiają zarówno na lokalne, jak i międzynarodowe wystawy. Można znaleźć je między innymi w albumach, kalendarzach i na kartkach pocztowych. Fotografie artystki zasilają też prywatne zasoby kolekcjonerów.
Szeroko pojęta fotografia kulinarna i produktowa nie jest jedynym obszarem, w którym realizuje się Ciesielska-Faber. Autorka robi zdjęcia również wnętrzom kawiarni i restauracji, fotografuje zwierzęta, rośliny i krajobrazy, wykonuje też portrety.
„Suszące się dorsze” powstały w trakcie wycieczki na Lofoty. Na pierwszym planie zdjęcia znajdują się dwa rzędy suszących się ryb, które tworzą swoiste obramowanie całej kompozycji. W tle widać charakterystyczne dla norweskiego budownictwa czerwone domy, a na ostatnim planie – malowniczy fiord.