Próby hodowli trufli podejmowane są w Kalifornii od lat, jak dotąd jednak branża ta stanowiła tam niewielką niszę. Najsłynniejszym produktem eksportowym z tego stanu są przede wszystkim wina. Niebawem mogą do nich dołączyć trufle, drogocenne grzyby i przyprawa poszukiwana przez szefów kuchni z całego świata. Wygląda na to, że tym razem próba przeszczepienia trufli na kalifornijski grunt może się powieść.
Kalifornia – nowa mekka miłośników trufli?
Trufle to wciąż najdroższe grzyby na świecie, należą też do grona najbardziej kosztownych produktów żywnościowych naszego globu. Ze względu na bardzo intensywny aromat, używa się ich jedynie w roli precyzyjnie dozowanej przyprawy.
Najbardziej cenionym regionem produkującym trufle jest włoski Piemont. Z okolic Alby pochodzą najbardziej szlachetne białe trufle z gatunku tuber magnatum pico. Upodobały sobie w szczególności stare dąbrowy i gaje leszczynowe.
Trufle rosną w Piemoncie dziko, a ich znalezienie wymaga wieloletniego doświadczenia i pomocy specjalnie wytresowanych psów lub świń. Z tego powodu białe trufle z Alby osiągają zawrotne ceny. Ostatnią rekordzistką była ważąca nieco ponad kilogram biała trufla, którą w 2019 roku sprzedano za ponad sto tysięcy euro.
Czytaj więcej
Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie kulinarnym. Polacy też pokazali się w nim z mocnej strony.