O nacjonalizm i ksenofobię oskarżała Ukraińców Maria Zacharowa posługując się przykładem barszczu i sugerując, że Ukraińcy chcą kulturowo zagarnąć tę zupę, tak popularną w świecie słowiańskim, dla siebie. UNESCO zajęło stanowisko w tej sprawie i orzekło, że barszcz trafi na listę niematerialnego dziedzictwa. Jaki barszcz? Nie rosyjski, nie polski, ale ukraiński.
Barszcz ukraiński na liście UNESCO
Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturalnego wymagającego pilnej ochrony wpisano tradycję przyrządzania barszczu ukraińskiego. Komunikat na ten temat ukazał się 1 lipca 2022 roku. Tradycja gotowania zupy, przekazywana z pokolenia na pokolenie, jest w Ukrainie obecna od stuleci. W tym roku jednak sytuacja jest szczególna – toczy się wojna i wiele wskazuje na to, że Rosjanie próbują wymazać ukraińskie tradycje i ukraińską kulturę, o czym świadczy zachowanie władz okupacyjnych na terenach Ukrainy zajętych przez wojska rosyjskie.
Czytaj więcej
Wina ukraińskie od niedawna budzą coraz większe zainteresowanie ekspertów i miłośników win na całym świecie. W pewnym sensie to to efekt wojny i uwagi, którą światowi zwrócili w końcu na naszego sąsiada.
Dlatego władze w Kijowie wystąpiły z pilnym apelem do państw–członków UNESCO o przyspieszenie prac nad przyjęciem barszczu ukraińskiego na listę dziedzictw niematerialnego wymagającego pilnej ochrony. Komitet odpowiedzialny za sporządzanie listy wyraził zgodę.
Barszcz ukraiński: kulinarny symbol Ukrainy
Barszcz ukraiński jest jednym z kulinarnych symboli Ukrainy. To potrawa, którą spożywa się w całym regionie, także poza terenami leżącymi w granicach tego państwa. Jest wiele wersji tej zupy, ale bazą zawsze jest wywar z buraków z dodatkiem warzyw. W niektórych regionach Ukrainy dodaje się też grzyby, paprykę czy ryby.