Słynna czekolada trochę mniej szwajcarska. Toblerone otwiera fabrykę w Słowacji

Słynna czekolada Toblerone, duma Szwajcarii, będzie częściowo produkowana poza tym krajem – rusza bowiem fabryka w Słowacji. To oznacza, że z charakterystycznych opakowań tej czekolady będzie musiało zniknąć prestiżowe określenie „Swiss Chocolate”.

Publikacja: 24.06.2022 16:32

Charakterystyczny kształt czekolad Toblerone stał się jednym z symboli Szwajcarii.

Charakterystyczny kształt czekolad Toblerone stał się jednym z symboli Szwajcarii.

Foto: Safwan C K

Od 2023 część produkcji czekolady Toblerone zostanie przeniesiona do fabryki poza Szwajcarią – poinformowała rzeczniczka amerykańskiego koncernu Mondelez, do którego należy marka Toblerone. Słynna czekolada, o charakterystycznym trójkątnym kształcie, od początku lat 90. była produkowana wyłącznie w Szwajcarii. Teraz to się częściowo zmieni. Dlaczego?

Toblerone nie tylko ze Szwajcarii

Markę Toblerone założyło w 1908 roku w Szwajcarii dwóch kuzynów – Theodor Tobler i Emil Baumann. Znakiem rozpoznawczym czekolady z dodatkiem miodowo-migdałowego nugatu stał się charakterystyczny trójkątny kształt kostek, nawiązujący do szczytu Matterhorn, znajdującego się na granicy szwajcarsko-włoskiej. Od 1970 roku szczyt ten znajduje się też w logo marki Toblerone i stał się jej symbolem – a trójkątne czekolady jednym z symboli Szwajcarii.

Od tamtej pory powstała cała seria czekolad Toblerone, jednak miłośnicy słodyczy zdążyli się już przyzwyczaić, że Toblerone to produkt szwajcarski. Już niebawem to się zmieni – słynna czekolada straci część swojej szwajcarskiej tożsamości.

Pierwsza informacja na ten temat pojawiła się w szwajcarskiej telewizji SRF. Komunikat ten potwierdziła później mailowo „Reutersowi” Livia Kolmitz, rzeczniczka prasowa koncernu Mondelez.

„Pod koniec 2023 roku powiększymy produkcję Toblerone o fabrykę na Słowacji” – poinformowała Kolmitz, cytowana przez Rutersa. „Wygląd opakowań Toblerone zmieni się tego lata, pojawi się na nich informacja, że markę założono w Szwajcarii”. To o tyle ważne że, jak informuje Reuters, aby producent mógł posługiwać się określeniem „Swiss Chocolate”, całość produkcji musi odbywać się w Szwajcarii. 

Czytaj więcej

Kara dla znanego belgijskiego producenta pralin. Czekolada nie była z Belgii

Co ciekawe, powodem decyzji o przeniesieniu części produkcji do Słowacji nie są rosnące koszty, ale dynamiczny rozwój marki Toblerone. Aby sprostać popytowi na czekoladę, koncern podjął decyzję o przeniesieniu części produkcji poza Szwajcarię.

Poszerzenie produkcji czekolady o słowacką fabrykę nie jest jedynym krokiem koncernu w tym kierunku. Mondelez zwiększy wydajność w swojej flagowej fabryce w Bernie. Spożywczy gigant nie odżegnuje się więc od szwajcarskiego rodowodu czekolad Toblerone.

„Berno znajduje się w samym sercu historii Toblerone, będziemy dalej produkować tam nasze najpopularniejsze czekolady o wadze 100 gramów” – poinformowała Reutersa Livia Kolmitz, zaprzeczając planom redukcji zatrudnienia w berneńskiej fabryce.

Szwajcarska czekolada, czyli jaka?

Jakie wymogi musi spełniać czekolada, aby mogła nosić dumne miano „wyprodukowanej w Szwajcarii”? Obowiązujące w tym kraju prawa jest pod tym względem bardzo jasne, ale też niezwykle restrykcyjne.

Na straży szwajcarskiej proweniencji, a także jakości tamtejszych czekolad stoi stowarzyszenie szwajcarskich producentów czekolady – Chocosuisse. Zgodnie z oficjalnymi regulacjami, czekolada lub wyrób czekoladowy „na bazie ziaren kakao, miazgi kakaowej, masła kakaowego, cukru i w pewnych przypadkach mleka” może nosić oznaczenie „wyprodukowano w Szwajcarii” tylko wtedy, jeżeli cały proces produkcji danego wyrobu odbywał się na terenie Szwajcarii.

Co więcej, jeżeli jakikolwiek proces (na przykład formowanie produktu lub jego pakowanie) ma miejsce w innym kraju, należy umieścić na opakowaniu stosowną informację. Jasne jest więc, że wraz z wyjściem produkcji poza granice Szwajcarii koncern Mondelez straci prawo do umieszczania na czekoladach Toblerone informacji, że powstały w Szwajcarii.

Słowacka fabryka Mondelez znajduje się w Bratysławie. Powstają tam również inne słodycze o szwajcarskim rodowodzie, między innymi produkty popularnej w Polsce marki Milka. Podobnie jak w przypadku Toblerone, również i one nie mogą posiadać na opakowaniach oznaczenia „wyprodukowano w Szwajcarii”.

Od 2023 część produkcji czekolady Toblerone zostanie przeniesiona do fabryki poza Szwajcarią – poinformowała rzeczniczka amerykańskiego koncernu Mondelez, do którego należy marka Toblerone. Słynna czekolada, o charakterystycznym trójkątnym kształcie, od początku lat 90. była produkowana wyłącznie w Szwajcarii. Teraz to się częściowo zmieni. Dlaczego?

Toblerone nie tylko ze Szwajcarii

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Słodycze
11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?
Słodycze
Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali
Słodycze
Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego