W najnowszy kosmiczno-gastronomiczny projekt zaangażował się znany hiszpański szef kuchni José Andrés. Specjalne potrawy, które opracował wraz ze swoim zespołem, zjedzą astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Jak smakuje paella w kosmosie?
Przekonają się o tym członkowie czteroosobowej misji kosmicznej Ax-1, którą przygotowuje przedsiębiorstwo kosmiczne Axiom Space. Firma pracuje nad komercyjnymi lotami w kosmos.
Dla kosmonautów, którzy wezmą udział w misji, będzie to prawdziwie przełomowa kosmiczna uczta. Po wielu latach spożywania w jedzenia, które było pożywne, ale niekoniecznie smaczne, nareszcie będą mieli szansę docenić również walory smakowe potraw, które polecą z nimi w kosmos.
To wszystko dzięki zespołowi z firmy ThinkFoodGroup, zajmującej się kulinarnymi innowacjami. W roku założył ją José Andrés. Na czele przedsięwzięcia stoi szefowa kuchni Charisse Grey, dyrektorka ds. badań i rozwoju w ThinkFoodGroup.
Nad opracowywaniem kosmicznego menu zespół pracował przez ponad roku. Jak podkreśliła Grey na oficjalnej stronie ThinkFoodGroup, największym wyzwaniem było połączenie odpowiedniej konsystencji dań z tradycyjnym smakiem oraz nadrzędnym wymogiem, jakim jest konieczność zamknięcia ich w torebkach.