W najnowszy kosmiczno-gastronomiczny projekt zaangażował się znany hiszpański szef kuchni José Andrés. Specjalne potrawy, które opracował wraz ze swoim zespołem, zjedzą astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Jak smakuje paella w kosmosie?

Przekonają się o tym członkowie czteroosobowej misji kosmicznej Ax-1, którą przygotowuje przedsiębiorstwo kosmiczne Axiom Space. Firma pracuje nad komercyjnymi lotami w kosmos.

Dla kosmonautów, którzy wezmą udział w misji, będzie to prawdziwie przełomowa kosmiczna uczta. Po wielu latach spożywania w jedzenia, które było pożywne, ale niekoniecznie smaczne, nareszcie będą mieli szansę docenić również walory smakowe potraw, które polecą z nimi w kosmos.

To wszystko dzięki zespołowi z firmy ThinkFoodGroup, zajmującej się kulinarnymi innowacjami. W roku założył ją José Andrés. Na czele przedsięwzięcia stoi szefowa kuchni Charisse Grey, dyrektorka ds. badań i rozwoju w ThinkFoodGroup.

Nad opracowywaniem kosmicznego menu zespół pracował przez ponad roku. Jak podkreśliła Grey na oficjalnej stronie ThinkFoodGroup, największym wyzwaniem było połączenie odpowiedniej konsystencji dań z tradycyjnym smakiem oraz nadrzędnym wymogiem, jakim jest konieczność zamknięcia ich w torebkach.

Co zjedzą kosmonauci w stanie nieważkości? Będzie to nie tylko paella. Na swoich kanałach José Andrés zdradził, że w kosmicznym menu znajdą się przede wszystkim potrawy kuchni hiszpańskiej.

Czytaj więcej

„Krwawy sos”. Czemu znany włoski producent makaronu wciąż nie wychodzi w Rosji?

Oprócz paelli szefowie kuchni wyślą w kosmos również pisto con cerdo – potrawę na bazie iberyjskiej wieprzowiny z pomidorami, cebulą, bakłażanem i papryką. Poza tym na pokładzie znajdą się takie tradycyjne hiszpańskie delikatesy jak dwa rodzaje iberyjskiej szynki, oliwa z hiszpańskich oliwek czy migdały marcona z przyprawami według receptury legendarnego szefa kuchni, Alberta Adrii.

Wnętrze modułu mieszkalnego Axiom Space.

Wnętrze modułu mieszkalnego Axiom Space.

Axiom Space

„W obecnych czasach ludzie potrzebują spotkań. Taki jest właśnie duch Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, i taki jest duch jedzenia paelli z jednej patelni. Kultywujemy pamięć o długich stołach, dzieleniu się i o tym, że wszyscy jesteśmy częścią tej samej planety” – napisał na swojej stronie Andrés.

Zespół José Andrésa kończył opracowywanie „kosmicznej pelli” wtedy, kiedy szef kuchni zaangażował się w pomoc ofiarom wojny w Ukrainie. Dziś jego uwaga skupia się na gotowaniu właśnie dla nich. Od ponad miesiąca Andrés lawiruje między Polską a Ukrainą, organizując polowe kuchnie w ramach swojej organizacji charytatywnej World Central Kitchen.

Wybitni szefowie kuchni gotują dla kosmonautów

José Andrés nie jest pierwszym ani jedynym szefem kuchni, który pracował nad kosmicznym jedzeniem. Przed nim szereg wybitnych kucharzy z całego świata starało się zamienić nieciekawe, jednolite posiłki na coś, co będzie się miało ochotę zjeść ze smakiem.

Jednym z pierwszych autorów kosmicznego fine diningu byli słynny francuscy szefowie kuchni, Alain Ducasse i Thierry Marx. Udało im się przemycić w przestrzeń kosmiczną takie klasyki jak wołowinę po burgundzku czy tartę migdałową.

W 2021 roku stojący na czele trzygwiazdkowej hiszpańskiej restauracji Aponiente szef kuchni Ángel León stworzył risotto, które bez szwanku można zamknąć w próżniowej torebce. Specjalizujący się w owocach morza León ugotował kosmonautom pełen smaku umami ryż z pożywnym kolagenem wyekstrahowanym z łusek ryb i przyprawił go liofilizowanym planktonem.

Innym wybitnym szefem kuchni, któremu w tym samym roku udało się przezwyciężyć grawitację, był Andoni Luis Aduriz z kultowej restauracji Mugaritz w Kraju Basków. On z kolei tak spreparował warzywa i owoce, aby potrawy nie tylko dobrze smakowały, ale były też łatwe w obsłudze dla znajdujących się w stanie nieważkości astronautów.