Tegoroczna edycja konkursu Global Chef Challenge odbyła się w Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ramach kongresu Worldchefs Congress & Expo. Na Global Chef Challenge nie zabrakło też Polaków. Bartosz Peter w duecie z Sebastianem Plasotą dostali się do finału konkursu i w głównej kategorii znaleźli się tuż za podium – na czwartym miejscu.
Włosi – najlepsi kucharze na świecie
To nie słynący z wyrafinowanej kuchni i mistrzowskich umiejętności Francuzi zdobyli tytuł najlepszych kucharzy na świecie. W tym roku laury zwycięstwa trafiły w ręce szefów kuchni z Włoch.
Global Chef Challenge to drużynowy konkurs skierowany do utalentowanych kucharzy z całego świata. Co dwa lata imprezę organizuje The World Association of Chef’s Societies – międzynarodowe stowarzyszenie krajowych i regionalnych organizacji zrzeszających szefów kuchni i cukierników. Zwycięzców wyłoniono po trwających cztery dni zmaganiach.
Zespoły z całego świata rywalizowały w trzech kategoriach: głównej – na najlepszego szefa kuchni, juniorskiej i cukierniczej. W 2022 roku Włosi znaleźli się na podium w każdej z nich.
Zespołowi przewodniczył Marco Tomasi, szef kuchni założonej przez siebie restauracji „Cucina Tomasi”. Zwycięskie, 6-daniowe menu zawierało dwie wegańskie przystawki na bazie sezonowych warzyw, dwa dania mięsne (z cielęciny), jedno rybne i deser. Wymaganym minimum było przygotowanie 4-daniowego menu, w którym musiała znaleźć się potrawa wegańska z wykorzystaniem purée owocowego, mięsna na bazie cielęciny, rybna z halibutem w roli głównej oraz deser z herbatą earl grey.