Tegoroczna edycja konkursu Global Chef Challenge odbyła się w Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ramach kongresu Worldchefs Congress & Expo. Na Global Chef Challenge nie zabrakło też Polaków. Bartosz Peter w duecie z Sebastianem Plasotą dostali się do finału konkursu i w głównej kategorii znaleźli się tuż za podium – na czwartym miejscu.

Włosi – najlepsi kucharze na świecie

To nie słynący z wyrafinowanej kuchni i mistrzowskich umiejętności Francuzi zdobyli tytuł najlepszych kucharzy na świecie. W tym roku laury zwycięstwa trafiły w ręce szefów kuchni z Włoch.

Global Chef Challenge to drużynowy konkurs skierowany do utalentowanych kucharzy z całego świata. Co dwa lata imprezę organizuje The World Association of Chef’s Societies – międzynarodowe stowarzyszenie krajowych i regionalnych organizacji zrzeszających szefów kuchni i cukierników. Zwycięzców wyłoniono po trwających cztery dni zmaganiach.

Zespoły z całego świata rywalizowały w trzech kategoriach: głównej – na najlepszego szefa kuchni, juniorskiej i cukierniczej. W 2022 roku Włosi znaleźli się na podium w każdej z nich.

Zespołowi przewodniczył Marco Tomasi, szef kuchni założonej przez siebie restauracji „Cucina Tomasi”. Zwycięskie, 6-daniowe menu zawierało dwie wegańskie przystawki na bazie sezonowych warzyw, dwa dania mięsne (z cielęciny), jedno rybne i deser. Wymaganym minimum było przygotowanie 4-daniowego menu, w którym musiała znaleźć się potrawa wegańska z wykorzystaniem purée owocowego, mięsna na bazie cielęciny, rybna z halibutem w roli głównej oraz deser z herbatą earl grey.

Czytaj więcej

Kawiarnia we Włoszech dostała tysiąc euro mandatu. Bo kawa była za droga

Włosi zajęli miejsca na podium również w pozostałych dwóch kategoriach. Drugie miejsce w konkursie na najlepszego młodego szefa kuchni zdobyła Giorgia Ceccato, zaś w kategorii cukierniczej tę samą pozycję zajął zespól Antonio Dell'Oro.

W głównej kategorii drugie i trzecie miejsce zajęły odpowiednio zespoły ze Szwecji i Singapuru. Szwedom przewodził kucharz-freelancer Michael Andersson, z kolei zespołem z Singapuru kierował Leong Wei Ming, junior sous chef z singapurskiej restauracji „The Spot”.

Singapurczycy z kolei okazali się najlepszymi cukiernikami na świecie. Złoto trafiło w ręce zespołu, któremu przewodniczył Dexter Lee Chee Leong. Trzecie miejsce zajęli Francuzi, którymi kierował Nabil Barina.

W kategorii juniorskiej podium zdominowali Skandynawowie. Pierwsze miejsce zajęli Norwedzy z Aronem Espelandem na czele, zaś trzecie – zespół szwedzki pod przewodnictwem Haralda Lindera.

Polacy w finale Global Chef Challenge

Polskiemu zespołowi przewodził Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski i jednocześnie junior sous chef w toruńskim hotelu Copernicus. Dwukrotnie wygrał Kulinarny Puchar Polski – w 2017 i 2018 roku.

Peter zdobył też złoty, srebrny i brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2018 roku, a wcześniej również srebro i brąz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2016. W Abu Zabi jego pomocnikiem Petera był Sebastian Plasota, który swoje umiejętności szlifował między innymi w warszawskiej restauracji Epoka.

Polski zespół wydelegowało na konkurs w Abu Zabi Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja stara się właśnie, aby 40. edycja kongresu w 2024 roku odbyła się w Poznaniu, gdzie znajduje się siedziba stowarzyszenia.

Najlepsi szefowie kuchni na świecie na Global Chefs Challenge:

1. Włochy (Marco Tomasi)

2. Szwecja (Michael Andersson)

3. Singapur (Leong Wei Ming)

Najlepsi młodzi szefowie kuchni na świecie:

1. Norwegia (Aron Espeland)

2. Włochy Giorgia Ceccato

3. Francja (Nabil Barina)

Najlepsi cukiernicy na świecie:

1. Singapur (Dexter Lee Chee Leong)

2. Włochy (Antonio Dell’Oro)

3. Szwecja (Harald Linder)