Włosi to najlepsi kucharze na świecie. Wygrali w konkursie, który to potwierdza

Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie kulinarnym. Polacy też pokazali się w nim z mocnej strony.

Publikacja: 07.06.2022 14:13

Włosi to najlepsi kucharze na świecie. Wygrali w konkursie, który to potwierdza

Foto: Sebastian Coman Photography

Tegoroczna edycja konkursu Global Chef Challenge odbyła się w Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ramach kongresu Worldchefs Congress & Expo. Na Global Chef Challenge nie zabrakło też Polaków. Bartosz Peter w duecie z Sebastianem Plasotą dostali się do finału konkursu i w głównej kategorii znaleźli się tuż za podium – na czwartym miejscu.

Włosi – najlepsi kucharze na świecie

To nie słynący z wyrafinowanej kuchni i mistrzowskich umiejętności Francuzi zdobyli tytuł najlepszych kucharzy na świecie. W tym roku laury zwycięstwa trafiły w ręce szefów kuchni z Włoch.

Global Chef Challenge to drużynowy konkurs skierowany do utalentowanych kucharzy z całego świata. Co dwa lata imprezę organizuje The World Association of Chef’s Societies – międzynarodowe stowarzyszenie krajowych i regionalnych organizacji zrzeszających szefów kuchni i cukierników. Zwycięzców wyłoniono po trwających cztery dni zmaganiach.

Zespoły z całego świata rywalizowały w trzech kategoriach: głównej – na najlepszego szefa kuchni, juniorskiej i cukierniczej. W 2022 roku Włosi znaleźli się na podium w każdej z nich.

Zespołowi przewodniczył Marco Tomasi, szef kuchni założonej przez siebie restauracji „Cucina Tomasi”. Zwycięskie, 6-daniowe menu zawierało dwie wegańskie przystawki na bazie sezonowych warzyw, dwa dania mięsne (z cielęciny), jedno rybne i deser. Wymaganym minimum było przygotowanie 4-daniowego menu, w którym musiała znaleźć się potrawa wegańska z wykorzystaniem purée owocowego, mięsna na bazie cielęciny, rybna z halibutem w roli głównej oraz deser z herbatą earl grey.

Czytaj więcej

Kawiarnia we Włoszech dostała tysiąc euro mandatu. Bo kawa była za droga

Włosi zajęli miejsca na podium również w pozostałych dwóch kategoriach. Drugie miejsce w konkursie na najlepszego młodego szefa kuchni zdobyła Giorgia Ceccato, zaś w kategorii cukierniczej tę samą pozycję zajął zespól Antonio Dell'Oro.

W głównej kategorii drugie i trzecie miejsce zajęły odpowiednio zespoły ze Szwecji i Singapuru. Szwedom przewodził kucharz-freelancer Michael Andersson, z kolei zespołem z Singapuru kierował Leong Wei Ming, junior sous chef z singapurskiej restauracji „The Spot”.

Singapurczycy z kolei okazali się najlepszymi cukiernikami na świecie. Złoto trafiło w ręce zespołu, któremu przewodniczył Dexter Lee Chee Leong. Trzecie miejsce zajęli Francuzi, którymi kierował Nabil Barina.

W kategorii juniorskiej podium zdominowali Skandynawowie. Pierwsze miejsce zajęli Norwedzy z Aronem Espelandem na czele, zaś trzecie – zespół szwedzki pod przewodnictwem Haralda Lindera.

Polacy w finale Global Chef Challenge

Polskiemu zespołowi przewodził Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski i jednocześnie junior sous chef w toruńskim hotelu Copernicus. Dwukrotnie wygrał Kulinarny Puchar Polski – w 2017 i 2018 roku.

Peter zdobył też złoty, srebrny i brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2018 roku, a wcześniej również srebro i brąz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2016. W Abu Zabi jego pomocnikiem Petera był Sebastian Plasota, który swoje umiejętności szlifował między innymi w warszawskiej restauracji Epoka.

Polski zespół wydelegowało na konkurs w Abu Zabi Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja stara się właśnie, aby 40. edycja kongresu w 2024 roku odbyła się w Poznaniu, gdzie znajduje się siedziba stowarzyszenia.

Najlepsi szefowie kuchni na świecie na Global Chefs Challenge:

1. Włochy (Marco Tomasi)

2. Szwecja (Michael Andersson)

3. Singapur (Leong Wei Ming)

Najlepsi młodzi szefowie kuchni na świecie:

1. Norwegia (Aron Espeland)

2. Włochy Giorgia Ceccato

3. Francja (Nabil Barina)

Najlepsi cukiernicy na świecie:

1. Singapur (Dexter Lee Chee Leong)

2. Włochy (Antonio Dell’Oro)

3. Szwecja (Harald Linder)

Tegoroczna edycja konkursu Global Chef Challenge odbyła się w Abu Zabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ramach kongresu Worldchefs Congress & Expo. Na Global Chef Challenge nie zabrakło też Polaków. Bartosz Peter w duecie z Sebastianem Plasotą dostali się do finału konkursu i w głównej kategorii znaleźli się tuż za podium – na czwartym miejscu.

Włosi – najlepsi kucharze na świecie

Pozostało 90% artykułu
Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Szefowie kuchni
Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży