Wino trochę mniej „na serio”: wine bary wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu

Przez wiele lat wino kojarzyliśmy z restauracją – i elegancką kolacją. Na szczęście to się zmienia. Wino przestaje być traktowane tak bardzo serio – stąd w...

Zamiast mleka, wyciąg z orzechów: Szwajcarzy szukają pomysłu na ser przyszłości

Szwajcaria uchodzi za ojczyznę sera, jednak perspektywa walki z zmianami klimatu może zmusić Szwajcarów do rezygnacji z produkcji mleka. To oznacza, że „sz...

Ewelina Fabisiak: na początku była miłość do jedzenia

Staliśmy się wiodącą firmą w dziedzinie zdrowej żywności, dostarczającą usługi na bardzo wysokim poziomie – mówi Ewelina Fabisiak o I Love Juice. To wszyst...

Prestiżowa nagroda: Kraków ma jedyną w Polsce prawdziwą hiszpańską restaurację

Restauracja „Euskadi” z Krakowa, specjalizująca się w kuchni Kraju Basków, jako pierwsza w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat „Restaurants from Spain”....

Historia jak z filmu akcji: podrabiane wina z Francji udawały produkty luksusowe

Francuski przedsiębiorca wymyślił oszustwo niemal idealne: podrabiał markowe francuskie wina. Do butelek lał tani alkohol, ale etykieta głosiła, że to prod...

Koniec sporu o barszcz. Narodowa potrawa ukraińska na liście dziedzictwa UNESCO

Barszcz ukraiński został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO wymagającego pilnej ochrony. „Barszczowy ekstremizm” zarzuciła Ukraińcom rzecz...

Najlepsza restauracja na świecie w tarapatach. Szykują się spore zmiany

Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu...

Prestiżowa nagroda dla barmana z Kijowa. Jest jednym z najlepszych na świecie

Dmytro Szowkoplias, współwłaściciel jednego z najbardziej cenionych barów w tym mieście, znalazł się na prestiżowej liście stu najlepszych barmanów na świe...

Słynna czekolada trochę mniej szwajcarska. Toblerone otwiera fabrykę w Słowacji

Słynna czekolada Toblerone, duma Szwajcarii, będzie częściowo produkowana poza tym krajem – rusza bowiem fabryka w Słowacji. To oznacza, że z charakterysty...

Nowy trend: powstało pierwsze wino „paneuropejskie”. Producenci z UE łączą siły

Autorami projektu stworzenia „win europejskich” są winiarze z Francji i Włoch. „Wina jutra”, jak określają swój produkt, mają być wyrazem europejskiej soli...

Reklama
Reklama

Cały świat podrabia włoskie specjały regionalne. Włosi mają już tego dosyć

Dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie” to w istocie podróbki – skarżą się włoscy producenci żywności. Najczęściej podrabiane są ser...

Włochy tracą monopol na trufle. Amerykanie chcą im rzucić wyzwanie

Włoski Piemont od lat uważany się za producenta trufli najwyższej jakości. W USA powoli rośnie mu konkurencja – producenci z Kalifornii niebawem mogą zagro...

Wina z Ukrainy robią furorę na świecie. Mały producent wygrał prestiżowy konkurs

Wina ukraińskie od niedawna budzą coraz większe zainteresowanie ekspertów i miłośników win na całym świecie. W pewnym sensie to to efekt wojny i uwagi, któ...

Włosi to najlepsi kucharze na świecie. Wygrali w konkursie, który to potwierdza

Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie k...

Hiszpania ma problem tuż przed startem sezonu. W kraju zaczyna brakować kelnerów

Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym pro...

Kuchnia bałtycka robi furorę: Estonia po raz pierwszy z gwiazdkami Michelin

Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwsz...

Kawiarnia we Włoszech dostała tysiąc euro mandatu. Bo kawa była za droga

1000 euro – taki mandat otrzymał właściciel kawiarni we Florencji od miejscowej policji. Funkcjonariuszy wezwał klient kawiarni, któremu nie spodobało się,...

Wierny klient Anthony'ego Bourdaina przywraca do życia jego słynną restaurację

Nowojorska restauracja „Brasserie Les Halles”, w której Anthony Bourdain pracował jako szef kuchni, przez ostatnich kilka lat pozostawała zamknięta. Niebaw...

Upada mit słynnej diety śródziemnomorskiej: połowa Włochów cierpi na otyłość

Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z ot...

Szampania zaczyna przypominać powierzchnię Marsa. Koniec zrównoważonego rozwoju?

Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – tw...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama