Dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie” to w istocie podróbki – skarżą się włoscy producenci żywności. Najczęściej podrabiane są ser...
Włoski Piemont od lat uważany się za producenta trufli najwyższej jakości. W USA powoli rośnie mu konkurencja – producenci z Kalifornii niebawem mogą zagro...
Wina ukraińskie od niedawna budzą coraz większe zainteresowanie ekspertów i miłośników win na całym świecie. W pewnym sensie to to efekt wojny i uwagi, któ...
Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie k...
Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym pro...
Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwsz...
1000 euro – taki mandat otrzymał właściciel kawiarni we Florencji od miejscowej policji. Funkcjonariuszy wezwał klient kawiarni, któremu nie spodobało się,...
Nowojorska restauracja „Brasserie Les Halles”, w której Anthony Bourdain pracował jako szef kuchni, przez ostatnich kilka lat pozostawała zamknięta. Niebaw...
Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z ot...
Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – tw...
Fotografka Kasia Ciesielska-Faber wygrała międzynarodowy konkurs fotografii kulinarnej. Zajęła pierwsze miejsce w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.
W szkołach publicznych w Rzymie raz w tygodniu serwowane będą ukraińskie potrawy. To okazja do tego, by młodzi Włosi poznali bliżej ukraińską kuchnię, z kt...
Częstowanie dzieci piwem bezalkoholowym jest w Czechach popularne. W końcu w tym kraju piwo to trunek narodowy, a piwiarnie to tradycyjne miejsca spotkań....
Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era...
Na Ziemi osiągnęli już wszystko. Teraz najlepsi szefowie kuchni na świecie chcą kulinarnie podbić kosmos. Niebawem kosmonauci na orbicie Ziemi będą jedli n...
Pandemia, a teraz wojna w Ukrainie – te wydarzenia niekorzystnie wpływają także na branżę winiarską. Rosną koszty wprowadzania wina do sprzedaży, a duży ud...
Wino produkowane na bazie wody i cukru, ale bez udziału winogron? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Jeden z tamtejszych producentów wprowadził na rynek mil...
Wprowadzony przez UE zakaz eksportu produktów luksusowych oznacza, że do Rosji, z uwagi na sankcje, nie wjedzie francuski szampan. To jednak nie bardzo mar...
W europejskim etapie słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or zwyciężyła reprezentacja Danii. Polscy szefowie kuchni biorący udział w konkursie zajęli dal...
W ostatnich kilkunastu latach rosyjscy miliarderzy kupowali udziały w prestiżowych europejskich winnicach. Jednak ich wpływy w tej branży stopniowo się kur...