Przez wiele lat wino kojarzyliśmy z restauracją – i elegancką kolacją. Na szczęście to się zmienia. Wino przestaje być traktowane tak bardzo serio – stąd w...
Szwajcaria uchodzi za ojczyznę sera, jednak perspektywa walki z zmianami klimatu może zmusić Szwajcarów do rezygnacji z produkcji mleka. To oznacza, że „sz...
Staliśmy się wiodącą firmą w dziedzinie zdrowej żywności, dostarczającą usługi na bardzo wysokim poziomie – mówi Ewelina Fabisiak o I Love Juice. To wszyst...
Restauracja „Euskadi” z Krakowa, specjalizująca się w kuchni Kraju Basków, jako pierwsza w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat „Restaurants from Spain”....
Francuski przedsiębiorca wymyślił oszustwo niemal idealne: podrabiał markowe francuskie wina. Do butelek lał tani alkohol, ale etykieta głosiła, że to prod...
Barszcz ukraiński został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO wymagającego pilnej ochrony. „Barszczowy ekstremizm” zarzuciła Ukraińcom rzecz...
Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu...
Dmytro Szowkoplias, współwłaściciel jednego z najbardziej cenionych barów w tym mieście, znalazł się na prestiżowej liście stu najlepszych barmanów na świe...
Słynna czekolada Toblerone, duma Szwajcarii, będzie częściowo produkowana poza tym krajem – rusza bowiem fabryka w Słowacji. To oznacza, że z charakterysty...
Autorami projektu stworzenia „win europejskich” są winiarze z Francji i Włoch. „Wina jutra”, jak określają swój produkt, mają być wyrazem europejskiej soli...
Dwie trzecie produktów sprzedawanych na świecie jako „włoskie” to w istocie podróbki – skarżą się włoscy producenci żywności. Najczęściej podrabiane są ser...
Włoski Piemont od lat uważany się za producenta trufli najwyższej jakości. W USA powoli rośnie mu konkurencja – producenci z Kalifornii niebawem mogą zagro...
Wina ukraińskie od niedawna budzą coraz większe zainteresowanie ekspertów i miłośników win na całym świecie. W pewnym sensie to to efekt wojny i uwagi, któ...
Francuzi? Hiszpanie? Japończycy? Wygląda na to, że tytuł najlepszych kucharzy na świecie przypada Włochom, którzy odnieśli sukces w prestiżowym konkursie k...
Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym pro...
Kraje nadbałtyckie stają się nową atrakcją na mapie świata dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin po raz pierwsz...
1000 euro – taki mandat otrzymał właściciel kawiarni we Florencji od miejscowej policji. Funkcjonariuszy wezwał klient kawiarni, któremu nie spodobało się,...
Nowojorska restauracja „Brasserie Les Halles”, w której Anthony Bourdain pracował jako szef kuchni, przez ostatnich kilka lat pozostawała zamknięta. Niebaw...
Włochy to jeden z krajów, które rozsławiły zdrową i lekką dietę śródziemnomorską. Tymczasem najnowsze badanie wykazało, że aż połowa Włochów zmaga się z ot...
Wiosna zawitała również do francuskich winnic, w których powstaje szampan. Jednak zamiast zielonych traw i kwiatów, coraz częściej widać jałową ziemię – tw...