Przybiera na sile trend, który budzi zniesmaczenie wśród bardziej konserwatywnych miłośników wina i ekscytację wśród tych, którzy poszukują nowych smaków. Kofermentacja winogron z rozmaitymi częściami innych roślin to metoda, po którą sięga coraz więcej producentów na całym świecie.
Czym są wina kofermentowane?
Określenie „wina kofermentowane” nie jest jednoznaczne, bo w branży winiarskiej używa się go przede wszystkim w kontekście win powstałych poprzez fermentację w jednym zbiorniku winogron różnych odmian. Jak na razie nikt jednak nie znalazł dobrej nazwy dla win, które fermentowały razem z owocami, kwiatami i innymi składnikami.
Furorę wśród miłośników wina w różnych zakątkach świata zrobiły niedawno wina z dodatkiem konopii indyjskiej. To jednak tylko jedna z wielu roślin, po którą sięgają winiarze-eksperymentatorzy. Efektem tych eksperymentów są lekkie, orzeźwiające, niezobowiązujące napoje, musujące lub nie.
Czytaj więcej
Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.
Inspiracji do tworzenia takich winiarskich hybryd dostarczają winiarziom piwowarzy, a także cydrownicy. Producenci ci już od lat dodają do swoich napojów owoce, zioła i przyprawy, uzyskując bardzo ciekawe, oryginalne rezultaty.