Znajdująca się w piemonckim mieście Orta San Giulio „Villa Crespi” to jedyna włoska restauracja, którą przewodnik Michelin uhonorował w tym roku trzema gwiazdkami. Jej szefem kuchni jest Antonino Cannavacciuolo – włoski kucharz-celebryta, który pod względem popularności depcze po piętach innej wpływowej osobowości – Massimo Botturze.
Restauracja „Villa Crespi” z trzema gwiazdkami Michelin
Michelin, prestiżowy przewodnik po kulinarnej mapie świata, przyznał niedawno kolejne wyróżnienia – tym razem restauracjom we Włoszech. Aż 33 lokale rozsiane po całych Włoszech otrzymały po jednej gwiazdce. Czterem restauracjom przyznano po dwie gwiazdki, a tylko jednej – trzy gwiazdki.
Miłośnicy wyjątkowych kulinarnych doznań niech zapamiętają nazwę „Villa Crespi”. To właśnie ta restauracja jako jedyna we Włoszech otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin na 2023 rok. Od 1999 roku prowadzi ją Antonino Cannavacciuolo – charyzmatyczny szef kuchni, którego włoscy widzowie znają między innymi z tamtejszej edycji „Master Chefa”, a także kilku innych programów kulinarnych.\
Czytaj więcej
Bolonia, miasto z regionu Emilia-Romagna, zwyciężyła w rankingu na miasto z najlepszą kuchnią w prestiżowym zestawieniu przygotowywanym przez ceniony amerykański magazyn podróżniczy „Conde Nast Traveller”.
Restauracja „Villa Crespi” znajduje się w luksusowym hotelu o tej samej nazwie, mieszczącym się w XIX-wiecznym pałacyku. To perła architektury Piemontu – pałac charakteryzują nawiązania do stylu mauretańskiego, a jego wnętrza zdobią bogate sztukaterie.