Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii

We Włoszech nie brakuje wybitnych szefów kuchni, ale dotąd rządził jeden – Massimo Bottura, gwiazda klasy światowej. Wyrósł mu jednak konkurent. Antonino Cannavacciuolo właśnie zdobył trzy gwiazdki w przewodniku Michelin i jest już gwiazdą mediów.

Publikacja: 14.11.2022 15:47

„Villa Crespi”, restauracja prowadzona przez Antonina Cannavacciuolo zdobyła właśnie trzy gwiazdki w

„Villa Crespi”, restauracja prowadzona przez Antonina Cannavacciuolo zdobyła właśnie trzy gwiazdki w prestiżowym przewodniku gastronomicznym Michelina.

Foto: Chelinami, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Znajdująca się w piemonckim mieście Orta San Giulio „Villa Crespi” to jedyna włoska restauracja, którą przewodnik Michelin uhonorował w tym roku trzema gwiazdkami. Jej szefem kuchni jest Antonino Cannavacciuolo – włoski kucharz-celebryta, który pod względem popularności depcze po piętach innej wpływowej osobowości – Massimo Botturze.

Restauracja „Villa Crespi” z trzema gwiazdkami Michelin

Michelin, prestiżowy przewodnik po kulinarnej mapie świata, przyznał niedawno kolejne wyróżnienia – tym razem restauracjom we Włoszech. Aż 33 lokale rozsiane po całych Włoszech otrzymały po jednej gwiazdce. Czterem restauracjom przyznano po dwie gwiazdki, a tylko jednej – trzy gwiazdki.

Miłośnicy wyjątkowych kulinarnych doznań niech zapamiętają nazwę „Villa Crespi”. To właśnie ta restauracja jako jedyna we Włoszech otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin na 2023 rok. Od 1999 roku prowadzi ją Antonino Cannavacciuolo – charyzmatyczny szef kuchni, którego włoscy widzowie znają między innymi z tamtejszej edycji „Master Chefa”, a także kilku innych programów kulinarnych.\

Czytaj więcej

Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch

Restauracja „Villa Crespi” znajduje się w luksusowym hotelu o tej samej nazwie, mieszczącym się w XIX-wiecznym pałacyku. To perła architektury Piemontu – pałac charakteryzują nawiązania do stylu mauretańskiego, a jego wnętrza zdobią bogate sztukaterie.

Kunsztowi budynku towarzyszy wysmakowana kuchnia spod ręki Antonina Cannavacciuolo. Inspektorzy Michelina docenili w niej precyzję i umiejętność wydobycia charakterystycznych smaków poszczególnych włoskich regionów. Na ich podstawie szef kuchni stworzył kilka tematycznych menu.

Antonino Cannavacciuolo: Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie

Kariera Antonina Cannavacciuolo prężnie rozwija się od lat 90. Swoją pierwszą gwiazdkę Michelin zdobył w 2003 roku jako szef kuchni w „Villa Crespi”. Rok 2006 przyniósł drugą gwiazdkę.

Wydarzenia te otworzyły Włochowi drogę do kariery w mediach. Cannavacciuolo prowadzi między innymi włoską edycję „Kuchennych rewolucji”, a w tamtejszym „Master Chefie” jest bodaj najbardziej surowym sędzią. Napisał ponadto pięć książek kucharskich.

Swoją kuchnię sam określa jako ciągłe powracanie do domu. Nie uważa się za innowatora – najbardziej interesują go tradycyjne smaki i wydobywanie z lokalnych produktów tego, co najlepsze. Kocha owoce morza, pomidory, makaron, mięso i… cytryny.

Poza „Villą Crespi”, Cannavacciuolo stoi na czele czterech innych restauracji: „Cannavacciuolo Café & Bistrot” w piemonckiej Nowarze, „Bistrot Cannavacciuolo” w Turynie, „Cannavacciuolo Countryside” w Vico Equense nieopodal Pompejów oraz „Laqua by the Lake” w Pettenasco w Piemoncie. Oprócz tego ostatniego, wszystkie trzy lokale posiadają po jednej gwiazdce Michelin.

Można by uznać, że przyznanie trzech gwiazdek tylko jednej restauracji w tak bogatym gastronomicznie kraju, jakim są Włochy, to dość kiepski wynik. Decyzja autorów „Michelin Guide” świadczy jednak o tym, że grono tych najznakomitszych i najbardziej wyjątkowych miejsc jest niezwykle ekskluzywne i bardzo wąskie.

Oprócz „Villa Crespi”, we Włoszech funkcjonuje jedynie 12 trzygwiazdkowych restauracji. To między innymi takie słynne lokale jak „Osteria Francescana” Massimo Bottury w Modenie, „Enrico Bartolini al Mudec” w Mediolanie czy „Uliassi” w Seningalli – by wymienić tylko kilka z nich.

Włosi mają ponadto już 38 dwugwiazdkowych i aż 335 jednogwiazdkowych restauracji. Najprężniej scena fine diningu rozwija się w Lombardii, której w tym roku przybyło siedem restauracji z jedną lub dwiema gwiazdkami Michelin, a także w Toskanii i na Sycylii, które zyskały po pięć gwiazdkowych lokali.

Szefowie kuchni
Polscy szefowie kuchni na liście najlepszych na świecie. Jeden z nich dominuje
Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia