Znajdująca się w piemonckim mieście Orta San Giulio „Villa Crespi” to jedyna włoska restauracja, którą przewodnik Michelin uhonorował w tym roku trzema gwiazdkami. Jej szefem kuchni jest Antonino Cannavacciuolo – włoski kucharz-celebryta, który pod względem popularności depcze po piętach innej wpływowej osobowości – Massimo Botturze.

Restauracja „Villa Crespi” z trzema gwiazdkami Michelin

Michelin, prestiżowy przewodnik po kulinarnej mapie świata, przyznał niedawno kolejne wyróżnienia – tym razem restauracjom we Włoszech. Aż 33 lokale rozsiane po całych Włoszech otrzymały po jednej gwiazdce. Czterem restauracjom przyznano po dwie gwiazdki, a tylko jednej – trzy gwiazdki.

Miłośnicy wyjątkowych kulinarnych doznań niech zapamiętają nazwę „Villa Crespi”. To właśnie ta restauracja jako jedyna we Włoszech otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin na 2023 rok. Od 1999 roku prowadzi ją Antonino Cannavacciuolo – charyzmatyczny szef kuchni, którego włoscy widzowie znają między innymi z tamtejszej edycji „Master Chefa”, a także kilku innych programów kulinarnych.\

Czytaj więcej

Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch

Restauracja „Villa Crespi” znajduje się w luksusowym hotelu o tej samej nazwie, mieszczącym się w XIX-wiecznym pałacyku. To perła architektury Piemontu – pałac charakteryzują nawiązania do stylu mauretańskiego, a jego wnętrza zdobią bogate sztukaterie.

Kunsztowi budynku towarzyszy wysmakowana kuchnia spod ręki Antonina Cannavacciuolo. Inspektorzy Michelina docenili w niej precyzję i umiejętność wydobycia charakterystycznych smaków poszczególnych włoskich regionów. Na ich podstawie szef kuchni stworzył kilka tematycznych menu.

Antonino Cannavacciuolo: Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie

Kariera Antonina Cannavacciuolo prężnie rozwija się od lat 90. Swoją pierwszą gwiazdkę Michelin zdobył w 2003 roku jako szef kuchni w „Villa Crespi”. Rok 2006 przyniósł drugą gwiazdkę.

Wydarzenia te otworzyły Włochowi drogę do kariery w mediach. Cannavacciuolo prowadzi między innymi włoską edycję „Kuchennych rewolucji”, a w tamtejszym „Master Chefie” jest bodaj najbardziej surowym sędzią. Napisał ponadto pięć książek kucharskich.

Swoją kuchnię sam określa jako ciągłe powracanie do domu. Nie uważa się za innowatora – najbardziej interesują go tradycyjne smaki i wydobywanie z lokalnych produktów tego, co najlepsze. Kocha owoce morza, pomidory, makaron, mięso i… cytryny.

Poza „Villą Crespi”, Cannavacciuolo stoi na czele czterech innych restauracji: „Cannavacciuolo Café & Bistrot” w piemonckiej Nowarze, „Bistrot Cannavacciuolo” w Turynie, „Cannavacciuolo Countryside” w Vico Equense nieopodal Pompejów oraz „Laqua by the Lake” w Pettenasco w Piemoncie. Oprócz tego ostatniego, wszystkie trzy lokale posiadają po jednej gwiazdce Michelin.

Można by uznać, że przyznanie trzech gwiazdek tylko jednej restauracji w tak bogatym gastronomicznie kraju, jakim są Włochy, to dość kiepski wynik. Decyzja autorów „Michelin Guide” świadczy jednak o tym, że grono tych najznakomitszych i najbardziej wyjątkowych miejsc jest niezwykle ekskluzywne i bardzo wąskie.

Oprócz „Villa Crespi”, we Włoszech funkcjonuje jedynie 12 trzygwiazdkowych restauracji. To między innymi takie słynne lokale jak „Osteria Francescana” Massimo Bottury w Modenie, „Enrico Bartolini al Mudec” w Mediolanie czy „Uliassi” w Seningalli – by wymienić tylko kilka z nich.

Włosi mają ponadto już 38 dwugwiazdkowych i aż 335 jednogwiazdkowych restauracji. Najprężniej scena fine diningu rozwija się w Lombardii, której w tym roku przybyło siedem restauracji z jedną lub dwiema gwiazdkami Michelin, a także w Toskanii i na Sycylii, które zyskały po pięć gwiazdkowych lokali.