Okazuje się, że Bolonia to mekka dla miłośników dobrego jedzenia. Magazyn podróżniczy „Condé Nast Traveller” opublikował niedawno ranking miast z najlepszym jedzeniem, w którym wygrało rodzinne miasto wynalazcy radia, Guglielmo Marconiego i kultowego reżysera, Piera Paolo Pasoliniego.
Bolonia – „najsmaczniejsze” miasto na świecie
Przechwałki Włochów mówiących, że mają najlepszą kuchnię na świecie, najwyraźniej pokrywają się z opiniach ludzi z całego świata. W dorocznym głosowaniu wśród czytelników „Condé Nast Traveller” wygrała stolica regionu Emilia-Romagna, który jest ojczyzną wielu ikonicznych produktów.
Jeżeli chcemy skosztować najprawdziwszego parmezanu, szynki parmeńskiej, octu balsamicznego czy mortadeli, Bolonia jest najlepszym miejscem, aby to zrobić. To właśnie stamtąd pochodzą też małe makaronowe pierożki tortellini i lasagne, białe wino pignoletto – i oczywiście sos boloński.
Czytaj więcej
Wielu miłośników pizzy chciałoby odwiedzić słynną pizzerię „Brandi” w Neapolu, w której wymyślono pizzę Margherita. Na razie to niemożliwe. Włoskie odpowiednik Sanepidu zdecydował o zamknięciu lokalu z powodu złych warunków sanitarnych w kuchni.
Co prawda w Bolonii działa tylko jedna restauracja z gwiazdką Michelin (i zaledwie trzy z odznaką Bib Gourmand), to w tym zabytkowym mieście można znaleźć całe mnóstwo tradycyjnych włoskich trattorii. Te bezpretensjonalne miejsca serwują autentyczne, lokalne potrawy, w których jadają sami mieszkańcy. To właśnie tego rodzaju knajpki zdobyły serca przyjezdnych z całego świata.