Japończycy niezwykle dużą wagę przywiązują zarówno do smaku spożywanych przez siebie potraw, jak i do ich wyglądu. Często posiłek związany jest tu z określoną ceremonią – dania przygotowywane i jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy pieczołowicie przestrzegają. Dla niektórych z nich, to niemal świętość i ważny element integracji społecznej.
Dowodem na to, że kultura kulinarna w Japonii jest bardzo istotna, jest między innymi coroczny konkurs organizowany przez Instytut Badawczy Gurunavi – twórcę jednego z najlepiej ocenianych portali dotyczących lokali gastronomicznych w Japonii. Najlepsze restauracje w kraju zostały na nim starannie wyselekcjonowane i zebrane w interaktywnym katalogu, ułatwiającym odnalezienie miejsc, które usatysfakcjonować mogą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czytaj więcej
Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu „La Liste”. Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsce ex aequo zajęły aż trzy lokale – ze Szwecji, Francji i USA.
Co roku instytut organizuje także plebiscyt, którego celem jest wybór dania, a właściwie trendu kulinarnego, który wybił się na tle innych podczas minionych dwunastu miesięcy. Jak podkreślają organizatorzy konkursu, przyznawanie nagrody ma na celu podkreślenie zmieniających się tendencji żywieniowych w Japonii.
Dania mrożone: ulubiona potrawa Japończyków
Podczas tegorocznej gali przyznania nagrody okazało się, że pandemia COVID-19 znacznie wpłynęła na Japończyków i ich nawyki żywieniowe. Podczas gdy w ubiegłych latach triumfowały pełnowymiarowe potrawy roślinne bądź te inspirowane chińskimi smakami, obecnie królują dania mrożone – bo przygotowuje się je po prostu najszybciej.