Japończycy wybrali ulubioną potrawę 2022 roku. Wygrały dania mrożone

Kuchnia japońska znana jest z wyrafinowanych potraw i niezwykłego kunsztu szefów kuchni. Na co dzień jednak Japończycy są bardzo praktyczni. Ogólnokrajowy konkurs na ulubioną potrawę roku 2022 wygrały dania mrożone do przygotowania w mikrofalówce.

Publikacja: 08.12.2022 14:51

Średnia kwota wydawana na dania mrożone przez Japończyków wzrosła w latach 2019-2021 w kraju aż o 20

Średnia kwota wydawana na dania mrożone przez Japończyków wzrosła w latach 2019-2021 w kraju aż o 20 procent.

Foto: Kentaro Toma

Japończycy niezwykle dużą wagę przywiązują zarówno do smaku spożywanych przez siebie potraw, jak i do ich wyglądu. Często posiłek związany jest tu z określoną ceremonią – dania przygotowywane i jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy pieczołowicie przestrzegają. Dla niektórych z nich, to niemal świętość i ważny element integracji społecznej.

Dowodem na to, że kultura kulinarna w Japonii jest bardzo istotna, jest między innymi coroczny konkurs organizowany przez Instytut Badawczy Gurunavi – twórcę jednego z najlepiej ocenianych portali dotyczących lokali gastronomicznych w Japonii. Najlepsze restauracje w kraju zostały na nim starannie wyselekcjonowane i zebrane w interaktywnym katalogu, ułatwiającym odnalezienie miejsc, które usatysfakcjonować mogą nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Czytaj więcej

Od Warszawy po Tatry. Aż 5 polskich restauracji na liście najlepszych na świecie

Co roku instytut organizuje także plebiscyt, którego celem jest wybór dania, a właściwie trendu kulinarnego, który wybił się na tle innych podczas minionych dwunastu miesięcy. Jak podkreślają organizatorzy konkursu, przyznawanie nagrody ma na celu podkreślenie zmieniających się tendencji żywieniowych w Japonii.

Dania mrożone: ulubiona potrawa Japończyków

Podczas tegorocznej gali przyznania nagrody okazało się, że pandemia COVID-19 znacznie wpłynęła na Japończyków i ich nawyki żywieniowe. Podczas gdy w ubiegłych latach triumfowały pełnowymiarowe potrawy roślinne bądź te inspirowane chińskimi smakami, obecnie królują dania mrożone – bo przygotowuje się je po prostu najszybciej.

Instytut Badawczy Gurunavi podkreśla, iż pandemia doprowadziła do tego, że coraz więcej restauracji zdecydowało się na serwowanie gotowych dań. Rozmaite metody błyskawicznego zamrażania żywności pozwoliły szefom kuchni na szybkie działanie przy jednoczesnym zachowaniu integralności potraw. Średnia kwota pieniędzy wydawanych na dania mrożone wzrosła w latach 2019-2021 w kraju aż o 20 procent – wynika z danych japońskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.

Czytaj więcej

Kaiseki: dlaczego świat oszalał na punkcie tradycyjnej kuchni japońskiej?

Na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej mrożonych produktów. Aeon, jedna z największych sieci sklepów spożywczych w Japonii, otworzyła w sierpniu wyspecjalizowany w mrożonkach sklep o nazwie Frozen. Na powierzchni 420 metrów kwadratowych sprzedaje ponad 1500 mrożonych artykułów. A na klientów narzekać nie może. Podobnie jest także z Lawson, inną dużą siecią sklepów, która zdecydowała się znacznie powiększyć swoją sekcję z produktami mrożonymi. Obecnie są to już nie tylko pizze czy słynne pierożki gyoza, ale i pełnoprawne pozycje obiadowe, takie jak na przykład sushi.

- Ostatnio coraz więcej Japonek pracuje poza domem - mówi Yoshiko Miura, konsultant ds. konsumentów w Japan Frozen Food Association. - Przygotowują jedzenie dla swojej rodziny, ale ich czas jest bardzo ograniczony. Ponadto populacja Japonii starzeje się. Dużo ludzi żyje także samotnie. Zakup odpowiednich składników oraz odpowiednie przygotowywanie ich i gotowanie wymaga czasu i wysiłku. Mrożonki pomagają rozwiązać ten problem - dodał, wyjaśniając, dlaczego Japończycy zaczęli nieco mniej ambitnie podchodzić do kuchni. 

Japończycy niezwykle dużą wagę przywiązują zarówno do smaku spożywanych przez siebie potraw, jak i do ich wyglądu. Często posiłek związany jest tu z określoną ceremonią – dania przygotowywane i jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy pieczołowicie przestrzegają. Dla niektórych z nich, to niemal świętość i ważny element integracji społecznej.

Dowodem na to, że kultura kulinarna w Japonii jest bardzo istotna, jest między innymi coroczny konkurs organizowany przez Instytut Badawczy Gurunavi – twórcę jednego z najlepiej ocenianych portali dotyczących lokali gastronomicznych w Japonii. Najlepsze restauracje w kraju zostały na nim starannie wyselekcjonowane i zebrane w interaktywnym katalogu, ułatwiającym odnalezienie miejsc, które usatysfakcjonować mogą nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska