Śliwowica z Serbii trafiła na listę UNESCO. „To żywe dziedzictwo Serbii”

Na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO trafia jedynie starannie wyselekcjonowana grupa potraw i tradycji. Do tego grona dołączyła też serbska śliwowica.

Publikacja: 28.11.2022 14:48

Serbia jest jednym z największych europejskich producentów śliwek. Zdecydowana większość zbiorów prz

Serbia jest jednym z największych europejskich producentów śliwek. Zdecydowana większość zbiorów przerabiana jest następnie na śliwowicę.

Foto: Smiljana Peters

Śliwowica, wysokoprocentowy, wytrawny trunek produkowany ze śliwek, jest częścią tożsamości narodowej Serbów – tradycja jej ręcznego wytwarzania  od wieków przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. I choć w Serbii śliwowicę produkują duże gorzelnie, domowa produkcja tego trunku jest bardzo popularna.

W 2021 roku Ministerstwo Kultury zgłosiło nominację śliwowicy na Listę Reprezentatywną UNESCO. Przedstawiciele UNESCO podczas tegorocznej sesji Międzyrządowego Komitetu Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w Maroku uznali, że śliwowica powinna trafić na tę listę. W komunikacie ogłaszającym tę decyzję podkreślono, że w proces przygotowania tego trunku zaangażowane są rodziny i społeczności, a śliwki, z których powstaje śliwowica, uprawiane w gospodarstwach rodzinnych.

„Z okazji świąt i podczas uroczystości rodzinnych wznosi się toasty z życzeniami zdrowia i dobrego samopoczucia. To także ważny element tradycyjnej medycyny, z dodatkiem ziół leczniczych i owoców, dzięki czemu powstają środki na przeziębienie i ból lub środki antyseptyczne” – czytamy w komunikacie.

„Wpisanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do przygotowania śliwowicy i jej wykorzystania na co dzień na Listę reprezentatywną UNESCO w istotny sposób przyczynia się do zwiększenia widoczności niematerialnego dziedzictwa kulturowego na poziomie krajowym i lokalnym, a także do międzynarodowej promocji „żywego dziedzictwa” Serbii” – stwierdza komunikat komitetu po spotkaniu w Maroku.

Czytaj więcej

UNESCO poszerza listę dziedzictwa: jest też polska specjalność

Śliwowica na liście dziedzictwa UNESCO

Konwencja o ochronie dóbr niematerialnych została przyjęta w 2003 roku i od tego czasu przystąpiło do niej 180 krajów na całym świecie. Komitet spotyka się raz w roku w celu oceny nominacji zaproponowanych przez państwa członkowskie konwencji i wprowadzenia zmian na liście.

Celem konwencji jest ochrona niematerialnego dziedzictwa kulturowego, zapewnienie poszanowania niematerialnego dziedzictwa kulturowego społeczności, a także podnoszenie świadomości na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym na temat znaczenia niematerialnego dziedzictwa kulturowego oraz zapewnienie wzajemnego szacunku dla dziedzictwa kulturowego oraz zapewnić międzynarodową współpracę i pomoc.

Do zjawisk branych pod uwagę przez UNESCO zaliczają się między innymi tradycje i przekazy ustne, sztuka i tradycje muzyczne, zwyczaje, obyczaje czy lokalne rzemiosło – także te kulinarne.

Śliwowica ma ogromne znaczenie nie tylko dla lokalnej społeczności, ale i dla gospodarki kraju. Serbia jest jednym z największych europejskich producentów śliwek przy czym około 90 procent zbiorów tych owoców przeznaczanych jest na przygotowanie śliwowicy. Dlatego Serbowie lubią mówić, że z żadnym innym owocem nie łączą ich tak bliskie związki.

Czytaj więcej

„1000 lat historii”. Niemcy chcą, by precle trafiły na listę dziedzictwa UNESCO

Lista niematerialnego dziedzictwa UNESCO

W tym roku, obok serbskiej śliwowicy, na liście UNESCO znalazło się 39 tradycji i zwyczajów z całego świata. Są w tym zestawieniu tradycyjne hafty ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, francuska bagietka, tradycje pszczelarstwa ze Słowenii, sztuka uprawy palm daktylowych w państwach Bliskiego Wschodu, rytualne tańce Furyu-odori z Japonii, sztuka przygotowywania ostrej paprykowej pasty harissa z Tunezji, muzyka Rai z Algerii, niemiecki taniec nowoczesny, sztuka przygotowywania naparu herbacianego w Chinach czy tradycje flisackie w państwach Europy środkowej – od Polski przez Austrię, Czechy, Łotwę, Niemcy, a także w Hiszpanii.

Łączenie lista niematerialnego dziedzictwa UNESCO liczy 678 pozycji ze 140 krajów.

Śliwowica, wysokoprocentowy, wytrawny trunek produkowany ze śliwek, jest częścią tożsamości narodowej Serbów – tradycja jej ręcznego wytwarzania  od wieków przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. I choć w Serbii śliwowicę produkują duże gorzelnie, domowa produkcja tego trunku jest bardzo popularna.

W 2021 roku Ministerstwo Kultury zgłosiło nominację śliwowicy na Listę Reprezentatywną UNESCO. Przedstawiciele UNESCO podczas tegorocznej sesji Międzyrządowego Komitetu Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w Maroku uznali, że śliwowica powinna trafić na tę listę. W komunikacie ogłaszającym tę decyzję podkreślono, że w proces przygotowania tego trunku zaangażowane są rodziny i społeczności, a śliwki, z których powstaje śliwowica, uprawiane w gospodarstwach rodzinnych.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Alkohole
„Suchy styczeń” coraz popularniejszy. Czy „Dry January” pomaga zmienić nawyki?
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Alkohole
Koszmarny rok dla prosecco. Duma Włoch może zniknąć?
Alkohole
Zagadka sake: Japończykom się znudziła, na świecie bije rekordy popularności
Alkohole
Najstarsza butelka rumu sprzedana na aukcji. Odnaleziono ją w piwnicy w Anglii
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Alkohole
Szampan na Sylwestra: czym wznieść toast za nowy rok? Do wyboru jest wiele opcji
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście