Czerwony przewodnik Michelin to od lat wyrocznia w kwestii tego, które restauracje są najlepsze. To jednak nie znaczy, że nie istnieją inne klasyfikacje. Owszem – są i także cieszą się wielkim prestiżem. Wystarczy wspomnieć „The World's 50 Best” – zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie czy The Best Chef Awards, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni.
W tym gronie coraz pewniej radzi sobie nowe zestawienie. La Liste. Jego twórcą jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Faure od 2014 roku tworzy listę 1000 najlepszych restauracji na świecie.
La Liste: ranking najlepszych restauracji na świecie
„La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ – przede wszystkim w celu promocji francuskich lokali. Miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best”.
Czytaj więcej
Polskie cukiernie znalazły się na liście prezentującej najlepsze lokale tego typu na świecie. Autorzy zestawienia umieścili na nim cukiernie z Warszawy, ale też z Zakopanego, Gdańska – oraz z Legionowa pod Warszawą.
We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i te, które w sieci zostawiają klienci.