Czerwony przewodnik Michelin to od lat wyrocznia w kwestii tego, które restauracje są najlepsze. To jednak nie znaczy, że nie istnieją inne klasyfikacje. Owszem – są i także cieszą się wielkim prestiżem. Wystarczy wspomnieć „The World's 50 Best” – zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie czy The Best Chef Awards, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni. 

W tym gronie coraz pewniej radzi sobie nowe zestawienie. La Liste. Jego twórcą jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Faure od 2014 roku tworzy listę 1000 najlepszych restauracji na świecie. 

La Liste: ranking najlepszych restauracji na świecie

„La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ – przede wszystkim w celu promocji francuskich lokali. Miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best”.

Czytaj więcej

Polskie cukiernie na liście najlepszych na świecie. Aż 7 lokali z Warszawy

We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i te, które w sieci zostawiają klienci.

Dzięki temu, jak podkreślają organizatorzy rankingu, jest on „bezstronny i obiektywny”, gdyż posługuje się algorytmem wykorzystującym różne źródła. Twórcy La Liste analizują niemal tysiąc przewodników kulinarnych i publikacji w mediach oraz miliony recenzji. Następnie przyznają lokalom punkty od 0 do 100.

Tegorocznym laureatom do punktowego maksimum zabrakło niewiele – sztokholmska restauracja Frantzén, paryski lokal Guy Savoy oraz znajdujący się w Nowym Jorku Le Bernardin, które znalazły się na pierwszym miejscu ex aequo, zdobyły bowiem 99,50 punktów. Tuż za nimi na podium uplasowało się – z wynikiem 99.00 pkt – aż sześć lokali, w tym francuskie L'Assiette Champenoise i La Vague d'Or - Le Cheval Blanc, hiszpańska Martín Berasategui oraz japońska Sushi Saito.

Polskie restauracje wśród najlepszych na świecie 

Na liście 1000 najlepszych restauracji znalazło się też pięć polskich lokali. I choć są one daleko za podium, jeżeli chodzi o punktację, ich obecność w zestawieniu to dowód, że oferują dania i obsługę gości na najwyższym poziomie.

Czytaj więcej

Lokal na dachu wieżowca w Warszawie wśród najlepszych letnich barów w Europie

Wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji „La Liste” polskich restauracji jest warszawska Epoka w hotelu Raffles Europejski. Restauracja uzyskała w „La Liste” 85 punktów. Drugą polską restauracją, z wynikiem 84,50 punktów, jest znajdująca się w Zakopanem Drukarnia Smaku Cristina. Kolejne miejsca zajęły restauracja Water & Wine pod Nałęczowem (75,50 pkt), warszawska Nolita (75 punktów) i krakowskie Trzy Rybki (75 punktów).

Uwagę zwraca brak w tym zestawieniu dwóch restauracji wyróżnionych przez inspektorów przewodnika Michelin - krakowskiej Bottiglieirii 1881 prowadzonej przez Przemysława Klimę i nagrodzonej jedną gwiazdką w czerwonym przewodniku. To jedyna obecnie polska restauracja z gwiazdką Michelin. W zestawieniu „La Liste” nie ma także warszawskiej Nuty, prowadzonej przez Andreę Camastrę który, jako szef kuchni, miał znaczący wpływ na to, że gwiazdkę w przewodniku Michelin otrzymała nieistniejąca już warszawska restauracja „Senses”.