Czerwony przewodnik Michelin to od lat wyrocznia w kwestii tego, które restauracje są najlepsze. To jednak nie znaczy, że nie istnieją inne klasyfikacje. Owszem – są i także cieszą się wielkim prestiżem. Wystarczy wspomnieć „The World's 50 Best” – zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie czy The Best Chef Awards, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni.
W tym gronie coraz pewniej radzi sobie nowe zestawienie. La Liste. Jego twórcą jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Faure od 2014 roku tworzy listę 1000 najlepszych restauracji na świecie.
La Liste: ranking najlepszych restauracji na świecie
„La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ – przede wszystkim w celu promocji francuskich lokali. Miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best”.
Czytaj więcej
Polskie cukiernie znalazły się na liście prezentującej najlepsze lokale tego typu na świecie. Aut...
We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i te, które w sieci zostawiają klienci.