Od Warszawy po Tatry. Aż 5 polskich restauracji na liście najlepszych na świecie

Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu „La Liste”. Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsce ex aequo zajęły aż trzy lokale – ze Szwecji, Francji i USA.

Publikacja: 01.12.2022 14:32

W zestawieniu znalazły się dwie restauracje z Warszawy, jedna z Krakowa, jedna spod Nałęczowa i jedn

W zestawieniu znalazły się dwie restauracje z Warszawy, jedna z Krakowa, jedna spod Nałęczowa i jedna z Zakopanego.

Foto: Jay Wennington

Czerwony przewodnik Michelin to od lat wyrocznia w kwestii tego, które restauracje są najlepsze. To jednak nie znaczy, że nie istnieją inne klasyfikacje. Owszem – są i także cieszą się wielkim prestiżem. Wystarczy wspomnieć „The World's 50 Best” – zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie czy The Best Chef Awards, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni. 

W tym gronie coraz pewniej radzi sobie nowe zestawienie. La Liste. Jego twórcą jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Faure od 2014 roku tworzy listę 1000 najlepszych restauracji na świecie. 

La Liste: ranking najlepszych restauracji na świecie

„La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ – przede wszystkim w celu promocji francuskich lokali. Miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best”.

Czytaj więcej

Polskie cukiernie na liście najlepszych na świecie. Aż 7 lokali z Warszawy

We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i te, które w sieci zostawiają klienci.

Dzięki temu, jak podkreślają organizatorzy rankingu, jest on „bezstronny i obiektywny”, gdyż posługuje się algorytmem wykorzystującym różne źródła. Twórcy La Liste analizują niemal tysiąc przewodników kulinarnych i publikacji w mediach oraz miliony recenzji. Następnie przyznają lokalom punkty od 0 do 100.

Tegorocznym laureatom do punktowego maksimum zabrakło niewiele – sztokholmska restauracja Frantzén, paryski lokal Guy Savoy oraz znajdujący się w Nowym Jorku Le Bernardin, które znalazły się na pierwszym miejscu ex aequo, zdobyły bowiem 99,50 punktów. Tuż za nimi na podium uplasowało się – z wynikiem 99.00 pkt – aż sześć lokali, w tym francuskie L'Assiette Champenoise i La Vague d'Or - Le Cheval Blanc, hiszpańska Martín Berasategui oraz japońska Sushi Saito.

Polskie restauracje wśród najlepszych na świecie 

Na liście 1000 najlepszych restauracji znalazło się też pięć polskich lokali. I choć są one daleko za podium, jeżeli chodzi o punktację, ich obecność w zestawieniu to dowód, że oferują dania i obsługę gości na najwyższym poziomie.

Czytaj więcej

Lokal na dachu wieżowca w Warszawie wśród najlepszych letnich barów w Europie

Wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji „La Liste” polskich restauracji jest warszawska Epoka w hotelu Raffles Europejski. Restauracja uzyskała w „La Liste” 85 punktów. Drugą polską restauracją, z wynikiem 84,50 punktów, jest znajdująca się w Zakopanem Drukarnia Smaku Cristina. Kolejne miejsca zajęły restauracja Water & Wine pod Nałęczowem (75,50 pkt), warszawska Nolita (75 punktów) i krakowskie Trzy Rybki (75 punktów).

Uwagę zwraca brak w tym zestawieniu dwóch restauracji wyróżnionych przez inspektorów przewodnika Michelin - krakowskiej Bottiglieirii 1881 prowadzonej przez Przemysława Klimę i nagrodzonej jedną gwiazdką w czerwonym przewodniku. To jedyna obecnie polska restauracja z gwiazdką Michelin. W zestawieniu „La Liste” nie ma także warszawskiej Nuty, prowadzonej przez Andreę Camastrę który, jako szef kuchni, miał znaczący wpływ na to, że gwiazdkę w przewodniku Michelin otrzymała nieistniejąca już warszawska restauracja „Senses”.    

Czerwony przewodnik Michelin to od lat wyrocznia w kwestii tego, które restauracje są najlepsze. To jednak nie znaczy, że nie istnieją inne klasyfikacje. Owszem – są i także cieszą się wielkim prestiżem. Wystarczy wspomnieć „The World's 50 Best” – zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie czy The Best Chef Awards, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni. 

W tym gronie coraz pewniej radzi sobie nowe zestawienie. La Liste. Jego twórcą jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Faure od 2014 roku tworzy listę 1000 najlepszych restauracji na świecie. 

Pozostało 83% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?