Marzenie o własnej restauracji to uniwersalne pragnienie, które łączy ludzi bez względu na stan ich portfela. Z jakiegoś powodu mamy przekonanie, że własna restauracja to świetny pomysł, który okaże się doskonałym biznesem, a przy okazji da nam szczęście, bo będziemy mogli spędzać czas w towarzystwie przyjaciół i bliskich przy zastawionym stole.

Zdecydowana większość osób, które postanowiły wcielić ten pomysł w życie i wejść do świata gastronomii, przekonuje się, że jest zupełnie inaczej. To biznes na którym bardzo trudno jest nie stracić, wymaga to wiedzy, doświadczenia, czasem szóstego zmysłu, jeszcze częściej – szczęścia, a mówiąc precyzyjnie – idealnej kombinacji wszystkich tych czynników.

Piłkarze zdają się jednak być optymistami, bo z ochotą wchodzą do branży gastro, żeby otwierać swoje restauracje. Wielu najlepszych graczy na świecie – aktualnych i tych z przeszłości – postanowiło spróbować swoich sił w roli restauratora. Jak im idzie?

Restauracje znanych piłkarzy

W Polsce najbardziej znanym piłkarzem–restauratorem jest Robert Lewandowski. Firmowana przez niego restauracja Nine's w Browarach Warszawskich, otworzyła się w 2021 roku i od początku wzbudziła duże zainteresowanie warszawiaków, którzy ustawiali się w kolejkach by zjeść „u Lewandowskiego”. Nine's dzięki temu stało się jednym z najpopularniejszych miejsc w nowootwartym kompleksie Browarów.

Polski napastnik postawił na sprawdzonych partnerów w tym przedsięwzięciu: jego wspólnikami, jak informowały media branżowe, zostali Jerzy Krzanowski, współwłaściciel firmy Nowy Styl, a także Jacek Trybuchowski, manager z branży gastronomicznej. Za menu odpowiedzialny jest Tadeusz Muller (syn Magdy Gessler). Specjalnością lokalu są potrawy inspirowane kuchnią amerykańską.

Czytaj więcej

Messi i Ronaldo razem w reklamie. Jak powstało zdjęcie, które rozpaliło kibiców?

Otwarcie restauracji Roberta Lewandowskiego było wydarzeniem w Polsce, ale na świecie otwieranie lokali gastronomicznych przez gwiazdy piłki stało się niemal czymś powszechnym. W 2018 roku Cristiano Ronaldo, gwiazda reprezentacji Portugalii i, do niedawna, Manchesteru United, we współpracy z Rafaelem Nadalem, Enrique Iglesiasem i hiszpańskim koszykarzem Pau Gasolem, niegdyś gwiazdą Los Angeles Lakers, otworzył dwie restauracje o nazwie „Zela”: na Ibizie i w centrum Londynu. Obecnie funkcjonuje tylko ta pierwsza. W menu – potrawy w stylu Meppon, będącym fuzją kuchni japońskiej i śródziemnomorskiej.

Ronaldo ma też hotel w Lizbonie – Pestana CR7 Hotel, w centrum miasta, tuż obok reprezentacyjnego placu Praça do Comércio. Tam mieści się CR7 Corner Bar & Bistro Baixa, popularny bar z prostym jedzeniem, w którym można oglądać mecze piłki nożnej. 

Swój restauracyjny biznes rozwija też Alessandro del Piero, niegdyś podpora reprezentacji Włoch i Juventusu. Pierwszą restauracją, którą otworzył w 2019 roku, była „N10” w Mediolanie. Rok później lokal przestał istnieć, a piłkarz stworzył drugą restaurację o tej samej nazwie – w Los Angeles, gdzie obecnie mieszka.

Lionel Messi, gwiazda reprezentacji Argentyny, gdy grał w FC Barcelona, prowadził w tym mieście restaurację Bellavista del Jardin del Norte, ale od XXX Leo gra w Paris Saint Germain, a jego barceloński już nie istnieje. Messi nadal jednak nie rezygnuje z gastronomii. W Rosario, swoim rodzinnym mieście w Argentynie, działa bezpretensjonalna restauracja „VIP”, jej właścicielem jest słynny argentyński piłkarz. Nietrudno się domyślić, że można w niej zjeść tradycyjne dania kuchni argentyńskiej – ze stekami na czele.

To zestawienie nie wyczerpuje listy gwiazd futbolu, które postanowiły otworzyć restaurację. Do grona piłkarzy-restauratorów należą także między innymi działający wspólnie David Luiz i Willian Borges, Gary Neville, Ryan Giggs, czy Frank Lampard.

Robert Lewandowski nie jest jedynym polskim piłkarzem, który postawił na gastronomię – w Katowicach restaurację o nazwie „Food & Ball” prowadzi Arkadiusz Milik. „Znacie mnie z boiska i ekranów telewizorów, ale tylko najbliższe mi osoby wiedzą, że będąc dzieckiem miałem dwa marzenia, a teraz mogę zrealizować to drugie” – tak zaprasza do swojego lokalu na stronie internetowej restauracji. Z kolei wiosną 2022 roku własny lokal we Włoszech otworzyli grający w tym kraju Bartosz Bereszyński i Karol Linetty. W malowniczym liguryjskim mieście Recco obrońca UC Sampdoria i pomocnik FC Torino powołali do życia restaurację o nazwie „Mamma Mia”.