Marzenie o własnej restauracji to uniwersalne pragnienie, które łączy ludzi bez względu na stan ich portfela. Z jakiegoś powodu mamy przekonanie, że własna restauracja to świetny pomysł, który okaże się doskonałym biznesem, a przy okazji da nam szczęście, bo będziemy mogli spędzać czas w towarzystwie przyjaciół i bliskich przy zastawionym stole.
Zdecydowana większość osób, które postanowiły wcielić ten pomysł w życie i wejść do świata gastronomii, przekonuje się, że jest zupełnie inaczej. To biznes na którym bardzo trudno jest nie stracić, wymaga to wiedzy, doświadczenia, czasem szóstego zmysłu, jeszcze częściej – szczęścia, a mówiąc precyzyjnie – idealnej kombinacji wszystkich tych czynników.
Piłkarze zdają się jednak być optymistami, bo z ochotą wchodzą do branży gastro, żeby otwierać swoje restauracje. Wielu najlepszych graczy na świecie – aktualnych i tych z przeszłości – postanowiło spróbować swoich sił w roli restauratora. Jak im idzie?
Restauracje znanych piłkarzy
W Polsce najbardziej znanym piłkarzem–restauratorem jest Robert Lewandowski. Firmowana przez niego restauracja Nine's w Browarach Warszawskich, otworzyła się w 2021 roku i od początku wzbudziła duże zainteresowanie warszawiaków, którzy ustawiali się w kolejkach by zjeść „u Lewandowskiego”. Nine's dzięki temu stało się jednym z najpopularniejszych miejsc w nowootwartym kompleksie Browarów.
Polski napastnik postawił na sprawdzonych partnerów w tym przedsięwzięciu: jego wspólnikami, jak informowały media branżowe, zostali Jerzy Krzanowski, współwłaściciel firmy Nowy Styl, a także Jacek Trybuchowski, manager z branży gastronomicznej. Za menu odpowiedzialny jest Tadeusz Muller (syn Magdy Gessler). Specjalnością lokalu są potrawy inspirowane kuchnią amerykańską.