Wyznaczył trendy kulinarne, uczył wybitnych szefów kuchni, także Polaków – pracowali z nim choćby Wojciech Amaro czy Przemysław Klima. Teraz Rene Redzepi,...
Do polskich lokali sieci McDonald's po dłuższej przerwie zawitał Burger Drwala. Premiera kanapki wywołała poruszenie, mimo podwyżki cen. Limitowane edycje...
Na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO trafia jedynie starannie wyselekcjonowana grupa potraw i tradycji. Do tego grona dołączyła też serb...
Gastronomia to jeden z najtrudniejszych biznesów, co przyznają doświadczeni restauratorzy. Mimo to znani piłkarze z ochotą inwestują pieniądze w branżę res...
Wino to jeden z filarów dorobku kulturowego Francuzów. Liczby jednak nie kłamią: we Francji pije się znacznie mniej wina niż jeszcze dekadę temu. Najbardzi...
Dzięki fenomenowi beaujolais nouveau Europejczycy (nie tylko Francuzi) nauczyli się sięgać po młode wina. Docenia je zwłaszcza młode pokolenie, i to nie ty...
Inflacja, widmo recesji, wojna w Ukrainie – wydawałoby się, że to nie czas na świętowanie. Nic bardziej mylnego. „Miłośnicy szampana tak cieszą się z zakoń...
We Włoszech nie brakuje wybitnych szefów kuchni, ale dotąd rządził jeden – Massimo Bottura, gwiazda klasy światowej. Wyrósł mu jednak konkurent. Antonino C...
Jeżeli chodzi o ceny kaw, Warszawa okazuje się najtańszą stolicą w Europie Środkowej. Za espresso i cappuccino płacimy mniej niż mieszkańcy Pragi czy Braty...
Setki tysięcy konsumentów w Europie, a także na świecie, kupiło podrobione „francuskie” wina. To kolejny tego typu przekręt, który w ostatnim czasie wykrył...
Owoce, zioła, a nawet kwiaty. To składniki, które lubiący eksperymenty winiarze dorzucają do kadzi razem z winogronami, by otrzymać wina kofermentowane, kt...
Nigella Lawson, brytyjska gwiazda telewizji, znana dzięki programom kulinarnym i pięknie wydanym książkom poświęconym przyjemności płynącej z jedzenia, pos...
Frytki niemal od zawsze były jedną z tych przekąsek, na które było stać każdego Belga. Teraz to już nie takie oczywiste. Wzrost cen sprawia, że popularna p...
Bolonia, miasto z regionu Emilia-Romagna, zwyciężyła w rankingu na miasto z najlepszą kuchnią w prestiżowym zestawieniu przygotowywanym przez ceniony amery...
Żyjemy w czasach, gdy dobre, świadome żywienie pozwala zmniejszać ryzyko zachorowań na wiele schorzeń – mówi Ewelina Fabisiak, dietetyczka, twórczyni konce...
Wielu miłośników pizzy chciałoby odwiedzić słynną pizzerię „Brandi” w Neapolu, w której wymyślono pizzę Margherita. Na razie to niemożliwe. Włoskie odpowie...
Miliony ludzi znają José Andrésa jako założyciela World Central Kitchen, organizacji karmiącej ofiary wojen i kataklizmów. Jednak Andrés to przede wszystki...
Doprawione, wzbogacone o wykwintne dodatki i przede wszystkim – serwowane jako przekąska, tak jak dotąd wędliny czy sery. Popularność masła w formie przeką...
Jak podkreśla właściciel Dogue, restauracji dla psów, w której swojemu pupilowi kupić można trzydaniowy, wykwintny posiłek nazwany „zestawem degustacyjnym”...
Przygoda Jeremy'ego Clarksona ze światem gastronomii rozpoczęła się od potknięcia. Znany prezenter telewizyjny, gwiazda programu „The Grand Tour” dostał na...