Zgodnie z tradycją nadejście nowego roku witamy kieliszkiem wina musującego. Jakiego? To zależy od zasobności portfela, ale nie tylko. Do wyboru jest wiele...
Powrót kuchni molekularnej, rosnąca popularność smaku „swalty” czy coraz większe zainteresowanie drinkami bezalkoholowymi – to tylko niektóre z zapowiedzi...
W Szampanii obowiązują niezwykle restrykcyjne zasady produkcji tamtejszych win musujących. Jeden z producentów spróbował je obejść, co przypłacił bardzo do...
Ciasto panettone coraz częściej gości również na stołach świątecznych, także w Polsce. Jego globalna popularność sprawia, że coraz bardziej zasadne jest py...
Aż dwie restauracje z Warszawy znalazły się w podsumowaniu najpiękniejszych na świecie lokali tego typu przygotowanym przez „Dezeen”, wpływowy serwis poświ...
Kuchnia japońska znana jest z wyrafinowanych potraw i niezwykłego kunsztu szefów kuchni. Na co dzień jednak Japończycy są bardzo praktyczni. Ogólnokrajowy...
Liczby nie przemawiają na korzyść producentów win z regionu Bordeaux. Niegdyś najpopularniejsze wina na świecie tracą swój kultowy charakter, bo klienci, n...
Francuska bagietka doczekała się umieszczenia na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Unesco. Od dekad ta charakterystyczna bułka to synonim fran...
Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu „La Liste”. Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsc...
Wyznaczył trendy kulinarne, uczył wybitnych szefów kuchni, także Polaków – pracowali z nim choćby Wojciech Amaro czy Przemysław Klima. Teraz Rene Redzepi,...
Do polskich lokali sieci McDonald's po dłuższej przerwie zawitał Burger Drwala. Premiera kanapki wywołała poruszenie, mimo podwyżki cen. Limitowane edycje...
Na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO trafia jedynie starannie wyselekcjonowana grupa potraw i tradycji. Do tego grona dołączyła też serb...
Gastronomia to jeden z najtrudniejszych biznesów, co przyznają doświadczeni restauratorzy. Mimo to znani piłkarze z ochotą inwestują pieniądze w branżę res...
Wino to jeden z filarów dorobku kulturowego Francuzów. Liczby jednak nie kłamią: we Francji pije się znacznie mniej wina niż jeszcze dekadę temu. Najbardzi...
Dzięki fenomenowi beaujolais nouveau Europejczycy (nie tylko Francuzi) nauczyli się sięgać po młode wina. Docenia je zwłaszcza młode pokolenie, i to nie ty...
Inflacja, widmo recesji, wojna w Ukrainie – wydawałoby się, że to nie czas na świętowanie. Nic bardziej mylnego. „Miłośnicy szampana tak cieszą się z zakoń...
We Włoszech nie brakuje wybitnych szefów kuchni, ale dotąd rządził jeden – Massimo Bottura, gwiazda klasy światowej. Wyrósł mu jednak konkurent. Antonino C...
Jeżeli chodzi o ceny kaw, Warszawa okazuje się najtańszą stolicą w Europie Środkowej. Za espresso i cappuccino płacimy mniej niż mieszkańcy Pragi czy Braty...
Setki tysięcy konsumentów w Europie, a także na świecie, kupiło podrobione „francuskie” wina. To kolejny tego typu przekręt, który w ostatnim czasie wykrył...