Reklama
Rozwiń

Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia

Wyznaczył trendy kulinarne, uczył wybitnych szefów kuchni, także Polaków – pracowali z nim choćby Wojciech Amaro czy Przemysław Klima. Teraz Rene Redzepi,...

Burger Drwala w innych krajach Europy. Nie tylko Polacy są głodni nowości

Do polskich lokali sieci McDonald's po dłuższej przerwie zawitał Burger Drwala. Premiera kanapki wywołała poruszenie, mimo podwyżki cen. Limitowane edycje...

Śliwowica z Serbii trafiła na listę UNESCO. „To żywe dziedzictwo Serbii”

Na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO trafia jedynie starannie wyselekcjonowana grupa potraw i tradycji. Do tego grona dołączyła też serb...

Messi, Ronaldo, Lewandowski. Wspólne hobby gwiazd piłki: prowadzenie restauracji

Gastronomia to jeden z najtrudniejszych biznesów, co przyznają doświadczeni restauratorzy. Mimo to znani piłkarze z ochotą inwestują pieniądze w branżę res...

Zaskakujące dane: Francuzom znudziło się czerwone wino. Młodzi nie chcą go pić

Wino to jeden z filarów dorobku kulturowego Francuzów. Liczby jednak nie kłamią: we Francji pije się znacznie mniej wina niż jeszcze dekadę temu. Najbardzi...

We Francji znów leje się boujolais nouveau. Europa polubiła wina młode – i tanie

Dzięki fenomenowi beaujolais nouveau Europejczycy (nie tylko Francuzi) nauczyli się sięgać po młode wina. Docenia je zwłaszcza młode pokolenie, i to nie ty...

Na świecie kryzys, a mimo to zaczyna brakować szampana. „Kurczą się zapasy”

Inflacja, widmo recesji, wojna w Ukrainie – wydawałoby się, że to nie czas na świętowanie. Nic bardziej mylnego. „Miłośnicy szampana tak cieszą się z zakoń...

Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii

We Włoszech nie brakuje wybitnych szefów kuchni, ale dotąd rządził jeden – Massimo Bottura, gwiazda klasy światowej. Wyrósł mu jednak konkurent. Antonino C...

Kawa tania jak w Warszawie. Czesi zbadali, który kraj regionu ma najniższe ceny

Jeżeli chodzi o ceny kaw, Warszawa okazuje się najtańszą stolicą w Europie Środkowej. Za espresso i cappuccino płacimy mniej niż mieszkańcy Pragi czy Braty...

Gang winiarzy: Francuzi zalali europejski rynek podrabianym winem

Setki tysięcy konsumentów w Europie, a także na świecie, kupiło podrobione „francuskie” wina. To kolejny tego typu przekręt, który w ostatnim czasie wykrył...

Czy to jeszcze wino? Kofermentacja to nowy winiarski trend. Na czym polega?

Owoce, zioła, a nawet kwiaty. To składniki, które lubiący eksperymenty winiarze dorzucają do kadzi razem z winogronami, by otrzymać wina kofermentowane, kt...

„Tanie, a smaczne”. Nigella Lawson proponuje przepisy kulinarne na trudne czasy

Nigella Lawson, brytyjska gwiazda telewizji, znana dzięki programom kulinarnym i pięknie wydanym książkom poświęconym przyjemności płynącej z jedzenia, pos...

Frytki produktem luksusowym? Inflacja wykańcza belgijski przysmak z majonezem

Frytki niemal od zawsze były jedną z tych przekąsek, na które było stać każdego Belga. Teraz to już nie takie oczywiste. Wzrost cen sprawia, że popularna p...

Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch

Bolonia, miasto z regionu Emilia-Romagna, zwyciężyła w rankingu na miasto z najlepszą kuchnią w prestiżowym zestawieniu przygotowywanym przez ceniony amery...

Ewelina Fabisiak: Jesteśmy przeciążeni jako społeczeństwo. Detoks to odpoczynek

Żyjemy w czasach, gdy dobre, świadome żywienie pozwala zmniejszać ryzyko zachorowań na wiele schorzeń – mówi Ewelina Fabisiak, dietetyczka, twórczyni konce...

Włoski Sanepid zamknął pizzerię, w której wymyślono margheritę. Za brud w kuchni

Wielu miłośników pizzy chciałoby odwiedzić słynną pizzerię „Brandi” w Neapolu, w której wymyślono pizzę Margherita. Na razie to niemożliwe. Włoskie odpowie...

José Andrés, twórca World Central Kitchen, buduje imperium gastronomiczne

Miliony ludzi znają José Andrésa jako założyciela World Central Kitchen, organizacji karmiącej ofiary wojen i kataklizmów. Jednak Andrés to przede wszystki...

Masło jako przekąska: trend kulinarny, który błyskawicznie zyskuje popularność

Doprawione, wzbogacone o wykwintne dodatki i przede wszystkim – serwowane jako przekąska, tak jak dotąd wędliny czy sery. Popularność masła w formie przeką...

Fine dining dla psów: rusza restauracja serwująca menu degustacyjne dla zwierząt

Jak podkreśla właściciel Dogue, restauracji dla psów, w której swojemu pupilowi kupić można trzydaniowy, wykwintny posiłek nazwany „zestawem degustacyjnym”...

Koniec przygody Clarksona z gastronomią. Dostał nakaz zamknięcia restauracji

Przygoda Jeremy'ego Clarksona ze światem gastronomii rozpoczęła się od potknięcia. Znany prezenter telewizyjny, gwiazda programu „The Grand Tour” dostał na...