Legendarna restauracja kończy działalność. „Chcę spędzać więcej czasu z rodziną”

„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, jest zmęczony pracą restauratora, więc zapowiedział zamknięcie lokalu.

Publikacja: 21.08.2023 15:22

Restauracja „Gavroche” powstała w 1967 roku i błyskawicznie zyskała status jednej z najlepszych w Eu

Restauracja „Gavroche” powstała w 1967 roku i błyskawicznie zyskała status jednej z najlepszych w Europie.

Foto: Alex Muller, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Specjalizująca się w wyrafinowanej kuchni francuskiej restauracja „Le Gavroche” od ponad pięciu dekad jest jednym z najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie nie tylko Londynu, ale i Europy.

Wyróżniona obecnie dwiema gwiazdkami Michelin (wcześniej, przez wiele lat, trzema) lokal znajduje się w rękach Michela Roux, syna jednego z jego współzałożycieli, Alberta Roux. Obecny właściciel ogłosił, że to już ostatnie miesiące funkcjonowania kultowej restauracji. „Gavroche” kończy działalność.

Słynna londyńska restauracja zostanie zamknięta. Właściciel zdecydował

„Pełen mieszanych uczuć ogłaszam zbliżające się zamknięcie restauracji »Le Gavroche« przy Upper Brook Street 43. Po 56 latach zamykamy się w styczniu 2024 roku” – pisze w obszernym komunikacie Michel Roux, właściciel „Le Gavroche” – londyńskiej restauracji, która od lat 60. wyznaczała trendy w europejskim fine diningu.

Czytaj więcej

Przemysław Klima: Dwie gwiazdki w przewodniku Michelin to wejście do innej ligi

„Le Gavroche” była pierwszą restauracją w Wielkiej Brytanii, która otrzymała jedną (w 1974 roku), a potem również dwie (w 1977) i trzy gwiazdki Michelin (w 1982 roku). To właśnie „Le Gavroche” uchodzi za kolebkę londyńskiej sceny haute cuisine, która obecne należy do najciekawszych na świecie.

W „Le Gavroche” rodziło się wiele błyskotliwych karier w branży gastronomicznej. Swoje kulinarne umiejętności szlifowali tu utalentowani kucharze, którzy później przechodzili do nie mniej renomowanych restauracji na całym świecie – lub zakładali własne. W gronie byłych pracowników „Le Gavroche” znajdują się tacy znani szefowie i szefowe kuchni jak Gordon Ramsay, Pierre Koffmann, Jun Tanaka, Marco Pierre White czy Monica Galetti.

„Co tydzień »Le Gavroche« ma zawsze komplet rezerwacji, jednak od pewnego czasu wiem, że muszę postarać się o lepszą równowagę między pracą a życiem prywatnym – tak, abym mógł spędzać więcej czasu z moją rodziną i poświęcić się moim innym interesom” – tłumaczy Roux, który prowadzi kilka innych restauracji w Wielkiej Brytanii i firmę cateringową, jest też osobowością telewizyjną i autorem książek. W branży gastronomicznej Roux od lat uchodzi za jednego z najciężej pracujących szefów kuchni.

„La Gavroche”: w tej restauracji uczyli się Gordon Ramsay i Marco Pierre White

Restaurację „Le Gavroche” założyli w 1967 roku bracia Albert i Michel Roux Sr. przy Lower Sloane Street. W ciągu zaledwie kilku lat „Le Gavroche” zyskała dużą renomę, stała się też kolebką brytyjskiej rewolucji gastronomicznej – kraju, w którym dotychczas fine dining praktycznie nie istniał. Jadały tu największe gwiazdy i koronowane głowy – od Charliego Chaplina po księżną Dianę.

W międzyczasie restauracja zmieniła lokalizację i przeniosła się na Upper Brook Street. W 1991 roku lokal przeszedł w ręce Michela Roux Jr., który prowadzi go do dziś. Restauratorowi udało się utrzymać dla „Le Gavroche” dwie gwiazdki Michelin.

Roux ma córkę Emily, która poszła w ślady ojca i dziadka i również została szefową kuchni. Nigdy nie zdecydowała się jednak przejąć rodzinnego biznesu – zamiast tego, poszła własną drogą i wraz z mężem Diego Ferrarim otworzyła własną restaurację „Caractère” w prestiżowej dzielnicy Notting Hill.

„Nazwa »Le Gavroche« nadal będzie pojawiać się w pop-upach i w innych miejscach”. Od listopada będziemy organizować serię uroczystych kolacji aż do zamknięcia w styczniu” – czytamy w komunikacie Michela Roux. Strategia „Le Gavroche” będzie więc podobna do tej, którą obrał zawiadujący kopenhaską „Nomą” René Redzepi. „Czasem znajdziecie mnie na specjalnych wydarzeniach w »Caractère«, restauracji mojej córki Emily i jej męża Diego” – zapowiada Roux.

Specjalizująca się w wyrafinowanej kuchni francuskiej restauracja „Le Gavroche” od ponad pięciu dekad jest jednym z najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie nie tylko Londynu, ale i Europy.

Wyróżniona obecnie dwiema gwiazdkami Michelin (wcześniej, przez wiele lat, trzema) lokal znajduje się w rękach Michela Roux, syna jednego z jego współzałożycieli, Alberta Roux. Obecny właściciel ogłosił, że to już ostatnie miesiące funkcjonowania kultowej restauracji. „Gavroche” kończy działalność.

Pozostało 88% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska