Specjalizująca się w wyrafinowanej kuchni francuskiej restauracja „Le Gavroche” od ponad pięciu dekad jest jednym z najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie nie tylko Londynu, ale i Europy.
Wyróżniona obecnie dwiema gwiazdkami Michelin (wcześniej, przez wiele lat, trzema) lokal znajduje się w rękach Michela Roux, syna jednego z jego współzałożycieli, Alberta Roux. Obecny właściciel ogłosił, że to już ostatnie miesiące funkcjonowania kultowej restauracji. „Gavroche” kończy działalność.
Słynna londyńska restauracja zostanie zamknięta. Właściciel zdecydował
„Pełen mieszanych uczuć ogłaszam zbliżające się zamknięcie restauracji »Le Gavroche« przy Upper Brook Street 43. Po 56 latach zamykamy się w styczniu 2024 roku” – pisze w obszernym komunikacie Michel Roux, właściciel „Le Gavroche” – londyńskiej restauracji, która od lat 60. wyznaczała trendy w europejskim fine diningu.
Czytaj więcej
Może gwiazdki sprawią, że młodzi ludzie zainteresują się pracą w gastronomii – mówi Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881, która jako pierwsza w Polsce zdobyła dwie gwiazdki w przewodniku Michelin.
„Le Gavroche” była pierwszą restauracją w Wielkiej Brytanii, która otrzymała jedną (w 1974 roku), a potem również dwie (w 1977) i trzy gwiazdki Michelin (w 1982 roku). To właśnie „Le Gavroche” uchodzi za kolebkę londyńskiej sceny haute cuisine, która obecne należy do najciekawszych na świecie.