Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku poddanego recyklingowi to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska receptura wykorzystująca zużyty plastik do produkcji lodów?

Publikacja: 17.08.2023 15:29

Innowacyjny produkt jest pracą dyplomową włoskiej projektantki Eleonory Ortolani w ramach kursu „Mat

Innowacyjny produkt jest pracą dyplomową włoskiej projektantki Eleonory Ortolani w ramach kursu „Materiały przyszłości” w renomowanej londyńskiej szkole artystycznej Central Saint Martins.

Foto: Dovile Ramoskaite

Od lat produkuje się wegańskie alternatywy mięsa i wiele innych innowacyjnych produktów spożywczych. Nikt jednak jak dotąd nie stworzył lodów, ani żadnego innego rodzaju pożywienia na bazie plastiku. Ten pionierski produkt stanowi pracę dyplomową Eleonory Ortolani, projektantki i studentki prestiżowej londyńskiej szkoły artystycznej Central Saint Martins. Być może właśnie tak będzie wyglądała przyszłość tego, co jemy.

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku

Czy stworzenie jadalnego produktu na bazie plastiku jest w ogóle możliwe? Takie pytanie zadała sobie włoska projektantka Eleonora Ortolani. Jej najnowszy projekt udowadnia, że odpowiedź może być twierdząca.

Czytaj więcej

Najgorsze stoliki i podwójna opłata. Tak restauracje dyskryminują singli

W ramach czysto eksperymentalnego i hipotetycznego projektu o nazwie „Guilty Flavours” (ang. „Grzeszne smaki”) Ortolani stworzyła pierwsze na świecie lody na bazie plastiku, które teoretycznie nadają się do spożycia. Innowacyjny produkt jest jej pracą dyplomową w ramach kursu „Materiały przyszłości” w renomowanej londyńskiej szkole artystycznej Central Saint Martins.

Lody na bazie plastiku Eleonory Ortolani są jednocześnie pierwszym na świecie tego rodzaju produktem żywnościowym. Nie jest to pierwszy tego rodzaju eksperyment, jednak nikomu jak dotąd nie udało się stworzyć takiego produktu.

Jak powstały lody na bazie plastiku z recyklingu?

Inspiracją do podjęcia próby przerobienia plastiku na jedzenie były dla Ortolani pewne gatunki bezkręgowców i bakterii. Niedawno okazało się, że są one w stanie strawić plastik, rozkładając go na prostsze substancje.

Ortolani wysnuła hipotezę, że odpowiednio przetwarzając plastik w warunkach laboratoryjnych, teoretycznie możliwe będzie stworzenie z niego nawet czegoś tak nieprawdopodobnego jak jedzenie, które mogą spożywać ludzie. Wynik jej eksperymentu udowodnił, że najprawdopodobniej miała rację.

Jak konkretnie powstały lody na bazie plastiku? Do ich wyprodukowania Ortolani wykorzystała niewielką ilość plastiku pochodzącego z recyklingu. Następnie, we współpracy z naukowcami z London Metropolitan University i Uniwersytetu w Edynburgu w laboratorium rozłożono molekuły plastiku na prostsze substancje. Posłużono się do tego zmodyfikowanymi genetycznie bakteriami.

W kolejnym kroku z substancji tych stworzono wanilinę, która ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wanilina odpowiada za smak i aromat wanilii w wielu produktach, między innymi w słodyczach, wypiekach — i oczywiście w lodach. Substancja ta jest też powszechnie dostępna w sklepach jako tańszy zamiennik naturalnej wanilii.

Wanilina Eleonory Ortolani pachnie dokładnie tak jak powinna — czyli wanilią. Jednak ze względu na fakt, że lody powstały na bazie zupełnie nowej substancji, jak na razie nikt nie może ich spróbować. Wanilina czeka właśnie na odpowiednie pozwolenia dopuszczające ją do spożycia.

Za swój projekt Ortolani otrzymała grant na dalsze badania nad możliwościami przetwarzania plastiku na jadalne substancje. Projektantka zamierza stworzyć na bazie plastiku również białka i węglowodany, czyli podstawowe składniki naszej żywności.

Nad jedzeniem na bazie plastiku pracują obecnie również naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan i Uniwersytetu w Illinois. Chcą oni stworzyć „awaryjne” produkty żywnościowe dla regionów dotkniętych kryzysem humanitarnym.

Od lat produkuje się wegańskie alternatywy mięsa i wiele innych innowacyjnych produktów spożywczych. Nikt jednak jak dotąd nie stworzył lodów, ani żadnego innego rodzaju pożywienia na bazie plastiku. Ten pionierski produkt stanowi pracę dyplomową Eleonory Ortolani, projektantki i studentki prestiżowej londyńskiej szkoły artystycznej Central Saint Martins. Być może właśnie tak będzie wyglądała przyszłość tego, co jemy.

Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku

Pozostało 86% artykułu
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie