Od lat produkuje się wegańskie alternatywy mięsa i wiele innych innowacyjnych produktów spożywczych. Nikt jednak jak dotąd nie stworzył lodów, ani żadnego innego rodzaju pożywienia na bazie plastiku. Ten pionierski produkt stanowi pracę dyplomową Eleonory Ortolani, projektantki i studentki prestiżowej londyńskiej szkoły artystycznej Central Saint Martins. Być może właśnie tak będzie wyglądała przyszłość tego, co jemy.
Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku
Czy stworzenie jadalnego produktu na bazie plastiku jest w ogóle możliwe? Takie pytanie zadała sobie włoska projektantka Eleonora Ortolani. Jej najnowszy projekt udowadnia, że odpowiedź może być twierdząca.
Czytaj więcej
Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupowe rezerwacje. Powód? Na grupach można więcej zarobić. Jak restauracje utrudniają życie singlom?
W ramach czysto eksperymentalnego i hipotetycznego projektu o nazwie „Guilty Flavours” (ang. „Grzeszne smaki”) Ortolani stworzyła pierwsze na świecie lody na bazie plastiku, które teoretycznie nadają się do spożycia. Innowacyjny produkt jest jej pracą dyplomową w ramach kursu „Materiały przyszłości” w renomowanej londyńskiej szkole artystycznej Central Saint Martins.