Być może w niedalekiej przyszłości Finlandia przestanie kojarzyć się z tradycyjnymi mocnymi alkoholami czy popularną marką wódki. Od lat, głównie na południu kraju, działa mała grupa pasjonatów eksperymentujących z winami gronowymi. Na ich drodze długo stało jednak fińskie prawo, które skutecznie ograniczało ich działalność. Teraz to ma się zmienić.
W Finlandii rodzi się winiarstwo
Powoli, ale sukcesywnie w Skandynawii przybywa coraz więcej winnic i producentów win na bazie winogron. Jednym z tamtejszych krajów, w których rodzi się winiarstwo, jest Finlandia.
W kraju tym działa kilkudziesięciu amatorskich i profesjonalnych producentów win, z czego tych, którzy chcieliby tłoczyć wino w celach komercyjnych, można policzyć na palcach jednej ręki. Fińscy winiarze to głównie pasjonaci i eksperymentatorzy, którzy obsadzają swoje winnice różnymi odmianami winorośli i rok po roku obserwują, które z nich dają najlepsze rezultaty.
Czytaj więcej
Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era szampana powoli dobiega końca, a w przyszłości dominować będą wina z północy?
Ubiegłoroczny zbiór winogron w Finlandii wyniósł zaledwie niecałe 150 kilogramów, a więc skala produkcji wina jak na razie jest mikroskopijna. Wynika to przede wszystkim z prawnych obwarowań, z jakimi mierzą się obecnie fińscy winiarze.