Dla niemal każdego szefa kuchni znalezienie się w przewodniku kulinarnym Michelin to szczyt zawodowych aspiracji. Francuska „biblia smakoszy” od dekad jest wyrocznią dla tych, którzy poszukują najlepszych restauracji na świecie.
W tym roku trzy polskie restauracje otrzymały aż 4 gwiazdki w przewodniku. Jednak „Guide rouge” Michelina to nie jedyne źródło wiedzy o najlepszych restauracjach. Istnieją też inne, równie prestiżowe.
Przewodnik Michelin: wyrocznia w świecie najlepszych restauracji
19 czerwca 2023 roku krakowska „Bottiglieria 1881” została pierwszą w historii polską restauracją, którą prestiżowy kulinarny przewodnik Michelin uhonorował dwiema gwiazdkami. Po jednej gwiazdce zdobyły też: warszawska „Nuta” i poznańska „Muga”.
Czytaj więcej
„Bottiglieria 1881” w Krakowie to pierwsza w historii polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Jedną gwiazdkę zdobyły też restauracje w Warszawie i Poznaniu.
Nawet jedna gwiazdka Michelin stanowi ogromne wyróżnienie. Nagroda podnosi prestiż restauracji, a co za tym idzie – renomę szefa kuchni i jego zespołu. Powodem do dumy jest też zdobycie odznaki Bib Gourmand, zielonej „eko” gwiazdki, a także sam fakt ujęcia w przewodniku jakiejś restauracji.