Przewodnik kulinarny Michelin: za co przyznaje gwiazdki i jak można je stracić?

Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To jednak niejedyne prestiżowe wyróżnienie w świecie najlepszych restauracji.

Publikacja: 19.06.2023 17:58

Jedną gwiazdkę Michelin otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie

Jedną gwiazdkę Michelin otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki oznaczają, że lokal „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy gwiazdki przyznaje się tym wyjątkowym lokalom, które „są warte specjalnej podróży”.

Foto: Delightin Dee

Dla niemal każdego szefa kuchni znalezienie się w przewodniku kulinarnym Michelin to szczyt zawodowych aspiracji. Francuska „biblia smakoszy” od dekad jest wyrocznią dla tych, którzy poszukują najlepszych restauracji na świecie.

W tym roku trzy polskie restauracje otrzymały aż 4 gwiazdki w przewodniku. Jednak „Guide rouge” Michelina to nie jedyne źródło wiedzy o najlepszych restauracjach. Istnieją też inne, równie prestiżowe.

Przewodnik Michelin: wyrocznia w świecie najlepszych restauracji 

19 czerwca 2023 roku krakowska „Bottiglieria 1881” została pierwszą w historii polską restauracją, którą prestiżowy kulinarny przewodnik Michelin uhonorował dwiema gwiazdkami. Po jednej gwiazdce zdobyły też: warszawska „Nuta” i poznańska „Muga”.

Czytaj więcej

Przewodnik Michelin 2023:​ pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami

Nawet jedna gwiazdka Michelin stanowi ogromne wyróżnienie. Nagroda podnosi prestiż restauracji, a co za tym idzie – renomę szefa kuchni i jego zespołu. Powodem do dumy jest też zdobycie odznaki Bib Gourmand, zielonej „eko” gwiazdki, a także sam fakt ujęcia w przewodniku jakiejś restauracji.

Przewodnik Michelin powstał w 1920 roku. Założyli go bracia Andre i Edouard Michelin, twórcy znanej firmy produkującej opony samochodowe. Od początku w tworzeniu przewodnika biorą udział inspektorzy – anonimowi goście odwiedzający restauracje incognito.

W 1926 wprowadzono jedną gwiazdkę, zaś dziesięć lat później istniał już system trzygwiazdkowy. W przewodniku pojawiały się restauracje bez gwiazdek, ale za to godne polecenia. Z czasem przewodnik zyskał międzynarodową popularność i prestiż.

Czytaj więcej

Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin: w domu gotuję proste rzeczy

Twórcy przewodnika oceniają restauracje pod kątem jakości dań, smaku, sposobu podania i stylu, a także stosunku jakości do ceny. Jedną gwiazdkę otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki oznaczają, że lokal „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy gwiazdki przyznaje się tym wyjątkowym lokalom, które „są warte specjalnej podróży”.

Zgodnie z zasadami, inspektorzy mogą, ale nie muszą ujawniać swojej tożsamości – dopiero w momencie płacenia za posiłek. Ich anonimowość jest gwarancją bezstronności. Co więcej, w przyznawaniu wyróżnień mniej istotny jest wystrój restauracji, czego dowodem była gwiazdka dla streetfoodowego baru „Jay Fai” z Bangkoku.

Przyznanie gwiazdki nie kończy całego procesu. Inspektorzy odwiedzają nagrodzone lokale i sprawdzają, czy jakość dań oraz serwisu utrzymała się na niezmienionym poziomie. Właśnie spójność i stały wysoki poziom są dla inspektorów kluczowymi zagadnieniami.

Jakiekolwiek odstępstwa mogą skutkować utratą gwiazdki w kolejnej edycji przewodnika – to dla szefów kuchni i restauratorów porażka wizerunkowa i finansowa. Dlatego wielu z nich przyznaje, że prawdziwe wyzwanie – i stres – zaczyna się w momencie otrzymania gwiazdki. 

Nie tylko Michelin: inne wyróżnienia w gastronomii

Wokół przewodnika Michelin narosło wiele kontrowersji. Organizacji zarzuca się między innymi brak transparentności w kwestii kryteriów oceny restauracji. Restauratorzy z całego świata wielokrotnie pozywali twórców przewodnika na przykład za – ich zdaniem – niesprawiedliwe odbieranie wyróżnień ich lokalom.

Informacja o utracie gwiazdki Michelin bywa dla szefa kuchni ogromnym ciosem. Skrajnym przykładem był Bernard Loiseau, zmagający się z depresją szef kuchni trzygwiazdkowej restauracji „La Côte d'Or”. W 2003 roku, na wieść o możliwości utraty gwiazdki, Loiseau odebrał sobie życie.

Z tych i innych względów miłośnicy dobrego jedzenia, a także sami przedstawiciele branży gastronomicznej, niekiedy bardziej cenią inne firmy i organizacje przyznające własne odznaczenia i rankingi. Konkurentem Michelin jest francuski Gault & Millau, tak zwany „żółty przewodnik” (ze względu na kolor okładki), który powstał w 1965 roku. W nim również ocenia się głównie jakość jedzenia, przyznając restauracjom punkty od 1 do 20.

Alternatywą jest funkcjonujący od 2002 roku brytyjski ranking „The World's 50 Best”. Krytycy zarzucają jego twórcom brak reprezentatywności globalnej sceny fine diningu – dominują w nim lokale z krajów bogatej Północy. Istnieją też wątpliwości co do uczciwości procesu wyłaniania zwycięzców konkursu – wyróżnienia przyznają osoby z branży gastronomicznej.

Francuską odpowiedzią na „The World's 50 Best” jest ranking „La Liste”. Powstał w 2015 roku z inicjatywy francuskiego MSZ głównie w celu promocji francuskich lokali, zawiera jednak restauracje z całego świata – również z Polski.

Grono „foodies” uważnie śledzi też „The Best Chef Awards”, wyróżnienia przyznawane szefom kuchni przez niezależnych ekspertów. Konkurs stworzyła w 2015 roku psychiatra Joanna Ślusarczyk wraz z włoskim restauratorem, Christianem Gadau.

Dla niemal każdego szefa kuchni znalezienie się w przewodniku kulinarnym Michelin to szczyt zawodowych aspiracji. Francuska „biblia smakoszy” od dekad jest wyrocznią dla tych, którzy poszukują najlepszych restauracji na świecie.

W tym roku trzy polskie restauracje otrzymały aż 4 gwiazdki w przewodniku. Jednak „Guide rouge” Michelina to nie jedyne źródło wiedzy o najlepszych restauracjach. Istnieją też inne, równie prestiżowe.

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Restauracje
Finał wiosennej odsłony RestaurantWeeka. Ta edycja festiwalu jest szczególna
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią