Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk

Archeolodzy odkryli na ścianie jednego ze starożytnych domów w Pompejach bardzo ciekawy fresk. Przedstawia coś, co zdaniem wielu można nazwać antycznym pierwowzorem pizzy.

Publikacja: 28.06.2023 15:40

Fresk został odkryty na częściowo zawalonej ścianie jednego z budynków w Pompejach.

Fresk został odkryty na częściowo zawalonej ścianie jednego z budynków w Pompejach.

Foto: Ministerstwo Kultury Republiki Włoskiej

Archeolodzy pracujący na stanowisku archeologicznym w Pompejach odkryli niedawno wyjątkowo dobrze zachowane malowidło przedstawiające martwą naturę. Jednym z jej elementów jest płaski placek, który do złudzenia przypomina współczesną pizzę. Eksperci twierdzą jednak, że owa „proto-pizza” ma niewiele wspólnego ze współczesną pizzą neapolitańską czy rzymską.

Antyczna pizza w Pompejach zachwyciła archeologów

Czy dwa tysiące lat temu mieszkańcy Pompejów jedli pizzę? Najnowsze odkrycie archeologów może sugerować, że ludzie ci byli o krok od wynalezienia najpopularniejszego placka na świecie.

Czytaj więcej

Nadchodzi jedna z największych wystaw Beksińskiego w historii. Hit wakacji

Na jednym ze stanowisk archeologicznych w Pompejach, które w 79 roku naszej ery zniszczyła erupcja wulkanu Wezuwiusz, badacze odkryli malowidło zdobiące jedną ze ścian atrium starożytnego domostwa. Co ciekawe, budynek ma bezpośrednie połączenie z obiektem, który zdaniem ekspertów był piekarnią.

Fresk przedstawia apetycznie wyglądającą martwą naturę. Widnieje na nim srebrna taca, na której znajdują się suszone owoce, daktyle i granaty, gałązki żółtej truskawki, kielich wina oraz płaski wypiek, którego wygląd zelektryzował międzynarodową opinię publiczną.

Chodzi o płaski placek, który do złudzenia przypomina pizzę. Umieszczono na nim owoce, którymi zdaniem archeologów mogą być ganaty i daktyle, a oprócz nich również przyprawy oraz moretum — rodzaj popularnego w starożytności smarowidła na bazie ziół i sera.

W artykule na oficjalnej stronie Parku Archeologicznego w Pompejach eksperci informują, że posiłek w takiej formie nazywano „Xenia” i odgrywał on istotną rolę w kulturze śródziemnomorskiej. Był elementem tradycyjnej, rytualnej greckiej gościnności, noszącej taką samą nazwę.

To właśnie Xenią podejmowano zarówno zaproszonych, jak i niespodziewanych gości — na chwałę Zeusa i Ateny, patronów wszystkich Hellenów. W starożytnych miastach rozsianych wokół Wezuwiusza (do których należały również Pompeje) znaleziono dotychczas około 300 przedstawień takiego posiłku.

Archeologów zachwycił nie tylko fakt, iż malowidło to kolejny cenny artefakt obrazujący tradycje mieszkańców Pompejów. Podkreślają oni, że równie imponujący jest poziom wykonania fresku.

Eksperci komentują fresk: „To nie pizza”

Czy płaski wypiek z pompejańskiego malowidła to rzeczywiście pizza? Badacze nie mają złudzeń: „Choć wygląda na pizzę, to obraz sprzed dwóch tysięcy lat oczywiście nie może jej przedstawiać” — czytamy na stronie Parku Archeologicznego w Pompejach.

Archeolodzy podkreślają, że na placku z fresku brakuje takich tradycyjnych i najbardziej charakterystycznych dodatków jak pomidory i mozarella. Podkreślają jednak, że wypiek mógł być odległym protoplastą tego, co dziś nazywamy pizzą.

Choć różnego rodzaju płaskie wypieki dobrze znano we wszystkich starożytnych kulturach basenu Morza Śródziemnego, to pizza, którą zajadamy się w naszych czasach, narodziła się we włoskim regionie Kampania dopiero między XVI a XVIII wiekiem. To właśnie wtedy w Europie rozprzestrzeniły się uprawy pomidorów, które przybyły z Nowego Świata.

To również w tamtym okresie udoskonalono technologię przyrządzania pizzy, która przetrwała do dziś. W 2017 roku pizza neapolitańska trafiła na listę Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

Archeolodzy pracujący na stanowisku archeologicznym w Pompejach odkryli niedawno wyjątkowo dobrze zachowane malowidło przedstawiające martwą naturę. Jednym z jej elementów jest płaski placek, który do złudzenia przypomina współczesną pizzę. Eksperci twierdzą jednak, że owa „proto-pizza” ma niewiele wspólnego ze współczesną pizzą neapolitańską czy rzymską.

Antyczna pizza w Pompejach zachwyciła archeologów

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Materiał Promocyjny
Mity i fakty - Czy to prawda, że elektryczne auta palą się częściej niż spalinowe?
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?